[slideshow_deploy id=’45842′] Weer vond Noordwijk zaterdag in de eindfase het net. Deze keer was ONS Sneek (2-1) het slachtoffer. De wedstrijd daarvoor overkwam het Achilles’29 (1-3). Ook toen scoorden de Noordwijkers in de slotfase van het duel cruciale goals. Het leverde een hoop frustratie op bij die twee ploegen, maar ook bij de achterban van Quick Boys. De Katwijkers dachten in te lopen op de koploper, maar zagen het gat in de blessuretijd vijf punten blijven. De vraag is nu: kan de ploeg van Kees Zethof daadwerkelijk betiteld worden als ‘het PSV van de Bollenstreek’?

Is Noordwijk echt de koning van de slotfase? En hoe verhoudt dat zich tot concurrent Quick Boys. Hoe doen de blauw-witten het in de eindfase? Te beginnen met Noordwijk. Allereerst categoriseren we de doelpunten van de mannen van Zethof. Dit doen we door ze in zes categorieën in te delen, die aantonen in welke fases de ploeg zijn doelpunten maakt. Daarna focussen we de blik op de goals in de slotfase en de effectiviteit daarvan. Een doelpunt maken aan het einde van de wedstrijd is één ding, maar wat levert die treffer daadwerkelijk op?

Doelpunten Noordwijk in categorieën
-Doelsaldo minuut 1 tot 15: 16 goals voor, 4 tegen.
-Doelsaldo minuut 16 tot 30: 8 goals voor, 3 tegen.
-Doelsaldo minuut 30 tot 45: 13 goals voor, 8 tegen.
-Doelsaldo minuut 46 tot 60: 12 goals voor, 8 tegen.
-Doelsaldo minuut 61 tot 75: 8 goals voor, 0 tegen.
-Doelsaldo minuut 76 tot 90+: 17 goals voor, 9 tegen.

Gebruik je de app? Klik dan hier

In totaal maakte Noordwijk 74 treffers en kreeg het er 32 tegen. Wat al direct opvalt aan de cijfers is dat de Noordwijkers zowel in de beginfase als de slotfase ijzersterk zijn. De ploeg maakte de meeste goals in de eindfase van een duel en dus lijkt de conclusie dat de ploeg de meeste wedstrijden op dat moment beslist voor het oprapen.

‘Wat verder opvalt is dat de formatie van Zethof tussen minuut 61 en 75 nog geen enkele tegentreffer heeft geïncasseerd.’

Als we kijken naar de effectiviteit van die zeventien goals, dan kunnen we concluderen dat zes goals daarvan meer punten opleverden. In de duels met ONS Sneek (thuis 2-1 en uit 1-2), DOVO-uit (2-4), ASWH-thuis (2-1) en Achilles’29-uit (1-3) werd er in het laatste kwartier gescoord en met die goals pakte de koploper in totaal elf extra punten. Deze punten zijn gebaseerd op de stand die op het scorebord stond voordat er werd gescoord in het laatste gedeelte van de wedstrijd. Kortom, 35 procent van de goals in deze fase leverde meer punten op.

Effectiviteit tegengoals
Wat ook opvalt is dat de derdedivisionist de meeste goals tegen kreeg in deze fase van de wedstrijden. De koploper scoort ook de meeste treffers vanaf de 76ste minuut, maar wat is dan de effectiviteit van de tegentreffers die doelman Roy Rondeltap te verwerken krijgt? Dat valt heel erg mee, want van de negen doelpunten die erin vlogen, zorgde slechts één treffer ervoor dat het resultaat veranderde. In de uitwedstrijd bij SteDoCo (2-2) zorgde een eigen goal van Dennis van Rijn ervoor dat de club niet met drie, maar met één punt terugkeerde naar sportpark Duinwetering.

Noordwijk pakte in de slotfase maar liefst elf punten.

Het venijn zit ‘m bij wedstrijden van Noordwijk dus echt in de staart. Zowel in positieve als negatieve zin. Daarnaast is de ploeg ook enorm sterk in de openingsfase van duels. Wat verder opvalt is dat de formatie van Zethof tussen minuut 61 en 75 nog geen enkele tegentreffer heeft geïncasseerd. Het lijkt erop dat met name in deze fase van een wedstrijd de Noordwijkse-defensie op volle toeren draait.

