In het seizoen 2016-2017 wordt de Tweede Divisie ingevoerd. Onder de Jupiler League komt een nieuwe landelijke competitie van achttien teams: de beste zeven clubs van de zaterdagse en zondagse Topklasse aangevuld met vier beloftenteams van profclubs. De drie huidige Topklassers – FC Lisse, Rijnsburgse Boys en VVSB – zijn redelijk enthousiast, al hadden zij liever de beloftenteams niet gezien.

Met de Tweede Divisie komt er verplichte promotie vanuit het amateurvoetbal naar de Jupiler League. Eigenlijk had de Topklasse daarvoor moeten zorgen, maar de amateurclubs vonden de licentie-eisen te hoog. Vooral het onderwerp contractspelers zorgde voor veel ophef. In de huidige plannen moeten clubs over acht contractspelers beschikken, op basis van twaalf uur van het minimumloon.

Ad Hendriksen, voorzitter Rijnsburgse Boys

,,We zijn als Rijnsburgse Boys blij met de komst van de Tweede Divisie. Het wordt een mooi avontuur en ik denk dat het goed is voor het Nederlandse voetbal. Bij de oprichting van de Topklasse waren er ook twee kampen, maar uiteindelijk heeft die veel goeds gebracht. Zo zal dat, vermoed ik, ook met de Tweede Divisie gaan.”

,,Het enige waar we niet blij mee zijn is de toevoeging van beloftenteams. Maar het is een compromis. Het is nu eenmaal geven en nemen. De licentievoorwaarden zijn drastisch naar beneden gegaan de afgelopen tijd en met de huidige voorwaarden kunnen we prima mee leven. Het enige verschil is dat we nu acht contractspelers voor twaalf uur van het minimumloon op de loonlijst moeten hebben. Dat moet voor elke club haalbaar zijn. We gaan naar constructies die veel Jupiler League-clubs hebben: het variabele deel gaat grotendeels verdwijnen.”

,,Wij hebben de ambitie om er bij te zijn, maar we zullen ons niet in de schulden steken en zo een ongezonde start maken. Het wordt volgend seizoen een interessante competitie, waarin een mooie strijd zal ontstaan. Spakenburg en IJsselmeervogels zijn achter de schermen al volop bezig. Vooropgesteld: het is dagdromen. Maar mochten we ons plaatsen en eventueel kampioen worden, zou het toch een mooi avontuur zijn om in de Jupiler League te spelen.”

Chris van der Salm, voorzitter FC Lisse

,,Het is grappig dat jij het de Tweede Divisie noemt. Dat doen de profclubs ook. De amateurs spreken juist van een nieuwe landelijke divisie onder de Jupiler League. Dat klinkt als een stap omhoog. Het is voor ons geen verrassing dat de Tweede Divisie er komt. We waren en zijn niet super enthousiast over de beloftenteams, evenals de contracten. We krijgt een verplichting en daar hoort dan iets tegenover te staan. Dat is nu niet het geval. In de Jupiler League krijgen de clubs nog tweeënhalve ton televisiegeld.”

,,De eisen op zich zijn niet gek, maar het wordt pittig. We zullen voor die acht contractspelers het loongebouw moeten omgooien. Werken met puntengeld, zoals we nu doen, wordt lastig. Er zullen verschillen in de selectie ontstaan en dat zal bekend zijn. We zijn daarover al aan het puzzelen. We willen met FC Lisse echt graag van de partij zijn in de nieuwe landelijke divisie. We spelen al 25 jaar op het hoogste niveau. Volgend jaar is een grote kans om erbij te komen. Daarna wordt het veel lastiger.”

Arjan Broekhof, voorzitter VVSB

,,We kunnen er bij VVSB prima mee leven. Twee maanden geleden waren we vrij sceptisch, maar de KNVB is de amateurs flink tegemoet gekomen, ook op het gebied van accommodatie. Ze hadden eerst nog een plan voor een X aantal verplichte zitplaatsen, maar dat is nu veranderd in bijvoorbeeld tweeduizend staanplaatsen. Die heeft iedereen. Ik had eigenlijk gehoopt op zes contractspelers, maar met acht onder deze voorwaarden moeten we al een heel eind kunnen komen. Vijftig procent, de helft van het minimumloon, hadden wij voor acht spelers echt niet kunnen en willen betalen. De wijze van betalen zal meer van flexibel naar vast gaan.”

,,Liever hadden we de beloftenteams niet gezien, maar dat was al heel snel een gepasseerd stadium. De KNVB en het betaalde voetbal wilden dat heel graag. Binnen ons beschikbare budget willen we ons graag plaatsen. We gaan geen rare bokkensprongen met financiën doen. Ervan uitgaande dat zij zich ook zouden plaatsen, willen wij graag de Bollenstreek-derby’s spelen. Drieduizend toeschouwers op je sportpark, dat is waarvoor je het doet. Het enige struikelblok is dat wij nog geen verlichting op het hoofdveld hebben.”

POPULAIRE BERICHTEN