De meeste spelers in de Tweede Divisie hebben een achtergrond bij een Betaald Voetbal Organisatie (BVO), zijn daar opgeleid of hebben daar enkele jaren gespeeld. Leroy Oehlers bewandelt een andere weg. De 25-jarige linksback, die na dit seizoen derdedivisionist Hercules verruilt voor FC Lisse, speelde vijf jaar geleden nog in de Vierde Klasse bij BFC in zijn huidige woonplaats Bussum. 

Hoofdklasser Huizen pikte hem in de zomer van 2013 op uit de lagere regionen van het amateurvoetbal. In het eerste seizoen had Oehlers nog even tijd nodig om zich aan te passen, maar in de jaren erna ontpopte hij zich tot vaste waarde. Afgelopen zomer deed de verdediger nog een stapje hoger door de overstap te maken naar het Utrechtse Hercules, waar hij ook indruk maakte.

Toeval
,,Ik ben vanaf het begin eerlijk geweest naar de club. Het zou een springplak worden. Dat gebeurt nu ook”, legt de back uit over z’n korte periode in Utrecht. ,,Ik ben ambitieus en wil zo hoog mogelijk spelen. Ik heb zelf contact opgenomen met Robbert de Ruiter en via-via is het balletje gaan rollen. Barendrecht en HHC Hardenberg hadden ook interesse, maar ik kreeg hier het beste gevoel.”

,,Je speelt tegen allemaal kleerkasten.”

,,Bij dit team heb ik bovendien het meeste kans op speelminuten en dat is voor mij toch het belangrijkste. Mijn vriendin woont toevallig ook in Lisse, dus dat is helemaal makkelijk. Al was dat meer toeval, want het stond los van mijn keuze voor FC Lisse.”

Oehlers is van huis uit een harde werker. Hij runt samen met twee vrienden een eigen bedrijf, Quality Motion, dat bootcamps organiseert en op de achtergrond bezig is met de ontwikkeling van sportproducten. Daarnaast probeert hij zichzelf ook te ontwikkelen als voetballer.

,,Ik ben een laatbloeier, heb nooit bij een BVO gezeten en nooit in selectieteams gespeeld. Pas later ben ik doorgebroken. Dat is eigenlijk begonnen bij BFC. Daar heb ik destijds veel trainingsuren gestoken in mijn linkerbeen. In mijn laatste seizoen bij BFC was ik als linksback volgens mij goed voor twaalf goals en veertien assists. Dus die individuele trainingen hebben wel geholpen.”

Herkend
Naast verdediger bij Hercules is Oehlers ook international van Aruba, waar zijn vader vandaan komt. Hij heeft tot nu toe vijftien interlands op zijn naam staan. ,,Via mijn broer Dwight ben ik daar terechtgekomen. Hij liep stage op Aruba en heeft toen gevraagd of het mogelijk was om voor Aruba uit te komen. En dat lukte. Geweldig om mee te maken natuurlijk. Ik heb zelfs nog twee interlands met mijn broer gespeeld.”

,,Alles was gewoon goed geregeld: verblijf, vliegticket en eten.”

Een van de hoogtepunten voor Oehlers zijn de twee WK-kwalificatiewedstrijden tegen Saint Vincent en de Grenadines. ,,De heenwedstrijd verloren we met 2-0 en in de return kwamen we 2-0 voor, maar scoorden zij vlak voor tijd de 2-1. Dat was jammer, maar ook mooi om mee te maken. Alles was gewoon goed geregeld: verblijf, vliegticket en eten. Wat ook leuk is, is dat de meeste spelers op het eiland worden herkend.”

Kleerkasten
Tijdens de interlands speelde hij onder meer met Gregor Breinburg (NEC) en Denzel Dumfries (SC Heerenveen). Die laatste heeft inmiddels gekozen om voor Nederland uit te komen. Voor Oehlers was het spel van Aruba in het begin wel wennen. ,,Het voetbal is daar totaal anders. Je speelt tegen allemaal kleerkasten. Het is puur vechten voor de bal en de winnaar neemt de bal mee.”

Oehlers hoopt de komende jaren verder te komen met Aruba, maar zeker ook met zijn nieuwe club FC Lisse. ,,Ik kijk er naar uit en zal hard blijven werken, want ik wil verder groeien als voetballer en kijken wat er nog meer in zit.”

Archieffoto: FC Lisse

Lees ook: ‘Kersverse aanwinst van Katwijk: ,,Van mij mag het seizoen nu al beginnen”’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)