Rijnsburgse Boys dwong via de nacompetitie promotie naar de Tweede Divisie af. Met dat stapje hogerop hadden weinig mensen tijdens de eerste seizoenshelft rekening gehouden. Maar Rijnsburgse Boys toonde zich een echte comeback-kid, iets dat ook onderstreept wordt door de cijfers. Een statistische analyse van de ploeg van Pieter Mulders over de reguliere competitie.  

Dat de Rijnsburgers na de winterstop terrein op de ranglijst wonnen, was vooral het gevolg van het beter presteren op vreemde bodem. De eerste seizoenshelft veroverde Rijnsburgse Boys slechts acht punten in uitwedstrijden, bijzonder schamel in vergelijking met het puntentotaal in eigen huis (21). Na de winterstop pakten de Uien op vreemde bodem echter meer punten dan voor eigen publiek.

Eerste seizoenshelft: 18-29 (42-32)
Thuis: 9-21 (31-13)
Uit: 9-8  (11-19)

Tweede seizoenshelft: 16-32 (42-30)
Thuis: 8-15 (19-16)
Uit: 8-17 (23-14)

Het is alom bekend dat Rijnsburgse Boys vaak van een achterstand terug moest komen. Daarin slaagde de ploeg van Mulders wonderbaarlijk knap. Slechts in 2 van de 34 wedstrijden werd niet gescoord. In 20 van de 32 gevallen kreeg Rijnsburgse Boys de openingstreffer om de oren. Beduidend minder, 12 keer, noteerden de Middelmors-bewoners zelf het eerste doelpunt.

Een achterstand, zelfs een heel grote, bleek voor Rijnsburgse Boys niet onoverkomelijk om weg te poetsen. Met als lichtend voorbeeld de thuisduels tegen Capelle en Jong FC Groningen waarin een 0-3-achterstand werd weggewerkt. Tegen Capelle trok Rijnsburgse Boys zelfs nog met de zege aan de haal. Een huzarenstukje.

Voorsprong/achterstand
Aantal keer openingstreffer gemaakt: 12
Aantal keer openingstreffer geïncasseerd: 20

Aantal keer achterstand van 1 goal goedgemaakt: 14
Aantal keer achterstand van 2 goals goedgemaakt: 2
Aantal keer achterstand van 3 goals goedgemaakt: 2

Aantal keer voorsprong van 1 goal weggegeven: 15
Aantal keer voorsprong van 2 goals weggegeven: 1

Jordy Strooker miste als enige Rijnsburger dit seizoen geen minuut

In totaal maakte Pieter Mulders dit seizoen gebruik van totaal 24 spelers. De meeste speelminuten kreeg Jordy Strooker. De multifunctionele linkspoot was in alle wedstrijden van begin tot einde van de partij. Het minst aan bod kwam Marc Magan. De middenvelder kreeg slechts twee korte invalbeurten en speelde minder dan tien minuten.

Top 5 meeste speelminuten
1. Jordy Strooker: 3060
2. Richard van Nieuwkoop: 2880
3. Wesley Goeman: 2845
4. Joel Tillema: 2751
5. Massies Artien: 2673

Verdedigend stak het niet altijd even goed in elkaar. Rijnsburgse Boys hield slechts drie keer de nul, en incasseerde liefst 62 tegengoals. Ter vergelijking: alleen drie degradatiekandidaten hoefden vaker te vissen. Aan de andere kant: leverde Rijnsburgse Boys vooral offensieve dadendrang. Indachtig de filosofie van Johan Cruijff: ,,Als je maar één goal meer maakt dan de tegenstander.” Rijnsburgse Boys produceerde liefst 84 goals, veruit het meest van alle clubs uit de zaterdagse Derde Divisie, en een gemiddelde van bijna 2,5 per wedstrijd.

Opvallend is ook dat Rijnsburgse Boys in liefst 13 wedstrijden 4 goals of meer maakte.

Topscorers Rijnsburgse Boys
1. Joel Tillema: 17
2. Jeffrey Jongeneelen: 13
3. Joost Leonard: 13
4. Wesley Goeman 9
5. Giovialli Serbony: 5

Tot slot nog een aantal feiten & weetjes
– Aantal punten thuis: 36
– Aantal punten uit: 25
– Aantal keer de nul: 3x
– Thuis de nul gehouden: 2x
– Uit de nul gehouden: 1x
– Thuis niet gescoord: 1x
– Uit niet gescoord: 4x
– Grootste overwinning thuis: 7-1 tegen Quick Boys
– Grootste overwinning uit: 4-1 tegen zowel Capelle, SteDoCo en FC Rijnvogels
– Grootste nederlaag thuis: 1-3 tegen Scheveningen
– Grootste nederlaag uit: 1-4 tegen Harkemase Boys

Eindcijfer

Er mankeerde dit seizoen zeker het een en ander aan het spel van Rijnsburgse Boys. De ploeg vertoonde vooral grote uitersten. Defensief geploeter werd vaak afgewisseld met prachtig aanvalsspel en dito comebacks. Maar al met al was het vaak wel heel spectaculair. En dat is toch waar mensen voor naar het voetbal komen: om vermaakt te worden.

Dat was bij Rijnsburgse Boys ruimschoots in orde, al was het spel in fases soms ook niet om aan te zien. Maar de ploeg ging steeds beter draaien naarmate de tweede seizoenshelft vorderde en hield het hoofd koel in de nacompetitie. Met de promotie naar de Tweede Divisie als beloning en vanwege de hoge amusementswaarde geef ik het seizoen van Rijnsburgse Boys een 8.

Foto’s: Hans Heemskerk
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO2-2SJC
Foreholte 4-0VV Wilhelmus
Hillegom 4-0HMSH
Teylingen 0-0HVV
VVH/Velserbroek 4-1Van Nispen (zon.)