Iedere woensdag laten we in de rubriek ‘de favoriete speler van‘ een regiotrainer zijn favoriete amateurvoetballer kiezen. Daarbij mogen ze geen spelers van hun eigen team noemen. In aflevering drie is het woord aan Kees Zethof, de huidige trainer van Foreholte en oud-speler van Noordwijk. ,,Stefan Mertens heeft iets bijzonders, iets wat andere spelers niet hebben.”

Hoe serieus trainers deze rubriek nemen, blijkt wel uit de handelswijze van Zethof. De geboren Zilker wilde er eerst een nachtje over slapen. Bovendien won hij gedegen advies in. Zijn voetbalgekke gezin, de buurman en werknemers van zijn bedrijf: allemaal werden ze om hun mening gevraagd. Uiteindelijk waren ze eensgezind: het moest aanvallende middenvelder Stefan Mertens van Noordwijk worden.

Los daarvan besloot Zethof ook op eigen ervaring af te gaan. In het kader van het behalen van zijn trainersdiploma TC1 keek hij als stagiair een jaar lang in de keuken bij de selectie van Noordwijk, de club waar hij zelf in het eerste speelde en jeugdtrainer was. ,,Alles is gebaseerd op het jaartje dat ik heb meegedraaid. Op zo’n manier krijg je een veel beter inzicht in wat er speelt. Stefan was in dat magere vorige seizoen een lichtpuntje.”

Looplijnen

Zethof raakte vooral onder de indruk van de loopacties van Mertens. ,,Stefan heeft geweldige looplijnen. Een tegenstander is hem altijd wel een paar keer per wedstrijd kwijt. Daarnaast maakt hij vaak loopacties om anderen vrij te krijgen. Op het moment dat hij wegsprint, roept hij al wie de bal moet krijgen. Dat vind ik erg knap.”

Daarnaast beschikt Mertens volgens Zethof over het vermogen om doelpunten te maken. ,,Zijn winnende goal in de verlenging van de kampioenswedstrijd tegen Quick Boys vind ik daar een goed voorbeeld van. Door een geweldige loopactie kwam hij vrij, maar hij had vervolgens ook nog de rust om het af te maken.”

Kees ‘Pier’ Tol

Zethof was naar eigen zeggen een echte teamspeler. Iemand die bereid was zich helemaal ‘de pleures te werken voor een type als Patrick Scheurwater’.  In dat kader spreekt het de oud-verdediger aan dat Mertens ook zijn verdedigende taken niet verwaarloost. ,,Hij is geen balveroveraar, maar wel iemand die bereid is meters te maken en hard te werken. Als je bijvoorbeeld met Kees ‘Pier’ Tol speelt, moet je een elftal hebben dat in dienst van hem speelt. Met Stefan hoeft dat niet.”

Zethofs keuze voor Mertens heeft niet louter met voetbalkwaliteiten te maken, bekent hij eerlijk. ,,De spelers die de vorige trainers kozen, hebben overal gespeeld. Stefan is door Noordwijk zelf opgeleid en een jongen van het dorp. Dat is toch mooi.”

Foto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Foreholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)