Hij verdedigde een decennium lang de kleuren van Rijnsburgse Boys en won alles wat maar te winnen viel als begaafde linkspoot op het middenveld en achterin. Daarna vertrok Raymond Kolder weer terug naar zijn roots ODIN’59 om daar lekker te gaan afbouwen. Tegenwoordig is de Heemskerker assistent-trainer bij zijn ploeg. Ter Leede is vandaag en volgende week zaterdag de tegenstander voor een plek in de Derde Divisie. 

Hallo Raymond, jullie mogen nog vol aan de bak om handhaving te bewerkstelligen. Jullie treffen in Ter Leede een tegenstander die jou wel bekend moet zijn vanwege je verleden?
,,Zeker, vroeger heb ik er vaak tegen gespeeld als speler van Rijnsburgse Boys. Al heb ik ze dit seizoen natuurlijk niet zien spelen omdat wij ook op zaterdagmiddag spelen. Maar onze trainer Richard Plug is wel gaan kijken wanneer het kon. We weten dus wel wat we kunnen verwachten.”

En wat kunnen jullie verwachten? Wat voor soort wedstrijd wordt het?
,,Twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. Dat kun je wel stellen, denk ik. Ter Leede heeft het heel goed gedaan in de competitie. Hadden kampioen moeten worden, maar vergooiden het. Net zoals onze vorige tegenstander Achilles Veen. Die stonden natuurlijk ook lang op kop, maar na de winterstop was het niet veel meer. Al schat ik Ter Leede hoger in. Ze hebben vooral een goede aanval. De laatste linie schijnt het minste gedeelte te zijn. Daar liggen voor ons kansen. Het wordt een open duel met kansen voor beide ploegen.”

Is het voor ODIN’59 een drama als jullie degraderen?
,,Geen drama. We werken met de laagste begroting van de gehele Derde Divisie. Dit was wel de plek waar we verwachtten te staan aan het einde. Maar we zijn sportmensen en dus willen we het hoogst haalbare. De club is misschien nog niet zover als andere verenigingen die al langer op dit niveau spelen. We hebben wel gemerkt dat we sportief goed meekunnen. In het begin stonden we lang tweede. Daarna hebben we een hele slechte reeks gehad en gelukkig hebben we dat weer weten om te keren. De twee overwinningen op Achilles Veen hebben er wel voor gezorgd dat we met vertrouwen het tweeluik tegen Ter Leede tegemoet gaan. Zij zullen door die 3-0-zege op Staphorst hetzelfde hebben.”

Je bent zelf als speler nog lang doorgegaan. Vorig jaar deed je nog op je 39e mee met de kampioenswedstrijd…
,,Ja dat was een mooi verhaal. Ik was al op vakantie en toen hebben ze me terug laten vliegen. Eigenlijk was dat niet meer te doen, als ik eerlijk ben. Het jaar ervoor had ik een zware knieblessure opgelopen bij een potje zaalvoetbal. Dit was wel een soort goedmakertje, al was ik gestopt. Normaliter speel ik m’n wedstrijdjes in het vierde. Lekker relaxed en dichtbij huis. Dat ligt op een paar honderd meter van het sportpark.”

Je bent sinds een paar maanden pas assistent-trainer. Je hebt Rick Schotvanger opgevolgd, die vanwege liquidatiegevaar moest stoppen. Dat is wel apart, niet?
,,Ja, dat is het zeker. We hebben allemaal in de media het verhaal kunnen lezen. Toen kwam de club bij mij uit. Ik vind het spelletje leuk en ik denk dat ik die jongens nog wel wat kan bijsturen hier en daar. Ook volgend seizoen zal ik assistent-trainer zijn van het eerste.”

Jouw grote liefde Rijnsburgse Boys speelt morgen de allesbeslissende wedstrijd tegen Spakenburg. Wat denk je?
,,Ze hebben de beste papieren. Het zou fantastisch zijn als ze het redden. De club hoort gewoon thuis op het hoogste niveau. Maar Spakenburg natuurlijk ook. Helaas kan er maar een winnen. Als Lisse ook nog promoveert en wij winnen van Ter Leede is volgend seizoen alleen nog Quick Boys over in de Derde Divisie en heb je vier ploegen in de Tweede Divisie en drie in de Hoofdklasse. Dat maakt de Derde Divisie er niet leuker op.”

Tot slot. Hebben jullie een fitte groep om Ter Leede te bestrijden?
,,We missen twee jongens, die zijn geschorst. En we hebben hier en daar wat pijntjes. Maar er staat een representatief en goed elftal. We kunnen de strijd aangaan.”

Foto: Ron van der Linden

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)