Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje. In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering tien komt Vladimir Jozic aan het woord. De VVSB-middenvelder verhuisde op tienjarige leeftijd van Kroatië naar Nederland, maar volgt zijn geboorteland nog op de voet.

Vladimir. We hoorden dat je een weekendje in Praag was. Ik neem aan dat je vrijdag de wedstrijd Tsjechië – Kroatië hebt gekeken in een Praagse kroeg?
,,Nee, niet eens! Wij gaan altijd rond halverwege juni met vrienden een weekendje weg. Een van de vrienden had het nu geregeld, maar onze vlucht ging vrijdagavond. Precies tijdens die wedstrijd. Dat heeft hij niet expres gedaan hoor, haha. Het eerste kwartier heb ik nog op het vliegveld gekeken. Daarna moesten we inchecken. Ik ging natuurlijk als laatste dat vliegtuig in en voordat we gingen vliegen hoorde ik nog dat het 0-1 stond. Met die veronderstelling vloog ik dus naar Praag.”

Zo, dat moet een afknapper zijn geweest toen je éénmaal op Tsjechische bodem stond?
,,Het eerste wat ik deed toen we geland waren was mijn broer bellen. Die vertelde me dat het 2-2 was geworden. Maar erger nog, ook dat de Kroaten zich hadden misdragen. Ongelooflijk. In principe was er niks aan de hand. Kroatië stond met 1-2 voor met nog vijf minuten te spelen. Degenen die toen zijn gaan vechten en vuurwerk op het veld hebben gegooid zijn een stelletje mafkezen. Anders kan ik het niet noemen. Je zit daar om je land aan te moedigen en dan doe je zoiets. Ik begrijp dat niet. Het is allemaal een politiek spelletje. Degenen die dit gedaan hebben zijn supporters van Hadjuk Split. Die supportersgroep voelt zich achtergesteld door de HNS, dat is de Kroatische voetbalbond. Die supporters zijn geen lieverdjes. Er wordt ook bijna nooit een interland gespeeld in het stadion van Hadjuk. Dat komt omdat het ongeluk brengt denken ze. Kroatië heeft namelijk bijna nog nooit een belangrijke interland in dat stadion gewonnen. Daarnaast is het haat en nijd met die supportersgroep en Kroatische fans.”

Ik merk dat je nog steeds behoorlijk op de hoogte bent van het Kroatische voetbal, ook al woon je al meer dan twintig jaar in Nederland.
,,Dat klopt. Net zoals je hier apps hebt van bekende media als De Telegraaf of NOS, heb je die natuurlijk ook in Kroatië. Die heb ik ook allemaal, dus lees ik nog veel. Kroatië betekent qua voetbal meer voor mij dan het Nederlands elftal. Voor Kroatië ben ik echt gespannen.”

Hoe kijk jij dan naar dat elftal? Voor veel Nederlanders is Kroatië zomaar een gevaarlijke outsider.
,,Dat hoor ik ook veel van vrienden. Dat komt vooral door het goede middenveld en dan met name Luka Modric. Daar is het hele elftal omheen gehangen. Hij werd tegen Tsjechië na zestig minuten gewisseld, maar vooral uit voorzorg denk ik. Daarnaast heeft Kroatië nog Ivan Rakitic en lopen er achterin ook nog wel wat aardige spelers hoor. Vooral sterke mannen als Corluka en Vida. Die laatste ken je misschien nog wel. Hij staat ook wel bekend als de knipoog-Kroaat, van die verloren wedstrijd van Dinamo Zagreb tegen Lyon. Het werd toen 1-7 en met die uitslag was Ajax uitgeschakeld in de Champions League. En vergeet Darijo Srna niet hè. Die stond te huilen bij het volkslied. Z’n vader was een paar dagen daarvoor overleden. Die man had alles voor hem gedaan om zijn carrière goed te laten verlopen. Veel geld er in gestoken, altijd voor hem klaar gestaan. Logisch dat je dan emotioneel wordt.”

Wat denk je zelf uiteindelijk?
,,Dan hoop ik de finale natuurlijk. Nee, het ligt er ook aan hoe ze loten. Ik denk dat Kroatië sowieso al door is naar de volgende ronde, dat is zo’n tachtig procent zeker als je het mij vraagt. De wedstrijd tegen Spanje maakt niet zo veel meer uit. Kroatië heeft al vier punten en de vier beste nummers drie gaan ook nog door. Dat zie ik niet meer fout gaan. Maar als de loting een beetje klopt dan moet de halve finale of in ieder geval de kwartfinale mogelijk zijn.”

En dan staat Vladimir Jozic op de banken?
,,Joh, je had mijn familie al moeten zien bij Kroatië – Turkije. We vierden toen de verjaardag van mijn nichtje, de hele familie was bij elkaar en die wedstrijd stond aan. Dat is wel spannend hoor.”

POPULAIRE BERICHTEN