Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje.In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren we die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering één Peet van der Slot, verdediger van tweededivisionist VVSB. 

Peet, vanavond begint het al. Zit je al in de EK-modus?

,,Ik moet zeggen dat ik er nog totaal niet mee bezig was. Ik heb nog geen plannen om wedstrijden te gaan kijken, maar dat zal vanzelf wel komen. Er zitten natuurlijk wel een paar mooie potten tussen.”

Wat betekent zo’n groot toernooi voor jou?

,,Ik vind het leuk om topvoetballers in actie te zien. Daar kan ik echt van genieten. De sfeer op zo’n groot toernooi is altijd mooi, al moeten we het ditmaal helaas doen zonder de Oranje-hysterie. Er is nu echt helemaal niets van gekte.”

Is het een groot verlies dat Oranje er niet bij is? 

,,Vooral voor de middenstand en horeca-ondernemers is het gevoelig. Daarnaast ook voor de supporters. Het EK is natuurlijk dichtbij. Vier jaar geleden hadden we het er al met vrienden over: ‘als het EK in Frankrijk is, gaan we sowieso die kant op’. Dat feest gaat nu helaas niet door.”

Is het volgens jou terecht dat het Nederlands elftal ontbreekt op het EK?

,,Tja, als je kijkt naar sommige deelnemers als Albanië, Noord-Ierland en Slowakije. Je kunt moeilijk stellen dat die beter zijn dan Nederland. Verre van natuurlijk. Maar het Nederlands elftal heeft niet gepresteerd tijdens de kwalificatie, op momenten dat het moest. Dan verdien je het niet.”

Van de 24 teams gaan er zestien door naar de tweede ronde. Ga jij het EK vanaf het begin volgen, of schakel je pas na de groepsfase in als het wat spannender wordt? 

,,Het voordeel dat het in Frankrijk gespeeld wordt zijn de gunstige speeltijden. Op het WK in Brazilië waren die een stuk vervelender. Er wordt nu, geloof ik, altijd om 18.00 en 21.00 uur gespeeld. Als ik thuiskom van werk en het komt uit, ga ik zeker kijken. Al zijn er ook potjes die ik zal overslaan. Wat dat betreft wordt het na de groepsfase een stuk leuker.”

Wie zijn de kanshebbers voor de eindzege?

,,Ik vind dat Frankrijk een sterk team heeft en Duitsland doet het ook altijd goed. Verder geef ik ook Italië en Spanje kans. Het wordt, denk ik, één van die vier landen. Het zou ook mooi zijn als er een onverwachte winnaar komt, zoals Leicester City in Engeland. Bijvoorbeeld Oostenrijk.”

Oostenrijk? Meen je dat nou?

,,Haha, nee grapje. Ik bedoel meer landen als België, Portugal en Engeland, die ik tot de outsiders reken. Ik zou het persoonlijk leuk vinden als Engeland gaat presteren. Ze hebben een goed, maar jong team, en ze doen het eigenlijk nooit goed op grote toernooien.”

Jullie hebben dit seizoen, mede door het bekertoernooi, veel wedstrijden gespeeld. Van Engeland wordt vaak beweerd dat ze opgebrand zijn na een lang en slopend seizoen. Zit daar enige kern van waarheid in?

,,Ten eerste kun je het niet met elkaar vergelijken. De hele levens van die jongens staan in het teken van voetbal. Ik vind het eerder een excuus dan een goede reden, want andere teams zoals Frankrijk, Duitsland en Spanje hebben ook allemaal voetballers uit sterke competities. Het lijkt me dat je je voor zo’n toernooi juist moet kunnen opladen.”

Nou zeg het maar: het openingsduel Frankrijk – Roemenië. 

,,Dat wordt een makkelijke overwinning voor Frankrijk: 2-0. Met natuurlijk een goaltje van Paul Pogba, een topspeler. Als je op zo’n jonge leeftijd al zo dominant kunt zijn, vind ik dat heel knap. Verder heeft Frankrijk voorin grote talenten als Martial en Coman, jongens met potentie. Maar het zijn jonge spelers, dus dan is het vaak alles of niets. Ik hoop dat het alles wordt en ze de pannen van het dak gaan spelen.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO