De koploper van de Derde Divisie zaterdag, FC Lisse, heeft haar eerste overwinning na de winterstop eindelijk binnen. In Huizen werd met 0-1 gewonnen van de plaatselijke SV. Rechtervleugelverdediger Niels Buijs kroonde zich tot matchwinner door de winnende treffer tegen de touwen te koppen. ,,We klimmen weer een beetje uit het dal, de drie punten zijn belangrijker dan de manier waarop we de wedstrijd hebben gespeeld”, luidde één van de teksten van Buijs.

Na de winterse verliespartijen tegen Jong Volendam en VVOG, was er voor FC Lisse veel aan gelegen om met een overwinning van het veld te stappen. De opluchting was na afloop derhalve ook groot bij FC Lisse-trainer Robbert de Ruiter. In een catacombe vol opgetogen Lissenaren was zijn kijk op de situatie heel helder. ,,We zijn met deze overwinning nog steeds niet uit de dip. We hikken er tegenaan en kunnen wel weer verder na deze wedstrijd. Het is nog te vroeg om van een ommekeer te spreken, daar is veel meer voor nodig.”

De Ruiter moet in de eerste helft vooral met afgrijzen hebben gekeken naar het spel van zijn ploeg. De verhoudingen op het veld lieten geenszins blijken dat de koploper en een degradatiekandidaat de krachten aan het meten waren. Martin van Eeuwijk verloor veel ballen voor de middenlijn. Robert van Boxel dribbelde veelvuldig ontredderd het middenveld in om een aanspeelpunt te zoeken. Bovenal werd het spel te traag verlegd om de defensie van Huizen in moeilijkheden te brengen.

,,Ik hoopte dat het doelpunt van Niels verlossend zou werken, dit viel toch anders uit”

De wedstrijd leek kort na de rust te gaan ontbranden. In een tijdbestek van drie minuten claimde het aandringende FC Lisse twee penalty’s. Eerst werd Luciano Dompig opzichtig gevloerd na een subtiele steekpass van Van Eeuwijk. Luttele momenten later werd scheidsrechter Hennepe opnieuw vragend aangekeken. Ook een vermeende handsbal van Huizen-verdediger Vente werd niet beloond met een strafschop.

Het enige doelpunt van de wedstrijd werd direct na deze blauw-gele penaltyclaims gescoord. Van Eeuwijk ontfermde zich over een hoekschop aan de rechterkant van het veld. Niels Buijs kwam knap voor zijn man en kopte de scherpe trap van Van Eeuwijk binnen bij de eerste paal. De opluchting die volgde uit het bevrijdende doelpunt, werd geëtaleerd door keeper Brian van der Werff. Hij overbrugde honderd meter om mee te delen in de feestvreugde.

Vleugelverdediger Niels Buijs kroonde zich tot matchwinner

De gastheren waren ook nauwelijks in staat om aanvallen om te zetten in doelrijpe kansen. Het duurde tot de blessuretijd van de wedstrijd voordat de eerste echte kans voor Huizen te noteren viel. Joris van Ruiswijk verscheen in het strafschopgebied voor Van der Werff na een defensieve fout van doelpuntenmaker Buijs. Het schot miste kracht en precisie en werd door Van der Werff eenvoudig gestopt. De collectieve opluchting in het FC Lisse-kamp werd vervolgd met het laatste fluitsignaal van Hennepe.

,,We speelden vandaag erg stroef, van frivoliteit was echt totaal geen sprake. Ik hoopte dat het doelpunt van Niels verlossend zou werken, dit viel toch anders uit”, sprak De Ruiter na afloop. ,,De laatste keer dat ik de winnende goal heb gemaakt? Ik heb geen idee. Ik ben blij dat het gevoel in de groep na deze wedstrijd weer beter wordt. De slechte serie moesten we echt stoppen”, was de analyse van Niels Buijs.

Huizen – FC Lisse 0-1 (0-0) 52. Buijs 0-1

FC Lisse: Van der Werff, Buijs, Van Boxel, Zoontjes, Stevens, Rauws, Vermeulen (87. Valk), Dompig (76. Rifai), Van Eeuwijk, Önal (57. Van der Putten), Fokkema

Tekst: Stefan Baars
Foto’s: Hubert Habers