Een discutabel doelpunt en een betwistbare rode kaart waren naast een goed spelend Kozakken Boys te veel van het goede voor Rijnsburgse Boys. Breekpunt in het duel was de rode kaart voor Resham Sardar, halverwege de eerste helft. De ploeg van Niek Oosterlee verloor uiteindelijk met 1-5 op de eigen Middelmors.

Bij een 1-1 stand gebeurde het. Kozakken Boys-spits Berry Powel liet de bal slim lopen, waardoor een steekpass op Leon Bot opeens heel gevaarlijk werd. Sardar, die als laatste verdediger in de zestien stond, schrok en raakte met de arm de aanstormende Leon Bot, die daarop naar de grond ging. Rood en een penalty, oordeelde scheidsrechter Karremans, waar een strafschop misschien afdoende was geweest. De regels schrijven namelijk voor dat er een directe doelkans ontnomen moet worden, terwijl de bal in dit geval niet direct in de buurt van de speler kwam. Powel pakte het presentje met beide handen uit: 1-2.

Zwaar

Oosterlee vond de straf veel te zwaar. ,,Ze kruisten elkaar en liepen min of meer tegen elkaar aan. Resham deed dat nooit expres. Het was meer een ongelukkige botsing. Meer dan geel en een strafschop was dat niet waard. Daar had ik mee kunnen leven. De scheidsrechter vermoordde met zijn beslissing de wedstrijd. Met tien man een uur lang weet je bijna zeker dat het een onbegonnen zaak is.”

De Alphenaar zag ook dat zijn ploeg met elf tegen elf al moeite had de koploper in bedwang te houden. ,,Dat we daarom verliezen gaat me dan ook te ver. Maar we hadden ze wel veel beter partij kunnen geven. Daarna was het alleen maar tegenhouden en hopen dat het geen schiettent zou worden.”

Dat het een lastig karwei ging worden tegen de koploper was op voorhand al te voorspellen. Oosterlee moest het naast de langdurig geblesseerden Danny van der Vijver en Bart Freke ook stellen zonder clubtopscorer Raily Ignacio, die door het overtreden van de reglementen bij een dopingcontrole na afloop van het duel bij Spakenburg twee wedstrijden is geschorst.

Hoopgevend

Toch was de start nog heel hoopgevend. Kozakken Boys trok vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief naar zich toe, maar de eerste vijftien minuten speelden zich voornamelijk af op het middenveld. Het eerste schot op doel was wel gelijk raak. Quincy van der Leuv, in de spits de vervanger van Ignacio, krulde de bal na tien minuten fraai achter Kozakken Boys doelman Jesper Hogedoorn. Oosterlee: ,,Dan hoop je dat je wat beter in de wedstrijd komt.”

Dat bleek ijdele hoop, want vanaf dat moment voltrok zich een horrorscenario voor de thuisploeg. De gelijkmaker leverde ook genoeg stof op tot napraten. Een afgeslagen bal werd door Bot volledig verkeerd geraakt, maar het leer kwam per toeval op het been van Nasser el Khayati, die volgens heel Rijnsburg buitenspel stond. De grensrechter hield echter z’n vlag naar beneden, tot woede van Oosterlee.

,,De grensrechter kon het nooit zien, want hij stond niet op een lijn. Ik eet m’n schoen op als dat geen buitenspel was.” Daarna was de wedstrijd gespeeld. Voor de rust kwamen de bezoekers ook nog op 1-3 door Bot.

Powel

Het tweede bedrijf bestond voornamelijk uit de schade beperken en omdat de bezoekers ook niet meer aandrongen ontstond er een patstelling. Eigenlijk viel er maar één hoogtepunt te noteren, namelijk de totstandkoming van de vierde treffer van de bezoekers. Powel kreeg de bal uit een corner voor zijn voeten en schuin voor het doel verschalkte de spits doelman Van Nieuwkoop met een geniale omhaal. In blessuretijd gunde Powel de vijfde Werkendamse treffer aan invaller Sjoerd van der Waal.

Voor de Uien lijkt het een herhaling van zetten te worden. Net zoals vorig seizoen zal de ploeg – als ze weer op volle oorlogssterkte is –  aan een inhaalrace moeten beginnen. Zonder vaste waarden Danny van der Vijver, Bart Freke en Raily Ignacio is de ploeg niet meer dan een grijze middenmoter. Het gemis van de drie laat zich zwaar voelen.

Oosterlee raakt niet in paniek. ,,Ik word niet zo snel zenuwachtig. Hier kunnen we weinig mee. Dit was een wedstrijd op zich, waarbij teveel externe factoren meespeelden. Kozakken Boys is de beste ploeg waartegen we tot nog toe gespeeld hebben. Een ploeg met veel kwaliteit die bovenin gaat spelen. Als je met tien man komt te staan, moet je geluk hebben dat je veel snelheid en diepte hebt, maar dat hebben we niet en dan ben je kansloos.”

Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys 1-5

17. Van de Leuv 1-0, 21. El Khayati 1-1, 27. Powel 1-2, 31. Bot 1-3, 74. Powel 1-4, 88. Van der Waal 1-5

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Westmaas, Breinburg, Hessing, Ali (65. Koemans), Van den Boogaart, Sardar, Van Eeuwijk (72. Troost), Martina (45. Tol), Van de Leuv, Wijks.