Europa zet in op strengere normen voor het gebruik van rubber in sportvelden. Dat meldde het Algemeen Dagblad afgelopen maandag. Het gehalte van de mogelijk kankerverwekkende stof moet terug onder de absoluut veilige grens.

Uit rapporten van het Nederlandse RIVM en het Europese agentschap voor chemische stoffen – ECHA – bleek dat de de rubberkorrels relatief veilig zijn. Toch opteerden beide voor strengere regels. Het ECHA adviseerde sporters die toch nog op ‘oude’ velden speelden; een douche na contact met het granulaat, kleren en schoenen meteen uit te trekken en bij binnensporten zou een goede ventilatie nodig zijn.

D66 Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy zegt tevreden te zijn met de uitspraak van de Europese Commissie. Hij verwacht dat veel sportclubs nu alsnog overstappen naar andere velden, ook al zijn de sportvelden nog niet aan vervanging toe. ,,Ik kan me niet voorstellen dat iemand daarmee nog risico’s wil lopen.” Wie er moet opdraaien voor de kosten, weet Gerbrandy niet.

Bij een rondgang rond de clubs in de Bollenstreek afgelopen najaar, bleek dat alleen Noordwijk, SJC, Van Nispen, Hillegom en Foreholte niet op velden spelen met het schadelijke rubbergranulaat.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Foreholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)