De KNVB maakte gisteren bekend dat veertien clubs uit de Tweede en Derde Divisie puntenaftrek krijgen omdat ze niet volledig voldoen aan de gestelde licentie-eisen. Het bericht kwam nogal uit de lucht vallen omdat, volgens alle betrokken partijen, een paar dagen eerder nog een constructief overleg had plaatsgevonden. Veel verenigingen zijn het niet eens met de (strenge) eisen en ageren al maanden tegen de voetbalbond. Voor de clubs uit de Bollenstreek heeft het allemaal geen gevolgen. Zij voldoen voor het overgrote deel aan alle eisen, maar zouden graag zien dat het afgelopen is met al het gesteggel.

 ,,In plaats van dat er vooruit gekeken wordt, gaan we terug in de tijd”, stelt Katwijk-voorzitter Mart Vergouwen. ,,We zijn een halfjaar verder en terwijl wij er in de Bollenstreek alles aan doen om overal aan te voldoen, zijn er clubs die dat niet doen of willen. Dan krijg je dus een scheefgroei die niet goed is.” Vergouwen haalt hierbij de hoeveelheid contractspelers aan. ,,Wij zijn druk bezig alles te professionaliseren met contracten en afspraken, maar het zou kunnen zijn dat er ergens anders nog met auto’s, appartementen en andere betalingen uit de oude doos wordt gewerkt. Het kost ons op deze manier wel een beetje meer geld.”

,,De KNVB blinkt niet uit bij het bij de hand nemen van de clubs”

Meerderheid beslist
,,Er zijn dingen maanden geleden democratisch besloten”, zegt FC Lisse-voorzitter Leon Annokkee. ,,En wij waren het echt niet overal mee eens, zoals bijvoorbeeld met de puntenaftrek die nu gebruikt wordt als straf. Maar zo werkt het nu eenmaal in een democratie. De meerderheid beslist en daar moet je je dan ook achter scharen. Ik zie dit als een achterhoede gevecht, maar wel iets dat nog wel even kan gaan duren. En anders moeten die clubs zich niet laten vertegenwoordigen door de CV Topklasse (die de belangen behartigt van alle aangesloten clubs), zoals wij wel doen.”

Annokkee constateert wel dat KNVB soms niet uitblinkt in zijn externe communicatie. Iets dat al langer een punt van zorg is bij alle partijen. ,,Ik weet niet wat er met clubs is besproken die uit de Hoofdklasse zijn gepromoveerd, het zou kunnen dat daar niet helemaal goed mee is gecommuniceerd, maar voor de clubs die al op het hoogste niveau speelden was het allemaal duidelijk”, zegt Annokkee over de te volgen regels. ,,De KNVB blinkt niet uit in het bij de hand nemen van clubs”, ziet ook Vergouwen. ,,Het is meer ‘zoek het uit met je gebroken been’.”

,,De consequenties waren ook helder en al lang bekend”

Niets te vrezen
De Bollenstreek-clubs hoeven niet te vrezen voor puntenaftrek. FC Lisse voldoet aan alle eisen, laat Annokkee weten. Katwijk heeft tot 1 maart de tijd om twee kleine punten, die met de jeugdopleiding te maken hebben, in orde te maken. De KNVB heeft, middels een brief aan alle clubs, laten weten wat er bij iedere club nog moest gebeuren. De club zit in een groepje van 24 clubs, die nog een of twee eisen moeten finetunen. Twintig clubs, waaronder FC Lisse, voldoen aan alle eisen.

Quick Boys en VVSB zitten in hetzelfde goede schuitje als Katwijk, stellen beide voorzitters. ,,Wij moeten nog voldoen aan twee kleine vaktechnische vragen”, zegt Quick Boys-preses Henk-Jan van Maanen. Ook collega Arjan Broekhof van VVSB kreeg een positieve brief van de bond. ,,Bij ons gaat het om twee kleine puntjes met betrekking tot de jeugdtrainers.” Vergelijkbaar met Katwijk dus. Broekhof vindt verder dat alles vanaf het begin heel duidelijk was voor de clubs. ,,Iedereen wist waar ze aan toe waren. Ze hadden al uitstel gekregen. De consequenties waren ook helder en al lang bekend.”

AFC-voorzitter Ad Westerhof, die als enige club uit de Tweede Divisie drie punten aftrek kreeg, en bij VIDB ook al meerdere malen zijn beklag deed, denkt dat het uitdraait op een kort geding als er niet gauw een oplossing komt. ,,Dat zit er dik in”, liet de preses gisteren weten aan de NOS.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen