Ter Leede kan geen finales spelen. Punt. Het klinkt hard, maar wanneer je de afgelopen seizoen naast elkaar ligt, is dat wel de rode draad van de Sassenheimse selectie. Maar voordat we er met gestrekt been ingaan, kan je dit gegeven ook anders beschouwen. Het lukt de geel-rode vereniging met minimale middelen wel telkens om de finale te bereiken. Laten we vanuit dat oogpunt ook dit seizoen evalueren.

Er kan maar één persoon aangewezen worden als architect achter dit succes: Henk Wisman. Zijn start was nog ‘vals’, toen hij in 2014 aan het roer kwam in Sassenheim. De club degradeerde onder zijn leiding uit de Topklasse naar de Hoofdklasse. Daarna werkte hij gestaag een de stabiliteit van de geel-roden.

En dat is knap. Bij Ter Leede groeit het geld niet tot aan de hemel. Wanneer daar speler excelleren, zoeken die jongens snel naar een stapje hogerop, en staan de ‘Bollenclubs’ in de rij. Kijk naar vorig seizoen. Toen vertrokken spelers als Tomas Arroyo (VVSB), Vincent Ammerlaan, Mitchell Kappenberg, Renee Troost en doelman Bogdan Constantin. Stuk voor stuk basisspelers.

Nieuwelingen
Er werd hardop afgevraagd wat Ter Leede kon laten zien in seizoen 2017 / 2018. Hoe zouden de talenten Oussama Siali, Marc de Kruijs of Toon Zwetsloot zich gaan ontwikkelen? Wat mochten we verwachten van de van Argon aangetrokken Ian van Otterlo? En konden de ervaren nieuwkomers Stefan Kraaijvanger en Rob Zandbergen de ervaring die wegviel via onder andere Kappenberg en Ammerlaan opvangen? Het nieuwe seizoen stond bol van vragen.

De schrik zat er aardig in na de eerste speelronde. Ter Leede verloor uit bij Rijsoord met 1-0. Zou dit een lastig jaar worden? Het viel aardig mee. Na de eerste periode stonden de Sassenheimers op een vierde plek. Op zes punten achterstand van koploper Noordwijk. Hoe verging het de Sassenheimers daarna? Alle periodes op een rij:

Eerste periode: 19 punten – 18 goals voor | Tweede periode: 22 punten – 24 goals voor | Derde periode: 21 punten – 28 goals voor.

Eigenlijk heeft Ter Leede een relatief stabiel seizoen gedraaid. Toch is de relatief mindere start misschien wel funest geweest voor het seizoen. Uiteindelijk zou Ter Leede als tweede eindigen op zeven punten achtstand van kampioen Noordwijk. Omdat de ploeg van Wisman na de eerste periode al op zes punten achterstand stond van Noordwijk, heeft het altijd moeten jagen.

Op 10 maart van dit kalenderjaar kreeg Ter Leede in de wedstrijd tegen Noordwijk de genadeslag. Noordwijk won het onderlinge treffen met 2-0 door goals van Tjeerd Westdijk en Emiel Wendt. Dat blijken later ook de topscorers te worden van Noordwijk. Hoewel Ter Leede dat duel niet tot scoren kwam, werd het met zeventig treffers de één na meest doeltreffende club uit de Hoofdklasse. Wie waren clubtopscorers van Ter Leede dit seizoen?

Topscorers:

  1. Jeffrey Bok 15
  2. Ian van Otterlo 14
  3. Oussama Siali 10
  4. Joey van den Berg 8
  5. Marc de Kruijs 6  

Vooral de plekken van Ian van Otterlo en Joey van den Berg zijn opvallend. De aangetrokken Otterlo bleek weinig moeite hebben om zich aan te passen aan het niveau van Ter Leede. Met veertien goals als aanvallende middenvelder had de Badhoeverdorper een groot aandeel in de tweede plek.

Opvallend is ook het doelpuntenaantal van Van den Berg. De voetballer maakte al z’n goals, acht in totaal, in de tweede seizoenshelft. Z’n eerste Sassenheimse goal van het afgelopen seizoen noteerde hij op 17 februari in de 0-4 overwinning bij FC ‘s-Gravenzande. In drie maanden tijd schoot de 21-jarige aanvaller zich in de topscorerslijst van Ter Leede. Iets waar z’n leeftijdsgenoot Marc de Kruijs het hele seizoen over deed.

