In de rubriek ‘de favoriete speler van’ is het de bedoeling dat een regiotrainer zijn favoriete amateurvoetballer kiest, daarbij mogen ze geen spelers van hun eigen team noemen. Ditmaal is het de beurt aan Marcel IJzendoorn, voormalig trainer van onder meer Foreholte en FC Boshuizen en sinds medio 2020 eindverantwoordelijke op de Lageweg.


Onze rubriek ‘de favoriete speler van’ is terug van weggeweest. Dit item hadden we in de beginjaren van VIDB en was erg geliefd. Na eerst bij alle coaches uit de streek het net te hebben opgehaald, schakelden we door naar de captains. Nu (ruim acht jaar later) zijn we weer begonnen bij de trainers. Na Kees Zethof in aflevering één komt nu Marcel IJzendoorn aan het woord.


Voor IJzendoorn was het geen moeilijke keuze, vertelt hij als we hem aan de lijn krijgen. “Dat is voor mij een ABC-tje: Robbert Susan. Hij bezit voor een topamateurvoetballer alles, behalve pure snelheid misschien dan. Van de kleedkamer tot voor de supporters en van het trainingsveld tot aan de wedstrijden: hij verzaakt nooit. Daarnaast heeft hij scorend vermogen, kan hij van box to box spelen en heeft hij een indrukwekkend palmares. Als je ziet wat hij allemaal heeft gewonnen…”

En dan na een korte stilte: “Moet ik nog een halfuurtje doorgaan?”

Geen VVSB, maar Katwijk
IJzendoorn geeft aan dat hij Susan al voor zijn Katwijk-tijd hoog had zitten. “Hij zat eerst bij UDO en ging toen naar Voorschoten ’97. Ik heb in mijn tijd bij VVSB gesuggereerd dat we hem moesten halen, maar toen ging hij al naar Katwijk. Eigenlijk is het met terugwerkende kracht onbegrijpelijk dat de grote amateurclubs hem zo lang hebben laten lopen.” Susan stapte op zijn 23e over naar de Krom.

Een tussenweg is er bij het waarderen van Susan niet. “You hate him or you love him”, zouden de Engelsen zeggen. Dat Susan soms in het kamp van de tegenpartij aversie oproept, is volgens IJzendoorn het grootste compliment dat de linkspoot kan krijgen. “Daarom is-ie zo goed. Als je wil winnen, moet je af en toe irritant en vervelend zijn. Hij is een echte winnaar.”

De coach van SJC ziet Susan doorgaans vooral in de samenvattingen van de Tweede Divisie aan het werk. “Ik zie Katwijk misschien per seizoen maar één keer live. Als ik op zaterdag tijd heb, ga ik liever naar een eersteklasser kijken of daar nog een interessante speler voor SJC loopt. Dat is voor mij waardevoller dan naar Tweede Divisie-spelers kijken die wij toch niet kunnen halen.”

Af en toe komt IJzendoorn Susan zelf tegen in het Leidsche. “Vaak met 2 of 3 oktober, maar dan is-ie altijd dronken”, zegt de Leiderdorp met een glimlach. En dan serieuzer. “Het is een aardige gozer, je kunt lekker slap met hem ouwehoeren.”

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: Favoriete speler van Kees Zethof (Noordwijk): Jordy Thomassen

POPULAIRE BERICHTEN