Zet een groep voetbalvertegenwoordigers, sportjournalisten, clubsponsoren of andere genodigden in één ruimte en de situatie valt zo uit te tekenen. Oude jongens krentenbrood, voetbalhumor, steekjes onder de tafel, geplaag en gelach. Plaats van handeling: VV Noordwijk. Reden: de presentatie van de jaarlijkse voetbalgids van de Stichting samenwerkende voetbalclubs Duin- en Bollenstreek. ,,Samen tegen elkaar op het veld, samen met elkaar naast het veld”, vatte de Jaap Wijntjes, de voorzitter van de stichting, het in één zin samen.

En zo is het. Je mag tot op de tand elkaar bevechten op een sportieve manier, maar waarom sla je de handen niet ineen naast het veld? Als er op zo’n kleine oppervlakte als de Bollenstreek zoveel clubs zijn die op respectabel niveau voetballen, dan moet je op sommige vlakken met elkaar samenwerken. Vijftien jaar later zijn de ‘Founding Fathers’ nog steeds bij elkaar voor de zestiende editie van de Voetbalgids. Oké, Quick Boys is zelf een gids uit gaan brengen, maar wat over blijft is een prachtig en dik boekwerk over Katwijk, VVSB, Rijnsburgse Boys, Ter Leede, Noordwijk en FC Lisse. Als de gezamenlijke presentatiegids ter sprake komt wil Jaap Wijntjes gelijk één ding uit de wereld helpen. ,,Vroeger werd er altijd gezegd: ‘Jullie hebben de stichting alleen voor het magazine’. Zo moeten we dat niet meer zien. De stichting doet nog veel meer. Denk er aan dat we bijvoorbeeld gezamenlijk kleding willen gaan inkopen voor de clubs. Dat kan veel geld besparen. In de toekomst willen we bijvoorbeeld ook nog een groter evenement opzetten, maar dat is nog pril, daarover later meer.”

Never change a winning team

Ook in deze zestiende editie van de Voetbalgids komen de visies van de clubs aan bod. De onderwerpen zullen in de afgelopen jaren verschillend zijn geweest, het succesvolle format blijft vrijwel hetzelfde. Om in sporttermen te blijven: never change a winning team. ,,De clubkaternen zijn er weer. Met informatie, advertenties, maar bovenal ook interviews”, legt Wijntjes uit. ,,Wat bijvoorbeeld vrijwel altijd terug komt is een gesprek met de zes trainers. Dat blijft populair en gaan we niet aan tornen. Maar dit jaar zit er bijvoorbeeld een groot gesprek in met Chris van der Salm over de Tweede Divisie. Andere clubs hebben daar weer op gereageerd. Die toekomstige divisie speelt dit jaar dus een belangrijke rol in de gids.”

Nu de gids weer is uitgebracht is Wijntjes een gelukkig man. ,,Ik kan niet anders dan ‘happy’ zijn. Dat we inmiddels de zestiende editie uitgeven geeft aan dat het in een bepaalde behoefte voorziet. We zijn er sinds maart mee bezig deze editie te vullen. Daar gaan veel avonden overheen. Elke club levert één a twee mensen of soms nog meer. Het is elkaar helpen en delen in de winst. Maar het belangrijkste van alles is dat de sfeer tussen de clubs goed is. Wat ik al eerder zei: ‘Op zaterdag of zondag bevechten we elkaar op het veld, drie dagen later zitten we met elkaar in gemoedelijke toestand te vergaderen, of krijgen we een deal rond. Zo hoort het ook te zijn.”

Tekst: Frank Venema

Foto: Leo Schrama


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude