Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje. In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering zeventien is het de beurt aan Pieter Mulders, de nieuwe coach van Rijnsburgse Boys. Na een succesvolle periode bij Kon. HFC heeft de 49-jarige coach het stokje overgenomen van Niek Oosterlee.

Pieter, leuk je te spreken. Vrijdag terug van vakantie gekomen. Op je vakantiebestemming nog iets mee kunnen krijgen van het EK?

,,Ik heb wel wat meegekregen, maar ik ga wel eerlijk zeggen: door het tijdsverschil heb ik niet alles kunnen zien. Duels die voor mij interessant waren heb ik uiteraard wel gekeken. Op het strand stond er een heel klein beeldschermpje, waarop wat wedstrijden werden uitgezonden, maar persoonlijk vond ik dat niet ideaal.”

Je bent in Curaçao geweest. Zijn jou nog dingen opgevallen?

,,Nou, wat mij opviel is dat het EK-voetbal in Curaçao niet echt leeft. Onder de Nederlanders wel wat meer, maar de Antilianen boeit het niet zoveel. Er werd heel weinig aandacht aan besteed. Ik had wel gehoopt dat het wat meer zou leven. Op het eiland ben ik profvoetballers en wat amateurs tegengekomen, maar ook zij keken niet of nauwelijks.”

Die spelers waren er dus echt voor hun rust… 

,,Ja, en om zelf op het strand een balletje te trappen. Dat heb ik overigens ook gedaan. In sommige gevallen ging ik liever even voetvolleyen dan naar een EK-wedstrijd kijken. Ik ben wel een voetballiefhebber, maar sommige wedstrijden waren gewoon niet interessant. Italië vind ik een mooi elftal om naar te kijken. Hoe ze spelen en het voetbal beleven. Het heeft vaak ook met de tegenstand te maken. We hebben veel duels gehad waarvan je dacht: nou, dat gaat een leuke wedstrijd worden, maar dan was het vaak het tegenovergestelde. Wedstrijden die juist geen hoog verwachtingspatroon hadden, die zijn leuk geworden. Dat was wel een beetje dubbel.”

Onze zuiderburen hebben het niet gehaald tegen Wales. Jammer?

,,Natuurlijk is het jammer. Ik gunde ze het allebei. We hebben het over Wales, maar dat is gewoon een veredeld Engeland. Als je naar dat middenveld kijkt, dan kom je alleen maar spelers tegen die in de Engelse competitie spelen Een fantastisch middenveld. Tegen de Belgen hebben ze dat (opnieuw) laten zien. België had er ongelooflijk veel moeite mee. Na de 1-0 zijn ze niet meer in de wedstrijd geweest en Wales werd steeds sterker. Zij hebben in mijn ogen dan ook terecht gewonnen.”

Je hebt onder andere Italië dus gevolgd. Ze werden gisteravond uitgeschakeld door Duitsland, maar tegen 

,,Ik moet zeggen dat ik ze vrij dominant vond. Ze hebben eigenlijk de zwakheden van Spanje blootgelegd. De afgelopen jaren was dat lastig, maar deze keer had Italië de tekortkomingen van de Spanjaarden echt goed te pakken. Ik heb Spanje nog nooit zo vaak de lange bal zien spelen. De Italianen zetten zo goed pressie en hielden dat heel erg lang vol. Italië leek wel als een elastiek in elkaar te zitten. Elke wissel wist wat hij moest doen en als er een speler druk uitvoerde, ging het hele elftal mee.”

Vrijdag ben je weer aangekomen in Nederland en gisteren stond gelijk de eerste training bij jouw nieuwe club op het programma. Hoe was het?

,,Het was wel weer lekker om te beginnen. Het weer zat mee en we hadden de hele zaterdag vrijgemaakt voor de groep. De jongens hebben heerlijk getraind. Na de training hebben we nog wat leuks voor de teambuilding gedaan. Ik ben tevreden hoe het verlopen is.”

Er zijn aardig wat spelers bijgekomen in Rijnsburg. Voor jou niet allemaal onbekende gezichten…

,,Nou ja, een handjevol jongens heb ik eerder getraind, maar de meeste spelers heb ik samen met de TC van Rijnsburg gehaald. We hebben daar echt wel goed naar gekeken en geanalyseerd. Ik denk dat we een hele goede mix hebben gecreëerd. De gretigheid spatte er in ieder geval van af.”

Goed om te horen. Volgende week een mooi affiche tegen Feyenoord. Al zin in?

,,Deze wedstrijd hebben we met open armen ontvangen. De voorbereiding stond al vast en deze wedstrijd kwam er eigenlijk nog tussendoor. De club wilde het graag en voor de jongens is het natuurlijk ook leuk.”

Foto: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)