Nog even terug naar de ervaren krachten in het elftal van Ter Leede. Hoe belangrijk die zijn geweest, blijkt uit het aantal minuten dat ze in het elftal hebben gespeeld van Wisman. Kraaijvanger speelde negenentwintig van de dertig wedstrijden. Hij miste alleen het slotduel tegen Swift. Zandbergen miste alleen Smitshoek-thuis. Daarmee staan de twee heren aan kop van het aantal minuten dat ze mochten spelen dit seizoen in het Ter Leede-shirt.

Aantal minuten:
1. Stefan Kraaijvanger: 2610
2. Rob Zandbergen: 2610
3. Toon Zwetsloot: 2537
4. Ian van Otterlo: 2536
5. Laszlo Sandor: 2520

In dat oogpunt is het ook vrij interessant om te bekijken wie er de meeste minuten nodig had om een goal te maken in het shirt van Ter Leede. Van Otterlo scoorde veel, maar staat ook in de top vijf van de spelers met de meeste aantal minuten van het afgelopen seizoen.

Van Otterlo liep ongeveer één op twee. Gemiddeld deed de middenvelder er 181 minuten over om een goal te maken. Dat gemiddelde ligt bij de aanvallers, logischerwijs, iets lager. Hoe zit het met clubtopscorer Bok? Hij maakte 15 goals in 2258 minuten. Dat betekent dat hij gemiddeld 150 minuten nodig had voor een goal. Het gemiddelde van Siali ligt weer hoger. Die maakte om de 188 minuten een goal.

Het beste gemiddelde is vrij verrassend. Die komt van de 21-jarige Van den Berg. De aanvaller maakte in de eerste seizoenshelft slechts 35 minuten, maar in de tweede seizoenshelft stond hij 943 minuten op het veld. Daarin maakte hij 8 goals. Van den Berg maakte daarmee om de 122 minuten een goal.

Verschil tussen uit en thuis
Tot slot kijken we nog even terug op de algehele teamprestatie van Ter Leede. Waren ze beter op De Roodemolen of stapten ze juist met alle liefde de bus in? Eigenlijk zit er weinig verschil in. Zo pakte de ploeg van Wisman thuis 32 punten en uit 30. Leg je het naast andere clubs neer in de Hoofdklasse, dan zie je wel dat er drie ploegen zijn met een betere thuisbalans en maar één ploeg is, Noordwijk, met een betere uitbalans.

Ter Leede scoorde thuis een stuk makkelijker dan uit: 40 om 30 goals. Uit kreeg het dan wel een stuk minder goals tegen dan thuis: 15 om 28. Speelt Ter Leede dan in thuiswedstrijden een stuk attractiever? Ja. Zo won het met 6-2 thuis van Swift, versloeg het Smitshoek met 5-1, won het twee keer met 4-3 (tegen Achilles Veen en AFC (zat.)) en speelde het in een doelpuntrijk duel gelijk tegen Noordwijk: 3-3.

Met het aanvallende voetbal in het achterhoofd kreeg het ook twee keer keihard klop in Sassenheim. Tegen Hoek ging het met 1-5 onderuit en ook tegen FC Rijnvogels verloor Ter Leede thuis hard: het werd 0-3 in januari 2018. De grootste overwinning boekten de Sassenheimers in een uitduel. Eenmaal won het met vijf doelpunten verschil. Dat gebeurde tegen RVVH afgelopen mei.

Brazilië
Het zijn allemaal vrij klinkende cijfers voor de rood-gelen. Toch staan ze weer zonder een tastbare prijs in handen tijdens de zomerstop. Oké, ze behaalden de nacompetitie, maar daarin verloor het van Ajax (ama.). Ook vorig jaar was de nacompetitie het eindstation. Toen bleek ODIN ’59 te sterk. Tel daarbij op dat Ter Leede in maart tegen Noordwijk de kans kreeg om terug te komen tot op één punt in een onderling duel. Ook die wedstrijd ging verloren.

Belangrijkste tip voor Ter Leede: ga in de leer bij het nationale elftal van Brazilië. De kampioen in het winnen van finales. Van de zeven WK-finales waarin het stond, won het er vijf.

Foto’s: Hans Schalk

Lees ook: ‘Eindrapport: het seizoen van Valken in cijfers’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)