Komende zondag is anders dan anders voor Foreholte, weet ook Lukas Wiering. Hij heeft het historische besef van wat een periodekampioenschap voor de Voorhouters kan betekenen. De media-aandacht, de oproepjes op social media van de club zelf. RVC’33-uit is niet zomaar een potje. Toch wil de ervaren verdediger van geen extra druk weten. ,,Dinsdag op de training heb ik het nog tegen de jongens gezegd, het zijn gewoon drie punten.”

De positie waarin Foreholte zichzelf heeft gevoetbald – bij winst in Reeuwijk op RVC’33 hebben de rood-witten een periodetitel gewonnen – is opmerkelijk te noemen. Twaalf maanden geleden vocht de ploeg nog tegen degradatie uit de Tweede Klasse. Er kwamen in de zomer ervaren jongens bij, er kwam een nieuwe trainer voor de groep en de vibe die er in de ploeg hing veranderde in positieve zin.

Foreholte telde weer mee in de Tweede Klasse met wat nu als voorlopig hoogtepunt moet dienen: het voetballen om de periode aankomende zondag. ,,Als ik het goed heb, dan heeft de club nog nooit in de historie in de Eerste Klasse gevoetbald”, pakt Wiering de geschiedenis van Foreholte erbij om de prestatie extra kracht bij te zetten.

,,Voor sommige jongens in de selectie is zo’n wedstrijd nieuw. Die moeten straks niet onder stroom staan in het veld.”

,,Een paar jaar geleden hebben we met Marcel IJzendoorn wel al een keer de nacompetitie gehaald, maar daarin verloren we de finale. Dat heeft pijn gedaan. We waren zo dichtbij. Dat zijn we nu weer.”

Jongens als Matthijs Guyt, Chris Guijt, Sebastiaan Bloemendaal, Tjeerd van de Zwaan en Toni Arroyo waren er destijds ook bij, herinnert Wiering zich. Het zijn juist die jongens waarvan komende zondag misschien wel iets extra’s wordt verwacht. ,,Tel daar ook William van Vliet en Marrouane El Idrissi bij. Die hebben ook vaker dit soort wedstrijden gespeeld. Maar voor sommige jongens in de selectie is zo’n wedstrijd nieuw. Die moeten straks niet onder stroom staan in het veld. Daar moeten de ervaren spelers voor zorgen.”

Op de training van afgelopen dinsdag peilde trainer Frank Bloemheuvel al de mindset binnen de selectie. Hij vroeg zich af wie er komende zondag alles voor over heeft om te winnen. ,,Daarop stak iedereen z’n hand omhoog”, zag Wiering. ,,Ik snap wel waarom Frank dat vroeg. Het is carnavalsweekend. Ik houd er dus rekening mee dat er niemand zaterdagavond de deur uitgaat. Er is ook een soort ‘principeakkoord’ gesloten binnen de selectie. Als we winnen zondag, dan mag daarna de pruik wel op en mag er feest gevierd worden.”

Knipoog
Foreholte had het periodekampioenschap al eerder kunnen beslissen. De ploeg speelde zich zondag naar de eerste startplek met een 3-2 winst op ESTO, maar had het zich makkelijker kunnen maken door een week eerder af te rekenen met GDA, de nummer laatst van de competitie. In eigen huis ging de ploeg van Bloemheuvel echter met 2-3 onderuit. Het verleidde de trainer ook om te zeggen dat ‘de ploeg nog niet rijp was voor een periodetitel’.

Wiering lag die zondag zelf ziek op bed. ,,Die dinsdag daarop heb ik wel tegen de selectie met een knipoog gezegd dat het ‘nogal onhandig was’ om die pot te verliezen. Komende zondag ga ik er wel vanuit dat ik speel, als ik niet ziek word.” Met 34-jarige verdediger in de ploeg oogt Foreholte in de laatste linie relaxed.

,,Als we zondag winnen, dan heerst er bij mij vooral blijdschap, maar ga ik wel vrij rap naar huis. Ik heb drie kinderen thuis zitten.”

,,Met Tjeerd (Van der Zwaan red.) en mij achterin heb je inderdaad rust achterin. En je hebt zondag gezien hoe fijn het is dat we voorin weer Sam Lemmers hebben lopen. Hij is een uitstekend aanspeelpunt en scoorde niet voor niets twee keer met het hoofd. We moeten uitgaan van ons eigen spel en niet te veel naar RVC’33 kijken.”

Spelplezier
Wint Foreholte zondag, dan mag het zich eind mei gaan opmaken voor een verlenging van de competitie. Alleen daarom al hoopt Wiering op een driepunter. ,,Als we zondag winnen, dan heerst er bij mij vooral blijdschap, maar ga ik wel vrij rap naar huis. Ik heb drie kinderen thuis zitten en mijn vrouw werkt op zondagavond. Zij weten overigens wel dat ik een voetbaldier ben. De nacompetitie zie ik echt als een toetje na het seizoen en mijn gezin weet dat. Zolang ik in de selectie speel, weten ze dat elke wedstrijd voor mij telt.”

Met een eventuele prijs komende zondag, neemt Foreholte ook afscheid van een roerige periode, waarin de club sportief balanceerde op een zijden draadje. ,,Als je me twaalf maanden geleden had gebeld, had ik een heel ander verhaal gehad. Dat was een hele andere periode. Die tijd is afgesloten. Het spelplezier straalt er weer vanaf bij ons.”

Foto’s: Jeannette Kloet

Lees ook: ‘Geen voetbal, maar carnaval voor Hoek (VVSB zat.): werden geboekt op feesten en partijen”’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 22 jun.
Oefenwedstrijd
Jong ADO Den Haag17.00Rijnsburgse Boys