"bannerNa jaren van promoties en meedraaien om de bovenste plekken was het dit jaar heel anders in Hillegom. De formatie van trainer Arend Jan Kranenburg bungelde onderin mee en vloog uiteindelijk via de nacompetitie uit de Eerste Klasse. Hoe zagen de cijfers eruit in het seizoen 2017/18? 

Het verhaal was aan het begin van de competitie al duidelijk. Na het vertrek van Jeroen Dedel en Nick van Staveren misten de Hillegommers ontzettend veel doelpunten. De eersteklasser scoorde vorig seizoen voor de winterstop 30 doelpunten. Dit seizoen was de gehele productie voor de winterpauze nog geen eens de helft hiervan.

Wel is de ploeg erin geslaagd om minder doelpunten tegen te krijgen. Althans, één doelpunt minder werd er geïncasseerd. Tijdens het vorige seizoen moest Daan Ruigrok 24 keer vissen en Rahim Gök moest voor de winter 23 maal de bal uit het net halen.

Als we kijken naar de treffers die op De Zanderij zijn gevallen, dan zien we dat Hillegom slechts 4 keer scoorde. Ook het aantal tegendoelpunten lag laag: 7. Vorig seizoen scoorde Kranenburg en zijn mannen 19 keer in thuiswedstrijden en kreeg het er 9 tegen. Buitenshuis kreeg de ploeg dit seizoen 16 doelpunten tegen. Wat opvalt is dat de blauw-witten meer scoorden buiten het Hillegomse: 8 maal. Vorig seizoen wist het team 11 keer het net te vinden en kreeg het er 15 tegen.

Eerste seizoenshelft: 11-7 (12-23)
Thuis: 5-5 (4-7)
Uit: 6-2 (8-23)

Tweede Seizoenshelft: 15-16 (19-24)
Thuis: 8-11 (10-10)
Uit: 7-5 (9-14)

In de tweede seizoenshelft wisten de Hillegommers het veel beter te doen. Ze pakten niet alleen meer punten, maar scoorden ook meer goals: 19. De ploeg kreeg er na de winter ook een tegentreffer meer bij: 24. Na de winter pakte het zestien punten en dat is er één meer dan vorig seizoen na de kerstperiode. Echter waren de doelpunten en het aantal punten uiteindelijk niet genoeg om de nacompetitie te ontlopen.

Van Staveren vertrok naar Noordwijk en Dedel naar SJC. Beide heren waren in totaal goed voor 34 doelpunten vorig seizoen. Dit seizoen scoorde Hillegom 31 maal en dat geeft toch wel aan waar het ontbrak op De Zanderij. Dit seizoen kreeg Hillegom in totaal 54 doelpunten tegen. Ook dat is er weer één minder dan vorig seizoen.

Hillegom hield dit seizoen twee keer de nul, twee keer op eigen veld. Voor de winter werd er met 1-0 gewonnen van LSVV en na de winterstop gebeurde dit ook tegen AGB. Ook die wedstrijd eindigde in 1-0. Buitenshuis werd er geen enkele keer de nul gehouden. Overigens hield de ploeg vorig seizoen ook slechts twee keer het doel schoon.


Er was in het seizoen 2017/18 geen één speler bij Hillegom die boven de tien goals eindigde. Ronald Turenhout werd topscorer van de ploeg met zes doelpunten. Achter de oud-spits van onder meer Katwijk, Rijnvogels en FC Lisse komen Joris van Dongen en Mitchell van der Paard met vier doelpunten. Laatstgenoemde maakte net zoveel goals als vorig seizoen.

Aiden Ryan, die ook in de top vijf te vinden is, maakte er minder dan vorig seizoen. De rappe buitenspeler scoorde vorig seizoen zes keer. Dit seizoen nam hij de helft van dit aantal voor zijn rekening. Jasper van Trigt complementeert de top vijf. Ook hij maakte er net als Ryan drie.

Topscorers

 1. Ronald Turenhout: 6
 2. Joris van Dongen: 4
 3. Mitchell van der Paard: 4
 4. Aiden Ryan: 3
 5. Jasper van Trigt: 3

Tot slot nog wat feiten en weetjes

 • Aantal punten thuis: 16x
 • Aantal punten uit: 7x
 • Aantal keer de nul: 0x
 • Thuis de nul gehouden: 2x
 • Uit de nul gehouden: 0x
 • Thuis niet gescoord: 3x
 • Uit niet gescoord: 1x
 • Grootste overwinning thuis: 3-1 tegen Zeeburgia
 • Grootste overwinning uit: 1-2 uit bij AGB
 • Grootste nederlaag thuis: 1-3 tegen DEM
 • Grootste nederlaag uit: 4-1 tegen JOS Watergraafsmeer

Eindrapport: 

Hillegom kende een moeilijke seizoenstart. Niet alleen in punten, maar ook in het maken van doelpunten. Qua tegendoelpunten presteerde de ploeg vrijwel hetzelfde als het jaar daarvoor. Echter had de brigade van Arend Jan Kranenburg een aardige opmars in de tweede seizoenshelft en was het lange tijd in de buurt van handhaving.

De Hillegommers gaven wedstrijden te vaak op cruciale momenten weg. Een paar keer verspeelde de eersteklasser zelfs een voorsprong tegen tegenstanders die met één of twee mannen minder op het veld stonden. Ook qua veldspel was het dit seizoen bij lange na niet altijd genieten op De Zanderij. Het zelfvertrouwen en het geloof vloeide weg bij de ploeg. Mijn cijfer: een 5. Als de ploeg het karakter van de tweede seizoenshelft meeneemt naar de Tweede Klasse, dan kan de club weer meedoen om promotie.

Foto’s Dirk van der Reep

Lees ook:Warmerdam start Eredivisie seizoen met lastige uitwedstrijd’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)