Als je na elf ongeslagen duels in de Derde Divisie een nederlaag te verwerken krijgt, dan kan je als slachtoffer twee dingen doen. A: je gaat als een kind zitten huilen in een hoekje. B: je incasseert, accepteert en je gaat weer door. FC Lisse koos voor plan B. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je na zo’n nederlaag de nummer twee van de competitie tegenover je hebt, IJsselmeervogels. Maar de ploeg van Robbert de Ruiter slaagde in zijn opzet. Als volwassen koploper hield het IJsselmeervogels in de houdgreep en liet het niet meer los: 2-0.

,,De jongens hebben hun herkansing met beide handen gepakt!” En om zijn woorden kracht bij te zetten balde trainer De Ruiter zijn vuisten. De Woerdenaar stond nog met volle emotie de pers te woord. Even daarvoor kreeg hij een rode kaart van scheidsrechter Daan Schaper, naar eigen zeggen de eerste in zijn trainerscarrière.

,,Waarom doet zo iemand dat? Dan kan ik mijn mond niet houden, ook al staan we met 2-0 voor, en ik zal het de volgende keer precies hetzelfde doen.”

De oefenmeester legt uit: ,,Brian van der Werff viert de 2-0 mee met de spelers helemaal in de hoek bij de fans van FC Lisse. Hij is emotioneel betrokken, dat doet hij altijd. Dat vind ik mooi. Dat heet teamspirit. Dan krijgt hij wat geruis van het vak bij ‘De Vogels’. Daar reageert hij op. Dat is niet bijster intelligent, maar eigenlijk niks mis mee.”

Daar dacht de grensrechter van dienst anders over. Hij stond met zijn vlag omhoog om aan de scheidsrechter aan te geven dat dit een gele kaart waard was. ,,Als John Guidetti zoiets doet in de Arena tijdens het juichen, krijgt hij niks. Maar ik vond het verschrikkelijk kinderachtig dat hij mijn keeper op die manier een gele kaart aannaaide. En dat heb ik in die bewoording tegen hem gezegd. Waarom doet zo iemand dat? Dan kan ik mijn mond niet houden, ook al staan we met 2-0 voor, en ik zal het de volgende keer precies hetzelfde doen.”

Smetjes
Samen met de vijfde gele kaart van dit seizoen voor Martin van Eeuwijk, die daarmee geschorst is voor de kraker tegen ASWH, waren dit de enige twee smetjes op een voor de rest vlekkeloze middag voor FC Lisse. De ploeg toonde veerkracht na de nederlaag tegen Scheveningen van vorige week. Koen Fokkema bleek met zijn loopacties al snel een plaag voor de verdediging van de bezoekers en zette de Lissenaren nog voor het half uur op 1-0. In eerste instantie leek hij zich vast te lopen, maar na slap verdedigen en een gelukje vanaf het been van Achraf Nejmi, kreeg de 25-jarige aanvaller de bal toch weer voor de voeten, om daarna keeper Jaimy Schaap kansloos te laten.

,,We zeiden allemaal tegen elkaar: ‘we gaan na een nederlaag zien hoe volwassen en goed we echt zijn’.”

Lisse had wat het wilde, stond op voorsprong, liet IJsselmeervogels komen en kwam er zelf gevaarlijk uit via onder andere de rappe Fokkema, Thierry Monteny en regisseur Van Eeuwijk. De bezoekers wisten zich geen raad met het verder compacte FC Lisse. In een hele wedstrijd creëerde IJsselmeervogels geen honderd procent kans. Alleen Oktay Özturk werd nog regelmatig gevaarlijk met schoten uit de tweede lijn.

Jubilaris Rik Vermeulen, die zijn 250e wedstrijd voor FC Lisse speelde, maakte tien minuten voor tijd aan eventuele twijfelaars duidelijk dat er maar één ploeg recht had op een overwinning. Met een volley dicht bij de goal zette hij de 2-0 eindstand op het scorebord. Fokkema was met een bal van de lijn zelfs nog dicht bij de 3-0, maar Lisse was geslaagd in zijn plannetje. De backs van IJsselmeervogels kregen ruimte, de ploeg mocht optisch het veldoverwicht hebben, maar Lisse bepaalde.

Volwassen
Even nam Vermeulen het woord ‘counterploeg’ in zijn mond, over zijn eigen team, om het vrij snel daarna gelijk in te slikken. ,,We laten zien volwassen te zijn. We herpakken ons ten opzichte van vorige week”, klinkt het trots uit de mond van de 30-jarige middenvelder. ,,We schrokken eventjes, baalden, omdat we toch de ongeslagen status zo lang mogelijk vol wilden houden. Maar we zeiden allemaal tegen elkaar: ‘we gaan na een nederlaag zien hoe volwassen en goed we echt zijn’. En vandaag hebben we laten zien dat we op de juiste plek staan en titelkandidaat zijn.”

FC Lisse – IJsselmeervogels 2-0 (1-0)
25. Fokkema 1-0, 81. Vermeulen 2-0.

FC Lisse: Van der Werff, Buijs, Van Boxel, Zoontjes, De Goede, Rauws, Van Eeuwijk, Monteny, Vermeulen, Olsthoorn, Fokkema

Bijz: 82. Rode kaart: Robbert de Ruiter

Foto: Orange Pictures

Samenvatting FC Lisse – IJsselmeervogels (Beelden: Omroep West)


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)