Het eerste seizoen van Quick Boys in de Derde Divisie mag gerust worden bestempeld als zwaar teleurstellend. De promovendus wilde meespelen voor de top vijf maar het werd slechts een kleurloze elfde plaats voor de equipe van Jan Zoutman. Een statistische analyse van Quick Boys over de reguliere competitie.

Het is duidelijk dat Quick Boys het niet moest hebben van de thuisduels dit seizoen. Slechts negentien punten werden vergaard in zeventien duels voor eigen publiek. Daarmee staat het zestiende op de ranglijst van alle zaterdag derdedivisieclubs, als je naar de duels in eigen huis kijkt. Buitenshuis deden de Katwijkers het een stuk beter met 24 punten uit zeventien duels en een zesde plaats.

Ook was de eerste seizoenshelft duidelijk beter dan de tweede. Dat heeft er ook mee te maken dat de laatste drie duels van het seizoen roemloos verloren gingen toen de ploeg allang nergens meer om speelde.

Wat opvalt aan het doelsaldo is dat alleen Capelle, SteDoCo en Huizen minder scoorden dan de Katwijkers. Daar lag dan ook het grootste probleem. Het wegvallen van topscorer Yordi Teijsse is nooit goed opgevangen binnen de selectie. Dat blijkt ook wel uit de topscorers. Jesse Driebergen noteerde acht treffers en werd daarmee de productiefste speler van het seizoen. Qua tegengoals was Quick Boys de zevende ploeg van het seizoen.

Eerste seizoenshelft: 18-26 (25-28)
Thuis: 9-12 (12-14)
Uit: 9-14 (13-14)

Tweede seizoenshelft: 16-17 (22-26)
Thuis: 8-7 (10-10)
Uit: 8-10 (12-16)

In totaal maakte Jan Zoutman dit seizoen gebruik van totaal 25 spelers. De meeste speelminuten Dennis van der Plas, die heel knap voor een verdediger, geen enkele minuut (!) miste en alle 34 wedstrijden van begin tot einde vol maakte. De minste speelminuten kreeg talent Jim Gillissen. Hij mocht 56 minuten ruiken aan het grote werk.

Wat verder opvalt aan de verdeling is dat Zoutman heel erg veel wisselde per week. Wetende dat de oefenmeester daar normaliter totaal niet van gediend is, kun je twee conclusies trekken; ofwel er waren veel geblesseerden, of de spelers waren niet in vorm. Beide stellingen zijn deels waar. Zelfs de nummer twee op de lijst Joey Ravensbergen werd een paar duels naar de bank verwezen. Dat zegt genoeg over de situatie van Quick Boys dit jaar.

Dennis van der Plas miste geen minuut voor de Katwijkers in de competitie

Top 5 van meeste speelminuten
1. Dennis van der Plas: 3060
2. Joey Ravensbergen: 2480
3. Martijn de Zwart: 2356
4. Henry Opoku: 2259
5. Philippe den Hartog: 2098

Quick Boys maakte zelf zeventien keer de openingstreffer, veertien keer deed de tegenstander dat. Drie keer werd er dus helemaal niet gescoord tussen Quick Boys en de opponent. Wat verder opvallend is, is dat de Katwijkers elf keer een voorsprong van een goal hebben weggegeven. Daar staat tegenover dat ook zeven keer een achterstand werd goedgemaakt.

Voorsprong/achterstand
Aantal keer openingstreffer gemaakt: 17
Aantal keer openingstreffer geïncasseerd: 14

Aantal keer op voorsprong gekomen: 23
Aantal keer op achterstand gekomen: 21

Aantal keer achterstand van 1 goal goedgemaakt: 7
Aantal keer achterstand van 2 goals goedgemaakt: 1

Aantal keer voorsprong van 1 goal weggegeven: 11
Aantal keer voorsprong van 2 goals weggegeven: 1

Topscorers:
1. Jesse Driebergen: 8
2. Max van Steen: 7
3. Philippe den Hartog: 6
4. Jason Oost: 5
5. vier spelers met drie treffers

Tot slot nog een aantal feiten & weetjes
– Aantal punten thuis: 19
– Aantal punten uit: 24
– Aantal keer de nul: 9
– Thuis de nul gehouden: 4x
– Uit de nul gehouden: 5x
– Thuis niet gescoord: 4x
– Uit niet gescoord: 3x
– Grootste overwinning thuis: 2-0 tegen Huizen
– Grootste overwinning uit: 4-0 tegen Harkemase Boys
– Grootste nederlaag thuis: 1-5 tegen VVOG
– Grootste nederlaag uit: 7-1  tegen Rijnsburgse Boys

Eindrapport
Het seizoen van Quick Boys was simpelweg teleurstellend. Met zo’n selectie mocht er meer worden verwacht van de ambitieuze promovendus. Maar nimmer kon de ploeg zich mengen in de strijd om de bovenste plaatsen. Drie overwinningen voor de winterstop leek even de ommekeer te worden, maar de wisselvalligheid keerde in het nieuwe jaar in alle hevigheid weer terug. Toen eenmaal alle prijzen uit zicht waren, stortte de formatie redelijk hard in met drie nederlagen als sluitstuk. Daarom kan ik het seizoen van Quick Boys niet hoger geven dan een magere 5.

Foto’s: Hans van Duijn

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)