Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje. In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering veertien is het de buurt aan Valken-aanvaller Ronald Kuyt.

Hoi Ronald, Ik had uit betrouwbare bron dat jij een voetbalkenner bent en het EK op de voet volgt, maar zelf ontken je dat. Hoe zit dat?

,,Haha, ja ik kijk graag voetbal maar zonder het Nederlands elftal is het toch anders. Het leeft gewoon wat minder, dat zul je zelf ook wel hebben. Maar ik zie de uitslagen voorbij komen, en volg het wel met een schuin oog. En zo’n kenner ben ik trouwens ook niet. Ik sta in mijn poultje momenteel 20e van de 25!”

Ja zonder Nederland is het wel anders. Maar als ik het niveau zo zie had Nederland nog best meegekund dit EK.

,,Ach als je in ‘onze’ poule vierde wordt, ben je gewoon niet goed genoeg. Zo eerlijk moet je zijn. We hadden hier niets te zoeken. Maar we zijn wel uitgeschakeld door een aardig ploegje.”

Je doelt op IJsland neem ik aan?

,,Ja die wedstrijd tegen Engeland was heel bijzonder. Tsjechië en Turkije, ook bij Nederland in de poule zijn er al weer uit, maar zij laten toch zien dat ze heel goed kunnen voetballen. En dan dat publiek, met die oerkreten. Ik heb echt genoten. Tegen Engeland hebben ze het echt gewonnen op mentaliteit. Na die vroege goal heeft Engeland geen kans meer gehad, of het moet die kopbal in blessuretijd van Vardy geweest zijn. Maar je had telkens het gevoel dat het eerder 4-1 dan 2-2 zou worden.”

Ze moeten nu tegen Frankrijk. Zie je ze weer stunten?

,,Het houdt een keer op natuurlijk. Frankrijk vond ik moeilijk op gang komen die toernooi, maar tegen Ierland waren ze wel echt goed hoor. Met Poyet en Griezmann hebben ze heel veel individuele kwaliteit voorin. En ik vind Giroud ook echt een goede spits. Dus ja, normaliter houdt het hier wel op voor IJsland.”

Als je, los van IJsland iets zou moeten noemen wat je positief is opgevallen, wat zou dat dan zijn?

,,Dan kom ik bij Italië uit. Van te voren werd er niks van ze verwacht. Te oud, niet goed genoeg, ga zo maar door. Maar tegen België waren ze echt heel goed. Tegen Spanje heb ik helaas niet kunnen zien, maar ik las dat ze daar er ook weer vol op vlogen. Ze spelen echt als een team. Ze koppelen snelheid en kracht aan goed positiespel. En net als IJsland hebben ze echt teamspirit. Samen met Duitsland spelen ze het beste voetbal van het toernooi.”

Daarmee is denk ik de kraker van de kwartfinales benoemd. Italié Duitsland. Als ik jou zo beluister hoop jij op de Italianen?

,,Ja ik denk zeker dat dat dé wedstrijd van de kwartfinales is. En ik hoop inderdaad op de Italianen. Juist omdat er dan een keer geen favoriet wint. En ik vind het echt leuk om te kijken. Teamspirit en goed combinatiespel. En ik vind Pellè geweldig. Hij is natuurlijk pas op latere leeftijd doorgebroken en hij is nu zo belangrijk. Als aanspeelpunt, maar hij maakt ook nog zijn goals. Als ik mezelf zou moeten vergelijken met een speler op het toernooi is hij dat. Maar dan een paar niveautjes hoger natuurlijk!”

Foto: Saam de Mooij

ziezoo

POPULAIRE BERICHTEN