width=

In Noordwijk werd er met ferme slagen op elkaars schouder geklopt. In de gemeente Katwijk volgden tranen van verdriet en geluk elkaar in rap tempo op. In Lisse werd elke week een nieuwe scene geschreven in het script dat veel weg had van een soapserie. En in Noordwijkerhout? Was het daar dan kalm en rustig? 

Nee. Oorzaak: trainer Wilfred van Leeuwen kreeg de kans om zijn geluk te beproeven in het betaalde voetbal. Daarmee werden de Noordwijkerhouters vanaf dag één in de competitie geconfronteerd met een probleem. De man die de sportieve basis legde voor de successen van de afgelopen jaren moest een waardige opvolger krijgen.

Onder de bezielende leiding van de voormalig keeper uit Sassenheim stapte VVSB uit de schaduw van het zondagvoetbal. Van het kleine broertje in regio groeiden de paars-gelen uit tot een grote speler in het amateurvoetbal in onze regio. Tot dertien jaar geleden, in 2005, speelde VVSB een relatieve anonieme rol in de Eerste Klasse van het zondagvoetbal. Onder het voorzitterschap van Gerard Heemskerk en het hoofdsponsorschap van de familie Broekhof kregen de Noordwijkerhouters steeds meer blos op de wangen.

De andere kant van het succes is dat je meer onder een vergrootglas komt te liggen. En dus was in de zomer van 2017 de voetballiefhebber in Noordwijkerhout benieuwd naar het ‘Schenning-effect’. Zou hij de frisse wind zijn na vier succesvolle seizoenen onder Van Leeuwen?

Al snel bleek de coach uit Hilvarenbeek een heel ander persoon dan Van Leeuwen. Veel ingetogener ging hij te werk in Noordwijkerhout. De oud-voetballer van onder meer NAC en Willem II was succesvol bij UNA. Hij wist de club uit Veldhoven naar de Tweede Divisie te loodsen, maar zocht na vier seizoenen een nieuwe uitdaging en vond die in Noordwijkerhout.

Helaas voor hem en VVSB bleven de sportieve successen in het begin van het seizoen uit. De club plaatste zich wel via een gewonnen kwalificatieronde tegen EVV voor de KNVB-beker, won daarin ook nog eens van eerstedivisionist Telstar, maar moest in de competitie wachten tot 30 september, voordat de eerste overwinning bijgeschreven kon worden. Op Sportpark Middelmors werd Rijnsburgse Boys met 2-3 verslagen.

Het eerste zaadje voor negativisme was toen al geplant. Toen de club een week later een 2-0 voorsprong weggaf tegen IJsselmeervogels en uiteindelijk met 2-2 gelijkspeelde, werden de negatieve geluiden krachtiger en krachtiger. Na een reeks van drie verloren wedstrijden, met negen tegengoals en nul gemaakte treffers vond Schenning tegen Jong Sparta z’n Waterloo. ,,Geen chemie”, was de boodschap van het Noordwijkerhoutse bestuur, dat overigens wel zelf in de spiegel keek.

Assistent-trainer Jack Honsbeek nam het stokje over als interim-coach. Hij kreeg vlak voor Kerst het ultieme cadeau onder de boom. Een contract voor anderhalf jaar. Het bleek een goede greep in Noordwijkerhout. Het seizoen was niet glansrijk, maar de Noordwijkerhouters plaatsten zich met gemak voor opnieuw een jaar in de hoogste amateurcompetitie van Nederland.

En dus kan VVSB zich opnieuw opmaken voor een jaar in de Tweede Divisie. Maar waar moet de club op letten als het niet nog zo’n tumultueus jaar wil ondergaan in de competitie? Waar zat het afgelopen jaar het probleem en wie waren juist de positieve uitschieters?

De meeste interesse gaat het komende jaar uit naar de middelste linie van de Noordwijkerhouters. De echte positieve uitschieter van het afgelopen jaar was andermaal aanvoerder Vladimir Jozic. De middenvelder vestigde zonder moeite weer in de top vijf van de speler met de meeste minuten in het paars-geel. Niet gek voor de man die zijn hele leven speelde bij de VVSB-ers.

Diezelfde Jozic zwaaide aan het einde van het seizoen wel af na vijftien jaar VVSB. Zijn opvolger als dynamische speler lijkt voor de hand: Tim de Rijk. Hoewel ook de voetballer uit Leimuiden zich nestelde in de top vijf van meeste minuten, viel zijn doelpuntenmoyenne tegen het afgelopen seizoen. Voor de box-to-boxspeler die De Rijk is, zijn twee doelpunten over een heel seizoen te weinig.

Voor doelpunten leek VVSB te veel afhankelijk van momenten. Zo scoorden de vier gebruikte middenvelders (Jozic, De Rijk, Frans van Niel en Mitchell Theuns) bij elkaar ‘slechts’ elf keer. Ter vergelijking: Rijnsburgse Boys-middenvelder Joël Tillema scoorde in z’n eentje veertien keer. Nu is dat natuurlijk een exceptioneel getal, maar vooral op die middelste linie valt er dus winst te halen voor VVSB.

