Op dinsdag 7 november, 20.00 uur testen FC Lisse en Quick Boys op Ter Specke onder leiding van Pieter Vink drie nieuwe spelregels: een nieuwe strafschopregel, de self-pass en de intrap. De wedstrijd noemen wij – de organisatoren: Voetblah, Voetbal in de Bollenstreek en De Correspondent – de Avant Garde Cup 2.0. De wedstrijd is vernoemd naar het experimentele toernooi met nieuwe spelregels dat Voetblah al in 2013 organiseerde. We hopen dat de nieuwe regels leiden tot leuker, sneller en eerlijker spel. De wedstrijd zal worden gefilmd, gecodeerd en geanalyseerd, kwantitatief en kwalitatief. Werkten de regels, waarom wel en waarom niet, wat kan beter en hoe moet een vervolg eruitzien? En o ja – het wordt natuurlijk ook gewoon leuk. 

Wat houden de nieuwe spelregels in?

De intrap
De intrap moet de vervanger worden van de nu gangbare inworp. Die komt ons voor als wezensvreemd (want met de hand). Verder is de inworp nauwelijks een voordeel; het is voor de verdedigende partij vaak een moment om weer in positie te komen. Bovendien leidt een inworp vaak tot balverlies, doordat een stuiterende bal moet worden gecontroleerd. Met een intrap krijgt de nemende ploeg meer mogelijkheden.

De self-pass
Verdedigende ploegen maken nu regelmatig kleine overtredingen om een aanval van de tegenpartij af te remmen. Soms krijgt de speler die de overtreding maakt een gele kaart, maar regelmatig ook niet. De aanval is dan ‘gratis’ tot staan gekomen en de verdediging weer in positie. De self-pass maakt het mogelijk de aanval sneller voort te zetten. Ook zal de zuivere speeltijd vermoedelijk toenemen. Eerder pleitten wij al voor de self pass in dit stuk.

De strafschopregel
De huidige strafschop is een buitenproportionele straf. Strafschoppen volgen bijna altijd uit situaties waarin de kans op scoren aanzienlijk lager is dan de kans is om te scoren uit een strafschop. De straf is dan ook een perverse prikkel – wat verklaart waarom spelers met een ‘schwalbe’ proberen een strafschop te versieren. De oplossing is om alleen een strafschop toe te kennen bij het ontnemen van een duidelijke scoringskans. Het maakt daarbij niet uit waar op het veld de overtreding plaatsvindt. Bij overtredingen in het strafschopgebied waar geen duidelijke kans is ontnomen, volgt simpelweg vrije trap.


Opkomst van FC Lisse – Quick Boys vorig seizoen. Op 7 november staan beide ploegen weer tegenover elkaar

We hebben twee doelen met deze experimentele wedstrijd.

  1. Een idee krijgen hoe de regels in de praktijk uitpakken. In theorie werken de regels geweldig – zul je altijd zien – maar de praktijk is belangrijker. Hopelijk levert de wedstrijd ideeën op om de regels beter te laten werken.
  2. Een discussie starten over de spelregels. We hopen dat meer mensen gaan meedenken over manieren om het spel beter, sneller, eerlijker te maken, zonder het wezenlijk aan te tasten.

Veelbelovend
De regelwijzigingen bij de Avant Garde Cup 2.0 zijn wat ons betreft veelbelovend. Maar één wedstrijd zal niet uitwijzen of de regels wel of niet een verbetering zijn. Daarvoor zijn meer experimenten nodig. Het zou mooi zijn als deze wedstrijd daartoe zou leiden of tot een officiëlere stap.

Experimenten met spelregels staan immers op de agenda van de FIFA, dankzij de inspanningen van Marco van Basten, de chief technical officer van de wereldvoetbalbond. Enkele experimenten zijn al toegestaan, andere worden overwogen. Ook de KNVB liet bij monde van Gijs de Jong (secretaris generaal) deze week nog weten in te zijn voor vernieuwing. ,,De wil is er, zie ik om ons heen”, zei De Jong op de site van de KNVB. ,,We moeten alleen meer podia creëren om mensen te overtuigen van onze ideeën [over spelregelvernieuwing red.].”

Dat klonk zo sympathiek, dat we De Jong belden. De sympathie bleek wederzijds. ,,Ik ga proberen erbij te zijn, en sowieso volgen we de wedstrijd en uitkomsten met interesse.”

Kortom: als naast de KNVB ook de FIFA interesse heeft in vernieuwing, dan kunnen ze op 7 november, om 20.00 uur, terecht op sportpark Ter Specke in Lisse.

Archieffoto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)