Doelpunten Quick Boys in categorieën
-Doelsaldo minuut 1 tot 15: 6 goals voor, 3 tegen.
-Doelsaldo minuut 16 tot 30:  10 goals voor, 2 tegen.
-Doelsaldo minuut 30 tot 45: 14 goals voor, 10 tegen.
-Doelsaldo minuut 46 tot 60: 7 goals voor, 2 tegen.
-Doelsaldo minuut 61 tot 75: 15 goals voor, 6 tegen.
-Doelsaldo minuut 76 tot 90+: 14 goals voor, 6 tegen.

Maar hoe scoort Quick Boys dan in verschillende fases van een wedstrijd? Is de frustratie richting het Noordwijk-kamp terecht of heeft de ploeg van Erik Assink ook een handje van doelpunten maken in het slot van een duel? Daar lijkt het wel op, want de Katwijkers maakten in het laatste half uur van wedstrijden maar liefst 29 van de 66 treffers. Om het in cijfers uit te drukken: dat is 43,9 procent.

Quick Boys scoort veel, maar verspeelt meer punten in de eindfase van wedstrijden.

Als we ons specifiek richten op de laatste vijftien minuten van een wedstrijd, dan zien we dat ook de mannen van Assink het aardig doen. De ploeg scoorde viertien maal en kreeg er zes tegen. Toch zit het grootste verschil tussen Noordwijk en Quick Boys in de effectiviteit van de goals. Daar waar de koploper elf punten extra wegsnoepte, doet de club uit Katwijk aan Zee dat veel minder. De nummer twee van de ranglijst scoorde in dit gedeelte van de wedstrijd drie extra punten.

Vergelijkbare cijfers, minder effectief
De goal van Kay Tejan op bezoek bij Jong FC Groningen was de meest waardevolle treffer in deze categorie. De aanvaller schoot een kwartier voor tijd de 1-2 binnen, waardoor de mannen van Assink niet met één, maar met drie punten naar huis gingen. Er werden dus twee punten extra gewonnen. De andere keer dat de ploeg een extraatje pakte in de slotfase, was in eigen huis tegen Odin’59 (1-1). Een kopbal van Jesse van Nieuwkerk in de blessuretijd leverde een puntje op. Van de viertien treffers waren er dus twee treffers effectief. Dat is een percentage van 14,3 procent. Dat is ruim twintig procent lager dan het percentage van concurrent Noordwijk.

‘Zethof troeft Mark van Bommel dus af.’

Daarbij komt ook nog eens kijken dat Quick Boys in de slotfase vaker punten heeft verloren dan de nummer één van de ranglijst. Om exact te zijn: de Katwijkse club verloor het dubbele als we het vergelijken met de grootste concurrent. Zowel in eigen huis tegen ASWH (1-1) als op bezoek bij HSV Hoek (3-3) werden dure punten gemorst: vier. Tel deze punten op bij het huidige aantal en het gat tussen de formatie van Assink en die van Zethof had nog maar één puntje geweest. Wat verder opmerkelijk is, is dat de derdedivisionist vooral vlak voor rust kwetsbaar is. In deze fase kreeg de club de meeste tegengoals te verwerken: 10.

Conclusies
PSV staat in de Eredivisie bekend om in de slotfase toe te slaan. Sterker nog: in de eindfases van wedstrijden maakten de Eindhovenaren 25 van de 79 treffers. Dat is een percentage van 31,6 procent. Mede dankzij deze treffers vergaarde de 24-voudig kampioen van Nederland tien extra punten. Op basis van deze statistieken zouden we zelfs gekscherend kunnen zeggen dat Noordwijk het beter doet, als het gaat om effectiviteit in het laatste kwartier. Zethof troeft zijn collega Mark van Bommel dus af.

Wat we verder kunnen concluderen, is dat Quick Boys en Noordwijk niet veel voor elkaar onder doen in het slot van wedstrijden. De ploeg van Zethof scoorde drie treffers meer, maar troeft de belangrijkste concurrent vooral af op de effectiviteit van de doelpunten. Verder lijkt het erop dat de koploper de basis hiervoor legt vanaf de 61ste tot de 75ste minuut. In deze fase is de koploper letterlijk en figuurlijk niet te kloppen. Daarnaast zijn de rood-witten met zestien goals ook veel sterker in het eerste kwartier ten opzichte van de Katwijkers (zes goals).

Ook als het gaat om tegengoals doet Noordwijk het beter aan het einde van wedstrijden. Alleen op bezoek bij SteDoCo werden er punten (2) verloren. Quick Boys verspeelde het dubbele aantal punten: vier. Kortom, naast de koning van de openingsfase kunnen we Noordwijk ook betitelen als de koning van de eindfase.

Archieffoto’s: Orange Pictures