Wat zal daarin de nieuwe formatie worden? Wordt Mitchell Theuns de definitieve slot op de deur? Wat wordt de rol van nieuwkomers als Danny Bakker of Timo Ruigrok? En hoe gaat het met de blessuregevoelige Frans van Niel? Vaak zorgde hij als ’10’ voor een flink rijtje doelpunten in Noordwijkerhout. Het afgelopen jaar, mede dankzij blessureleed, kwam hij niet verder dan vier goals.

Wie zorgden er dan voor de Noordwijkerhoutse treffers?

Topscorers

 1. Tommy Bekooij 12
  2. Mo El Osrouti 7
  3. Guido Pauw 5
  4. Frans van Niel 4
  5. Vladimir Jozic, Pieter Koopman, Lloyd van der Wilden 3

Het lijkt erop alsof VVSB te veel afhankelijk was van de ‘momenten’ van buitenspelers Bekooij en El Osrouti. Overigens kan dat, gezien het succes van Frankrijk op het WK, ook tot succes leiden. Voor het komende seizoen weet VVSB dat het El Osrouti tot aan de winterstop moet missen vanwege een knieblessure. Mede vanwege dat feit werd Lovette Felicia gehaald. De buitenspeler kwam over van Jong Sparta Rotterdam.

In de topscorerslijst staat spits Pauw nog wel in de top drie. Maar met vijf goals in 21 wedstrijden groeide hij, helaas voor hem, nog niet uit tot de onbetwiste aanvalsleider van VVSB. Uiteindelijk kwam hij ruim 1600 minuten aan bod in Noordwijkerhout. Dat is iets meer dan de helft van het beschikbare aantal minuten dat een speler kan maken in een heel seizoen. Slechts één speler kwam tot het maximale aantal minuten in een heel seizoen: doelman Ruben Valk.

Aantal minuten

 1. Ruben Valk 3060
 2. Vladimir Jozic 2812
 3. Tommy Bekooij 2780
 4. Jordy Zwart 2778
 5. Tim de Rijk 2588

In de 34 volle wedstrijden die doelman Valk speelde, hield hij zeven keer de nul. Voor de achtste plek die VVSB het afgelopen seizoen binnenhaalde, is het negatieve doelsaldo van -7 vrij apart. Die goals werden vooral thuis op De Boekhorst geïncasseerd. Van de 54 tegengoals, vielen er 31 in Noordwijkerhout. De VVSB-ers slikten 23 tegengoals buitenshuis.

Sowieso werden de Noordwijkerhoutse fans amper getrakteerd in eigen huis. Waar VVSB zichzelf in de top van de Tweede Divisie nestelde als ‘uitclub’, vielen de prestaties van de paars-gelen thuis juist ontzettend tegen. Op de thuisbalans van het afgelopen seizoen staan slechts 22 punten uit zeventien wedstrijden. Er werd thuis zeven keer verloren, vier keer gelijkgespeeld en zes keer gewonnen. Daarmee eindigde VVSB vijftiende van de achttien clubs in de Tweede Divisie in de thuisbalans.

Uit werd er maar vier keer verloren, werd er acht keer gewonnen en vijf keer gelijkgespeeld. Alleen Kozakken Boys, vv Katwijk en Barendrecht deden dat beter.

Conclusie
Valt er na al deze cijfers een conclusie te trekken? Misschien wel. Zo valt er in elke linie in Noordwijkerhout dit seizoen nog winst te behalen. Op de doelman Valk, die een uitstekend seizoen doormaakte, na. Zo zijn de 54 tegengoals die VVSB te verwerken kreeg, aan de hoge kant.

Behalve het vertrek van Peet van der Slot en het aantrekken van Sonny ten Hoope, veranderde er deze zomer weinig in de laatste linie in Noordwijkerhout. Nu Tomas Arroyo z’n tweede seizoen ingaat in het hart van de defensie kan niemand in het paars-geel zich verschuilen achter het feit dat de laatste linie nog niet op elkaar is ingespeeld.

Toch zijn het juist de linies daarvoor die voor de buitenwacht een klein groot vraagteken zijn. Wie gaat het gemis van captain Jozic opvangen? En wie pakt de macht in de spitspositie in Noordwijkerhout? Hoe ontwikkelt talent Van der Wilden zich en pakt Felicia z’n kans als voorlopige vervanger van El Osrouti?

Daarnaast is het ook spannend voor de Noordwijkerhoutse fans om te zien hoe Honsbeek z’n stempel weet te drukken nu hij vanaf minuut één de hoofdcoach is van VVSB. Gaan we in de voorbereiding al zien hoe er aan ‘nieuw’ VVSB wordt gesleuteld? Voor de buitenwacht een vraag, voor de technische staf in Noordwijkerhout een weet.

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: ‘Eindrapport: het seizoen van FC Lisse in cijfers’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)