Noordwijk-thuis, Noordwijk-uit, DVS’33-thuis en Hoek-thuis. Allemaal wedstrijden waarin FC Lisse een resultaat pakte. Toevallig tegen de ploegen die bovenin meedraaien, lijkt Lisse in staat om boven zichzelf uit te stijgen. Lange tijd leken de Lissers ook in eigen huis tegen Quick Boys voor een stunt te zorgen. De 1-0 voorsprong stond tot aan de 84ste minuut op het scorebord, maar toen werden de Katwijkers wakker. De formatie van Assink maakte in de absolute slotfase de winnende treffer en bleef daarmee in het spoor van concurrent Noordwijk: 1-2.

De opluchting was, logischerwijs, groot in het Katwijkse kamp. De mannen van Assink gingen alles of niets spelen en gaven met opportunistisch spel niet op, op Ter Specke. Jesse van Nieuwkerk was daar het toonbeeld van. De boomlange aanvaller gaf in de absolute slotfase de bal via de achterlijn voor en zag dat de bal een Lissers been raakte. Dat bleek voldoende om Jochem Lensen, die een uitstekende wedstrijd keepte, te passeren, 1-2 en punten mee in de tas naar sportpark Nieuw Zuid.

Zouteloze wedstrijd
Overigens was er in het eerste bedrijf nauwelijks te spreken van een échte derby. De sfeer op Ter Specke was aan de matte kant en dat sloeg over op de 22 veldspelers. Af en toe deelden beide partijen elkaar wat speldenprikjes uit, maar genieten was het niet. Zowel de thuisploeg als de bezoekers hanteerden veelal de lange bal en namen zeer weinig risico.

Kay Tejan was na een flitsende aanval nog dicht bij de openingstreffer in de eerste helft, maar zijn inzet werd gepareerd. Oussama Siali testte doelman Paul van der Helm met een afstandsschot, maar schoot niet raak. De grootste kans was voor Koen Fokkema. Na een prima aanval had hij de bal voor het intikken, maar wederom stond Van der Helm goed geposteerd.

,,Ik denk dat wij onze slechtste wedstrijd van het seizoen speelden.”

,,Het was in de eerste helft nogal zoutloos”, gaf Erik Assink dan ook toe. ,,In de tweede helft werd het pas een echte derby. Toen kwam er strijd op het middenveld en waren er steeds meer tackles. Ik vond dat wij daarin het meeste aanspraak maakten op de overwinning. We kregen meer kansen en bleven voor die winnende treffer gaan.”

Zijn collega De Ruiter had een andere lezing van de wedstrijd. Volgens de Woerdenaar had zijn ploeg een puntje verdiend tegen de Katwijkers. Toch kon de oefenmeester zich niet opwinden over de nederlaag. Hij vond namelijk dat er een reden was voor de verliespartij. ,,Ik denk dat wij onze slechtste wedstrijd van het seizoen speelden. Aan de bal waren we niet goed genoeg en teveel spelers haalden het normale niveau niet.”

Wedstrijd komt los
In het tweede bedrijf namen de beide ploegen meer risico. De bezoekers kwamen sterk uit de kleedkamer, maar zagen de thuisploeg alsnog op voorsprong komen. Fokkema kon na een voorzet van Oehlers uit de draai raak schieten: 1-0. Daarna brak er een rumoerige en spannende fase aan op Ter Specke.

Fokkema schiet FC Lisse op een 1-0 voorsprong.

,,Vaak is het zo dat een ploeg na een climax, zoals tegen Noordwijk-thuis, de wedstrijd daarna minder presteert”, ging Assink verder. ,,Hoe dat komt, weet ik niet, maar daarom is het altijd zo belangrijk om de volgende wedstrijd te winnen. Ik moet zeggen dat mijn ploeg na die achterstand ervoor bleef vechten. Ze hebben keihard gewerkt en dit was een aardige slotfase.”

,,Op de bank zeiden we al dat hij zijn fout goed wilde maken.”

Na een overtreding in het strafschopgebied van Lisse mocht Quick Boys aanleggen voor een strafschop. Kay Tejan, die wederom sterk speelde, ging achter de bal staan, maar zag dat Lensen de inzet keerde. De bezoekers bleven aandringen en vijf minuten voor tijd mocht Tejan wederom aanleggen. Deze keer voor een vrije trap.

,,Op de bank zeiden we al dat hij zijn fout goed wilde maken”, zei Assink daarover. De aanvaller schoot de vrije trap fraai raak: 1-1. Daarna verdween het middenveld van beide ploegen en kon de wedstrijd nog alle kanten op. Uiteindelijk viel het duel in het voordeel van de Katwijkers. Na een scrimmage op de achterlijn tikte Buimer de bal per ongeluk achter zijn eigen doelman: 1-2.

Zodoende blijft de ploeg van Assink in het spoor van Noordwijk. Er zullen nog drie finales volgen voor de Noordwijkers en Katwijkers. Met name de passie, strijdlust en het karakter dat de blauw-witten toonden in Lisse, kon mee worden genomen naar de volgende ‘finale’. De ploeg zal komende week het weer op moeten nemen tegen VVOG.

FC Lisse – Quick Boys 1-2 (0-0): 56. Fokkema 1-0, 84. Tejan 1-1, 90+7. Buimer (e.d.) 1-2.

FC Lisse: Lensen, Koomen, Valk (89. Buimer), Verweij, Oehlers, Rauws (77. Buijs), Adouch, Van der Putten, Fokkema (59. Aït Afkir), Vermeulen, Siali.

Quick Boys: Van der Helm, Bosman, Van der Plas (80. Steltenpool), Tesselaar, Ravensbergen, Ket, Kaars, Bloemendaal (73. Mahmoed), De Kruijs (71. Sahin), Van Nieuwkerk, Tejan.

Foto’s: Hubert Habers