FC Lisse heeft de eerste overwinning in de knip. Op bezoek bij De Dijk werd het in Amsterdam-Noord 0-3 voor de ploeg van Robbert de Ruiter. Daarmee spoelde geel-blauw de nare smaak van de zwakke vertoning tegen Kon. HFC van een week eerder weg en vond het bovendien aansluiting met de clubs in de middenmoot. Maar belangrijker nog: de FC creëerde weer rust in het hoofd.

Het was een overwinning waarbij twee cruciale momenten in de eerste helft een grote rol speelden. Allereerst miste Tim Ruder bij 0-0 namens de thuisploeg een uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Toen kort hierna oud-Rijnsburger Nick Kuipers de doorgebroken Koen Fokkema aan het shirt greep, pakte FC Lisse zijn kans.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte voor de overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan

Die actie betekende dat de thuisploeg na 32 minuten met tien man verder moest. En toen Boyd Stevens, van een langdurige blessure teruggekeerd, uit de toegekende vrije trap ook nog de 0-1 op het scorebord schoot, zag de wereld er voor FC Lisse ineens heel anders uit.

Het werd zelfs nog mooier voor de ploeg van De Ruiter toen Fokkema binnen de beruchte lijnen werd neergelegd. Vanaf elfmeter gaf Rowdy van der Putten goalie Jeroen Verhoeven vervolgens geen kans (0-2).

Geen risico’s
,,Tot 0-1 ging het gelijkop, maar ineens viel het voor rust onze kant op”, vertelde Stevens, die na een langdurige achillespeesblessure dit seizoen voor het eerst aan de aftrap verscheen. ,,Dat was toch te danken aan een paar uitstekende aanvallende acties. De basis daarvoor was vandaag het collectief. Er waren wat meer verdedigende zekerheden ingebouwd.”

,,We speelden vandaag echt als een team. Hier kunnen we verder mee.”

Zijn inspanningen tijdens de lange revalidatie bekroonde Stevens met de 0-1. ,,Op de training oefen ik vaak op vrije trappen. Deze nam ik wat laag en de bal viel via de binnenkant van de paal  binnen. Heerlijk om zo je rentree te vieren. Ik voel me topfit, alleen ontbreekt het nog aan wedstrijdritme. Ik heb bewust geen risico’s willen nemen door eerder te beginnen. Anders bestaat de kans dat je van het een in het ander loopt en nog langer langs de lijn moet staan.”

Rooskleuriger
Het had er op deze druilerige zaterdagmiddag halverwege zelfs nog rooskleuriger uit kunnen zien voor de fusieclub, als smaakmaker Fokkema op slag van rust de 0-3 had weten te produceren. Omdat dit feestje niet doorging, was er na de doelwisseling nog van enige spanning sprake.

Rick Bouwmeister heeft zojuist het slotakkoord verzorgd

Stevens: ,,Echt in de problemen zijn we echter nooit meer gekomen.  De Dijk probeerde het wel, maar het stond gewoon goed bij ons. Het enige dat we nagelaten hebben is om het duel eerder te beslissen, maar dat neemt niet weg dat we gewoon goed gespeeld hebben.”

Rust
Uiteindelijk moest invaller Rick Bouwmeister er aan te pas komen om de 0-3 eindstand op het wedstrijdformulier te krijgen. Nadat FC Lise eerder in de tweede helft nog drie dikke mogelijkheden had laten liggen, maakte de aanvaller een einde aan het laatste stukje onzekerheid door de derde Lissese treffer voor zijn rekening te nemen.

Dit tot vreugde van Stevens: ,,De eerste overwinning is binnen. Dat is lekker, want dat geeft toch rust in de ‘koppies ‘van de spelers. We speelden vandaag echt als een team. Hier kunnen we verder mee.”

De Dijk – FC Lisse 0-3 (0–2). 33. Stevens 0-1, 38. Van der Putten 0-2 (strafschop), 83. Bouwmeister 0-3.

Bijzonderheden: 32Kuipers (De Dijk) rood

FC Lisse: Storm, Buijs, Koomen, Van Boxel (84. Valk), De Goede, Rauws, Van der Zwet, Stevens, Hagary (73. Tavilla), Van der Putten (81. Bouwmeister), Fokkema

Foto’s: Hubert Habers