Het begint het verhaal van het seizoen te worden. Althans volgens FC Lisse-aanvoerder Tom Zoontjes. Zijn ploeg voetbalt goed mee, maar staat aan het eind vaak met lege handen. Dit scenario herhaalde zich op bezoek bij Excelsior Maassluis. Tien minuten voor tijd leidde de formatie van Robbert de Ruiter met 2-3. Twee standaardsituaties, waarvan de laatste in blessuretijd, bezegelden het lot van de ploeg. Door de nederlaag zakt Lisse naar de voorlaatste plaats in de Topklasse.

,,We waren er bijna en toch trek je weer aan het kortste eind”, baalt Zoontjes. Bijna was Lisse erin geslaagd de thuisploeg de eerste nederlaag sinds maanden te bezorgen. De opmars van de Tricolores is niet te stuiten en achter Katwijk wordt trots de tweede plaats ingenomen. Daar was in de wedstrijd weinig van te zien. ,,Wij waren zeker niet minder. Er waren fases dat zij de overhand hadden en periodes dat wij de boventoon voerden.”

Al in de achtste minuut zette Zoontjes Lisse middels een strafschop op voorsprong. Koen Fokkema werd in de zestien naar beneden getrokken en de aanvoerder haalde de trekker feilloos over. Lang kon Lisse niet genieten van de weelde. Vijf minuten later verdween een van richting veranderde vrije trap via Niels Buijs achter doelman Tim Orlowski, die de door een schorsing ontbrekende Mark de Vries verving.

lis 2                                                  Lisse viert de 0-1 van Zoontjes uit een strafschop

Nauwelijks tien minuten later had de thuisploeg helemaal orde op zaken gesteld. Opnieuw vervulde Buijs een negatieve hoofdrol in het verhaal. De rechtsachter was spits Kevin Vink helemaal kwijt en die mocht geheel vrijstaand de 2-1 binnenkoppen. Vlak voor rust kwam Lisse door een gelukje weer op gelijke hoogte. Een dieptebal verdween via de hak van Fokkema pardoes voor de voeten van Murat Onal, die net buiten de zestien het leer op de slof nam: 2-2.

Dat het de wedstrijd van de standaardsituaties was, onderstreepte Mo Messaoud vlak na de rust nog maar eens. Een vrije trap vanaf twintig meter werd door de buitenspeler met veel gevoel in de korte hoek gekruld: 2-3. Vervolgens werd Lisse teruggedrongen door de thuisploeg. Het leverde drie goede kansen op, maar gelukkig voor de bezoekers toen nog geen treffers. Aan de andere kant had invaller Rik Vermeulen de kans op de 2-4, maar zijn schot van een meter of tien werd net genoeg van richting veranderd om naast te gaan.

Die misser bleek een dure te zijn. Lisse dacht de buit zo langzamerhand binnen te hebben, maar de gastheren bleven loeren op een vrije trap rond de zestien en kregen die ook tien minuten voor tijd toen Vink tegen de grond werd gewerkt. De boommeter lange spits ging zelf achter de bal staan en krulde de bal langs de muur achter Orlowski. Een punt leek de (terechte) buit te worden die de bezoekers mee mochten nemen richting Ter Specke, maar dat het niet de middag was van Buijs bleek in blessuretijd.

lis                                          Murat Onal strijdt met een speler van Maassluis om de bal

Maassluis kreeg op de valreep nog een corner. De niet al te grote grote verdediger, moest het opnemen tegen de lange Daan Smith en die klopte Buijs in de lucht met gemak. ,,Die goal mag natuurlijk nooit meer vallen. We hadden de winst in handen, en hadden het duel ook redelijk onder controle in de slotfase. Maar momenten zijn bepalend. En dat is niet voor het eerst dit seizoen. Met een punt had ik nog vrede kunnen hebben. Zij hebben niet voor niets al vijftien duels niet meer verloren.”

Een nacompetitieplaats is na de nederlaag het deel van de geelblauwe formatie. Iets waar Zoontjes zich nog niet al te druk over maakt. ,,Er is nog geen grote paniek. Win je volgende week weer eens, dan kun je zomaar weer drie plekken stijgen. Het is ook niet dat we van het kastje naar de muur worden gespeeld. We krijgen de komende weken genoeg tegenstanders die bij ons de buurt staan. Dan moeten we thuis geven. Het mag ons nooit overkomen dat wij volgend jaar Hoofdklasse spelen. Dat moeten we ons wel goed realiseren.”

Excelsior Maassluis – FC Lisse 4-3 (2-2). 8. Zoontjes 0-1, 13. Buijs e.d. 1-1, 21. Vink 2-1, 40. Onal 2-2, 49. Messaoud 2-3, 82. Vink 3-3, 90. Smith 4-3.

FC Lisse: Orlowski, Buijs, Den Hoed (76. Van Boxel), Zoontjes, Rifai, De Goede, Rauws, Onal (64. Vermeulen), Cijntje (75. Monteny), Fokkema, Messaoud.

Foto’s: Hubert Habers