Langzaam maar zeker lijkt het zonnetje op sportpark ’t Duyfrak weer door te breken. Nu de ruime 0-3 zege bij DoCoS verscheen er voor Valken’68 in het thuisduel tegen VDL opnieuw dezelfde uitslag op het scorebord. ,,Verdedigend stond het vandaag als een huis. Er stond vandaag een collectief in het veld dat deze partij terecht naar zich toe heeft getrokken”, loofde Arie van Duijn zijn ploeg na afloop.

En dat was andere koek dan in de periode daarvoor toen Valken’68 de vaak matige resultaten op elkaar stapelde. Die slechte reeks was na het laatste fluitsignaal van de pas 19-jarige arbiter Rick Turk voor even vergeten. Terecht, want tegen het dit seizoen matig presterende VDL uit Maassluis liet de thuisploeg zien dat het wel degelijk tot goed voetbal in staat is.

Op de slof
Dat begon deze middag in de laatste linie. Die stond onder aanvoering van captain Mark van der Plas als een huis. Voor doelman Erwin van der Nagel bleef het voor de pauze tot het verwerken van een paar hoge voorzetten, terwijl de goalie na de pauze nauwelijks op de proef werd gesteld. Van Duijn: ,,Het stond bij ons als achterin echt goed”, herhaalde Van Duijn nog maar een keer. Daarnaast wisten we onze spitsen voetballend goed te vinden. Jammer dat het te vaak bij de voorlaatste bal verkeerd ging anders hadden we de 1-0 al voor de pauze verder kunnen uitbouwen.”

_mom4665Het duel stond onder leiding van de pas 19-jarige Rick Turk

Zo kreeg de thuisploeg na een misser van VDL-verdediger Dave Voerman via Stefan van der Plas een uitgelezen mogelijkheid op de 2-0. Te gehaast mikte de middenvelder hopeloos naast. Waarna ook Jaco van der Bent van zich deed spreken door bij de tweede paal op spectaculaire wijze de bal in een keer op de slof te nemen.

De 1-0 bleef ook toen echter op het scorebord staan. Die openingstreffer viel overigens al snel te noteren nadat een fraai aangesneden vrije trap van Van der Bent in de zestien bij de hoog opspringende Mark van der Plas beland, die er voor zorgde dat de ban via een ferme kopstoot was gebroken.

,,Het enige dat we niet goed deden voor rust was dat we de lange bal er bij VDL niet voldoende uit hebben gehaald. Dat heb ik in de rust nog eens extra benadrukt”, blikte Van Duijn terug. ,,Voor de rest zag het er gewoon goed uit. Als we zo door zouden gaan was er niets aan de hand. Dat heeft de ploeg goed opgepakt.”

_mom4743De teleurstelling valt van het gezicht van keeper Tim Teerlink af te lezen na de 2-0 van Van der Bent

Hoewel VDL wel wat meer vooruit speelde na de doelwisseling waren de kansen ook dit keer voor Valken ’68, hoewel VDL via Jeroen van der Swaluw met een inzet die maar net naast verdween nog wel een stevige speldenprik uitdeelde. Vroeg druk zettend kwamen de gasten er verder nauwelijks aan te pas en leek het duel halverwege het tweede bedrijf beslist toen een vrije trap van Sven Boonstoppel door VDL-goalie Teerlink half werd verwerkt waarna Jaco van der Bent op de juiste plek stond om de 2-0 binnen te schuiven.

,,Het voetbal is weer terug en de bank stroomt weer een beetje vol. In dat opzicht is het juist zo leuk dat John van Rijn als invaller ook een goaltje meepikt.”

De gasten beseften dat zij een verloren wedstrijd speelden. Irritaties over en weer leidde vervolgens tot een korte periode waarin vier gele kaarten vielen, waardoor het spelbeeld wat rommeliger werd. In die fase kon Valken’68 het zich zelfs permitteren om via Matthijs de Mooij tot tweemaal toe te verzuimen de deur definitief in het slot te gooien. Maasluizer speldenprikjes en een redding met de voet van Erwin van der Nagel leidden tot niets, waarna invaller John van Rijn na goed voorbereidend werk van Sven Boonstoppel de 3-0 bij het scheiden van de markt binnenschoof.

Kritisch
,,Vooraf hadden we ons ten doel gesteld om de laatste drie duels voor de winterstop te winnen. Vandaag is dat gelukt en zo voetballend moet dat ook de komende twee weken lukken. Dan doen we na de winterstop mee op de ranglijst en in de periode. Het voetbal is weer terug en de bank stroomt weer een beetje vol. In dat opzicht is het juist zo leuk dat John van Rijn als invaller ook een goaltje meepikt. Vandaag gaat de eer naar de hele ploeg. Het had ook 5-0 kunnen worden vandaag. Dat hebben we verzuimd. Na afloop heb ik dat nog even benadrukt. Je moet altijd kritisch blijven naar elkaar toe. Zo werkt het nu eenmaal. Maar als laatste heb ik ze een pluim gegeven voor het dominante spel van vanmiddag. Er stond weer een stabiel team.”

Valken’68-VDL 3-0 (1-0). 18. Mark van der Plas 1-0, 63. Van der Bent 2-0, 90+2 Van Rijn 3-0.

Valken’68: Van der Nagel, Boere, Mark van der Plas, Haasnoot (79. Driebergen), De Best, Stefan van der Plas, Kuyt (45. De Ridder), De Mooy (82. Van Rijn), Boonstoppel, Van Delft, Van der Bent.

Foto’s: Saam de Mooij

www.volledigtransparant.nl wordt groen gehost door TransIP B.V.

REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)