Warmunda-aanvaller Bilal el Kourami speelde van de E1 tot de C1 bij Teylingen. Vervolgens vertrok hij naar Ter Leede om daar zijn laatste jaren in de jeugd te spelen en zijn eerste jaren bij de senioren door te brengen. Daarna maakte hij de overstap naar Warmond. Komende zomer is de aanvaller terug op de bodem waar het voor hem allemaal begon: Sportpark De Roodemoolen, bij het rood-zwarte deel. „Het voelt voor mij daarom ook een beetje als thuiskomen.’’

Maar aan die historie in de Bollenstreek ging voor de aanvaller nog wat vooraf. In 1998 ging El Kourami als vierjarige naar Casablanca om zijn familie op te zoeken. Daarnaast wilden zijn ouders graag dat hij in het land van zijn familie, Marokko, de talen Frans en Arabisch machtig werd. Zijn vader en moeder bleven achter in Nederland om te werken. „Doordeweeks zat ik op een voetbalschool bij de club Wydad Casablanca en in de weekenden ging ik naar familie. Ik speelde daar vanaf de Ukken tot en met de F-pupillen. Daarna ging ik weer terug naar Nederland.’’

Martijn Lagendijk
El Kourami kwam terecht bij Teylingen. Twee weken geleden werd bekend dat hij vanaf komend seizoen weer gaat voetballen bij de Sassenheimers. Daarbij speelde het jeugdsentiment een rol. „Er hangt nog altijd een foto van mij op de club. Op dat beeld, sta ik mijn penaltybokaal bijna in ontvangst te nemen, dus dat maakt het voor mij wel speciaal. Zoiets had ik niet verwacht.”

Na één gesprek op De Roodemolen was El Kourami er eigenlijk wel uit, ondanks dat er nog twee andere clubs concrete interesse hadden. De nostalgie van vroeger, spelen met spelers uit zijn Ter Leede tijd, zoals onder andere Lasse van Wijk, en de nieuwe coach Lagendijk maakten het, voor de huidig speler van Warmunda, een makkelijke keuze. „Ik heb zelf nog één wedstrijd met Martijn gespeeld, dus dat is wel grappig. Nadat ik samen met Alan (Campfens, red.) naar Warmunda ging, werd Martijn trainer van het tweede elftal van Ter Leede.’’

Daarnaast adviseerden vrienden van El Kourami hem ook over de Sassenheimse club en diens nieuwe trainer. „Youssef Ait el Houssi, Selmo Kurbegovic, Omar Hamdi en Marouane El Idrissi zijn echte vrienden waar ik veel mee opschiet. Ik praat heel veel over voetbal met hun. Ze leren me enorm veel over bepaalde situaties. Het zijn jongens die namelijk al jaren meedraaien in het amateurvoetbal.’’

Broers
Maar ook buiten het veld leerde hij al veel van zijn, zoals hij het zelf zegt, ‘broers’. „Zij hebben me echt bepaalde levenslessen geleerd. Bijvoorbeeld hoe ik om moet gaan met fouten of hoe ik moet handelen in bepaalde situaties. Ze zijn daarom echt belangrijk voor mij.’’

Maar voor hij komende zomer aansluit bij Teylingen, wil hij zijn tijd bij Warmunda goed afsluiten. „Het is gewoon een hele gezellige club. Ik wil laten zien dat we als team wel degelijk kunnen voetballen, ondanks de mindere eerste seizoenshelft. Ik ben dankbaar dat ik mij heb kunnen ontwikkelen bij Warmunda. Vooral op mentaal aspect ben ik naar mijn mening enorm gegroeid, maar ook fysiek ben ik vooruit gegaan.’’

Nu hij vanaf volgend seizoen naar de tweedeklasser verkast, wil hij zich daar vooral richten op het verbeteren van het voetballende gedeelte. Daarnaast denkt de 24-jarige speler dat het een voordeel is dat hij zonder verwachtingen naar de Sassenheimse club gaat.

„Ik kom toch van een wat lager niveau, dus daarom vermoed ik dat ze niet zoveel van mij verwachten. Bij Warmunda is dat natuurlijk anders, want ik moet daar juist laten zien wat ik in mijn mars heb. De komende tijd ga ik lekker genieten en daarnaast kijken of Teylingen de Eerste Klasse weet te behalen. Ik zeg altijd: waar een wil is, is een weg. Dus wie weet hoe het straks in de nacompetitie gaat. Ik ga zeker kijken.’’

Archieffoto: Jeannette Kloet

Lees ook: ‘Hoxhaj keert weer terug naar ‘het Hoge Noorden”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)