,,Ik heb geen geluk met mijn lichaam gehad”, stelt Johan Plat. De aanvaller van Katwijk, pas 28 jaar oud, stopt per direct met voetballen vanwege aanhoudende heupklachten. ,,Ik heb zoveel last dat er geen andere optie is.”

Begin juni, vlak na het tekenen bij vv Katwijk, was Plat nog hoopvol gestemd. Hij zou een aantal dagen later onder het mes gaan. Een ingreep die hem ‘fitter dan ooit’ moest maken, zo betoogde de Volendammer. Plat hoopte na acht jaar (!) van heupklachten eindelijk weer pijnvrij te kunnen gaan voetballen. ,,Als alles goed gaat, moet het weer als vanouds worden”, sprak Plat destijds tegen VIDB. ,,Ik heb me al die tijd niet vrijuit kunnen bewegen. Het zou heel sneu zijn geweest als ik verplicht had moeten stoppen, want voetbal is mijn leven.”

Het liep heel anders. Plat maakte weliswaar zijn rentree, leek zelfs even klachtenvrij, maar inmiddels is de pijn heviger dan ooit. Toen hij zondag, daags na een invalbeurt van 31 minuten tegen Barendrecht, nauwelijks zijn bed uitkwam besloot de oud-prof dat de maat vol was. Een dag later lichtte hij de technische staf in.

Niet langer zo door
Steeds als de belasting groter wordt, neemt de pijn toe”, vertelt Plat. ,,Ik heb wel vaker gehad dat na een periode van rust het in het begin wel redelijk ging. Maar zo kon het gewoon niet langer. Zelf denk ik dat het te maken heeft met beenlengteverschil of bekken die scheef staan. Er komt in ieder geval veel druk op mijn linkerbeen.”

Zijn gedwongen afscheid kwam voor Plat niet als een verrassing. ,,Eigenlijk had ik hier al een beetje rekening mee gehouden toen ik stopte met betaald voetbal”, vertelt hij. ,,Ik hoopte dat die vrouw in het ziekenhuis, die me de operatie adviseerde, gelijk zou hebben. Helaas is het anders uitgepakt. Enorm balen, want mijn leven heeft van kleins af aan altijd in het teken gestaan van voetbal.” En dan berustend: ,,Maar het is beter zo. Ik ben ook wel opgelucht. Eindelijk geen gedoe meer.”

Plat kan terugkijken op een mooie loopbaan, die hem leidde langs de jeugdopleidingen van Ajax, AZ en FC Volendam. Voor laatstgenoemde club debuteerde hij in het betaalde voetbal. Vervolgens speelde hij ook voor PEC Zwolle, FC Dordrecht, FC Oss, Telstar, het Duitse Hansa Rostock en Roda JC.

Vrouwe Fortuna
Bij Plat heersen gemengde gevoelens. ,,Gezien de beperking van het blessureleed heb ik er het maxime uitgehaald. Ik heb bij mooie clubs gespeeld en een prachtige tijd in Duitsland gehad.” Maar wellicht had er meer in het vat gezeten als Vrouwe Fortuna hem gunstiger gezind was geweest. ,,Het blessuregedeelte is iets té geweest”, vertelt hij. ,,In plaats van me te verbeteren en ontwikkelen als voetballer was het nu van dag tot dag overleven. Eigenlijk vanaf mijn dertiende.”

Tijd om te rouwen is er niet. Een volgende uitdaging heeft zich direct aangediend. Plat blijft bij de hoofdmacht van Katwijk betrokken. Hij wordt als stagiair aan de technische staf toegevoegd. ,,Ik ben aan het begin van het seizoen aan mijn trainersdiploma TC3 begonnen en heb die inmiddels afgerond. Na de winterstop ga ik verder met TC2. Ik liep al stage bij de C1 van Katwijk. Voor TC2 gelden echter andere eisen. Je moet minimaal bij een senioren eersteklasser of eredivisiejeugd zitten. Ik ben erg blij dat ik de kans krijg om bij Katwijk 1 stage te lopen en hoop veel te leren.”

Plat heeft veel zin in de nieuwe functie. ,,Het is sowieso een voordeel dat ik iedereen al ken. Bij de C1 moest ik iedereen nog leren kennen. Toch zal het ook wennen zijn, omdat ik tot vorige week als speler met de jongens in de kleedkamer zat. Mijn rol wordt anders en dat zal moeten groeien. Maar het is niet zo dat ik straks opeens allemaal gekke dingen ga roepen.”

Foto: Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)