Iedere woensdag laten we in de rubriek ‘de favoriete speler van‘ een regiotrainer zijn favoriete amateurvoetballer kiezen. Daarbij mogen ze geen spelers van hun eigen team noemen. In aflevering vier is de beurt aan Misha Salden, oud-prof en inmiddels bezig aan zijn vijfde seizoen als coach van FC Lisse. ,,Martin van Eeuwijk is een speler met uitzonderlijk talent.”

Doorgaans weigeren trainers voor deze rubriek over één nacht ijs te gaan en vragen ze altijd even bedenktijd. Voor Misha Salden was dat niet nodig toen we hem naar zijn favoriete amateurvoetballer vroegen. ,,Nee, daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat is Martin van Eeuwijk.”

De Noord-Hollander legt uit: ,,Martin kan aan de bal, zeker op de helft van de tegenstander en rond het zestienmetergebied, beslissend zijn in zijn individuele acties. Dat is een uitzonderlijk talent. Zo’n speler in je ploeg, die ballen vasthoudt, waarop je kan doorvoetballen en die door zijn individuele acties anderen beter laat spelen, dat is echt top.”

Haat en nijd

Saldens keuze mag opvallend heten, aangezien hij en Van Eeuwijk een soort haat-liefdeverhouding onderhielden in hun gezamenlijke tijd bij Lisse tussen 2009-2011. ,, Het was af en toe best wel haat en nijd. Met Martin had ik altijd discussies over zijn arbeid en de dingen die hij moest doen. Dat is toch mooi. Maar uiteindelijk heb ik hem wel weten te krijgen waar ik hem wilde hebben en waar hij ook het beste is.”

Van Eeuwijk vertrok in de zomer van 2011 naar Katwijk. Inmiddels speelt de balvirtuoos voor Rijnsburgse Boys. ,,Ik denk dat Katwijk hem het meeste mist”, zegt Salden over het slechte presteren van de landskampioen. Toch werd Van Eeuwijk op de Krom niet altijd ten volle gewaardeerd. Salden weet wel waarom. ,,Ik weet dat hij bij Katwijk veel op 10 heeft gespeeld en werd beoordeeld op zijn verdedigende kwaliteiten. Dan hoef je hem daar niet neer te zetten.”

Voetbal International

Over Van Eeuwijk bestaat volgens Salden de misvatting dat hij niet voor het voetbal zou leven. ,,Martin was bij Lisse na de training altijd als eerste weg en dan riep iedereen: nou lekker, die is er ook niet mee bezig. Maar dan ging hij snel thuis snel VI Sport kijken. Wat is dan motivatie? Martin is op zijn manier best wel gedreven en gemotiveerd. Daar moet je een elkaar een beetje in vinden.”

Salden tot besluit: ,,Kevin Winter is nog zo’n verhaal, die wil iedere trainer in zijn ploeg hebben. Klaar. Maar ik heb voor Martin gekozen, omdat ik met hem heb gewerkt. Hij is een unieke speler.”

Foto: Hans Heemskerk

POPULAIRE BERICHTEN