In de rubriek ‘de favoriete speler van’ is het de bedoeling dat een regiotrainer zijn favoriete amateurvoetballer kiest. Daarbij mogen ze geen spelers van hun eigen team noemen. In deze aflevering komt Wilfred van Leeuwen aan het woord, de huidige trainer van VVSB en oud-coach van onder meer Westlandia, Quick Boys, Rijnsburgse Boys en FC Eindhoven.


Onze rubriek ‘de favoriete speler van’ is terug van weggeweest. Dit item hadden we in de beginjaren van VIDB en was erg geliefd. Na eerst bij alle coaches uit de streek het net te hebben opgehaald, schakelden we door naar de captains. Nu, een klein decennium later, zijn we weer begonnen met de trainers.


Tien jaar geleden – toen bezig aan zijn eerste periode als trainer bij VVSB – deed Van Leeuwen al mee aan deze rubriek, om maar aan te geven hoelang de oefenmeester al meeloopt in het trainersvak. Destijds koos de 49-jarige geboren Sassenheimers Raily Ignacio – toen spits van Rijnsburgse Boys – uit als favoriete speler. ”Je kunt hem 93 minuten niet zien en dan ineens knalt hij hem er gewoon in. Dat is zijn kwaliteit. Van niets maakt-ie iets. Ik vind het een topper”, zei hij destijds over de huidige spits van AFC.

Wanneer Van Leeuwen tien jaar later dezelfde vraag voorgeschoteld krijgt, twijfelt hij tussen twee spelers: Robbert Susan en de net gestopte Jeffrey Jongeneelen. ”Wat wij nu ook merken in onze eigen spelersgroep (VVSB, red.) is dat 34 wedstrijden spelen in het seizoen best veel is. Dan vind ik het wel knap dat gasten zoals Jongeneelen en Susan dat ondanks hun leeftijd zo goed volhouden.”

‘Ik vind hem één van de beste spelers waarmee ik ooit heb gewerkt.’

Jongeneelen moest afgelopen seizoen genoegen nemen met een rol als invaller achter het gevaarlijke aanvalstrio Van der Moot, Asante en Zeldenrust en is nu assistent onder Martijn Lagendijk.  In het seizoen 2018-2019 was de linkspoot een van de bepalende spelers onder Van Leeuwen, destijds trainer bij Rijnsburgse Boys. ”Ik vind hem één van de beste spelers waarmee ik ooit heb gewerkt. Hij bezit over exceptionele kwaliteiten om een wedstrijd te beslissen.”

Ook een andere linkspoot actief in de gemeente Katwijk kan Van Leeuwen bekoren. “Met Susan heb ik niet samengewerkt, maar dat is al jaren een rots in de branding bij Katwijk. Naast zijn voetballende kwaliteiten heeft hij een karakter in zich wat je nodig hebt om te presteren. Dat soort karakters zie je niet heel veel meer in het amateurvoetbal en zelfs niet in het betaalde voetbal. Als teamgenoot mag je heel blij zijn als je er daarvan eentje in je team hebt.”

Als de oefenmeester uiteindelijk echt een keuze dient te maken voor de eretitel ‘favoriete speler van Wilfred van Leeuwen’, dan gaat hij voor de Katwijk-captain. ”Ik ben echt gecharmeerd van Jongeneelen en bij VVSB hadden we afgelopen seizoen Leroy George, dat zijn jongens die uit het niets een wedstrijd kunnen beslissen met een geweldige voetbalactie. Maar ik neig wel naar Susan, omdat naar dat soort karakterjongens in heel de voetbalwereld behoefte aan is. Dat is een uitstervend ras die je niet heel veel meer ziet.”

Lees ook: Favoriete speler van Hein Leliveld (Kagia): Kevin van der Zwet
Check ook: Favoriete speler van Kees Zethof (Noordwijk): Jordy Thomassen


POPULAIRE BERICHTEN