Als er ooit een wisselvalligheidstrofee wordt uitgereikt dit seizoen zou het zomaar kunnen zijn dat FC Lisse daarvoor in aanmerking komt. Waar de ploeg vorige week op eigen veld in een puike partij HHC Hardenberg wegzette, zo anders was het een week later op bezoek bij Barendrecht. De formatie van Misha Salden verloor met 1-0 en moet door de winst van een aantal concurrenten toch weer angstvallig naar beneden blijven kijken.

Lisse uit en thuis. Het is de laatste maanden een wereld van verschil. Waar de ploeg thuis op het zware veld het iedere tegenstander lastig kan maken, zo moeilijk heeft de ploeg het als er buitenshuis moet worden gespeeld.

Ook tegen Barendrecht leed de ploeg aan hetzelfde euvel. Net zoals tegen Ajax vlak na de winterstop was de ploeg zeker niet kansloos, maar lukt het de ploeg niet om te scoren, waar de tegenstander zich effectiever toont.

,,Klopt, uit en thuis is voor ons een groot verschil. Maar Barendrecht staat niet voor niets hoger dan HHC Hardenberg”, geeft Salden het verschil nog maar eens aan. ,,Geen duel is hetzelfde.”

Slechte openingsfase

Na het eerste halfuur op De Bongerd mocht Lisse de handen dichtknijpen dat het überhaupt nog zicht had op een goed resultaat. De gastheren sneden keer op keer als een mes door de boter richting Mark de Vries. Zelf ging de goalie al na vijf minuten gruwelijk in de fout bij een diepe bal van de thuisploeg. De Vries besloot uit te komen, waar er nog twee verdedigers meeliepen, en torpedeerde de eerder bij de bal zijnde Shabir Isoufi.

De strafschop werd vervolgens zo slap ingeschoten dat De Vries het leer kon klemmen. Salden over het veroorzaken van de strafschop: ,,Dat was geen slim moment. Mark moest gewoon in zijn doel blijven, want er liepen nog spelers mee. Gelukkig is Mark goed in het stoppen van pingels, al was deze heel matig ingeschoten.”

In het vervolg kwam Barendrecht nog twee keer dichtbij een treffer, maar schoten van Sonmez en Eekman gingen rakelings langs het Lisse-doel. Na dik twintig minuten was wel raak. Tom Zoontjes gleed ongelukkig weg op het gladde veld en daarvan profiteerde Barendrecht. De bal belandde via een aantal schijven bij spits Bas Mourits: 1-0. ,,Ongelukkig, maar we deden het zelf ook niet goed”, aldus Salden over de tegentreffer. ,,We moeten hem dwingen zelf te schieten. Nu kon hij voorgeven en dan is het niet moeilijk meer. Dat deden we na de rust bij een aantal situaties beter. Dan kan de keeper ingrijpen.”

Na het halfuur kwamen de Lissenaren beter in de wedstrijd. Mede door een tactische omzetting. Kevin Winter, die als een soort vijfde verdediger opereerde, schoof door naar het middenveld. Middenvelder Rik Vermeulen ging naast spits Guido Pauw spelen. ,,Bij balverlies stonden we niet goed. En als we zelf de bal hadden waren we hem veel te snel weer kwijt. Omdat we veel te veel vrijheid gaven aan Barendrecht besloot ik om koppeltjes te maken. Gewoon iedereen 1 op 1. Ik ben tevreden over hoe we daarna gevoetbald hebben.”

Paal Vermeulen

Op slag van rust kregen de bezoekers uit het niets twee uitgelezen kansen om de stand gelijk te trekken. Eerst gaf Koen Fokkema een afgemeten voorzet op Pauw, maar de spits kon net niet bij de bal. Even later raakte Rik Vermeulen van dichtbij de paal.

Na de rust was er van het goede spel van Barendrecht niet veel meer over. Lisse drong meer en meer aan, maar het ontbeerde de ploeg aan stootkracht om kansen te creëren. Meer dan wat corners en een aantal voorzetten zat er niet in. Fokkema kreeg nog de beste mogelijkheid. Uit een moeilijke hoek schoot de kleine aanvaller in de handen van Barendrecht-doelman Van Splunter.

Aan de andere kant kreeg de thuisploeg in de counter een aantal open kansen om het duel te beslissen, maar ook dat lukte niet.

Vrije trap

Een vrije trap van Mo Messaoud in blessuretijd was de laatste mogelijkheid om nog een punt mee naar Ter Specke te nemen. Het leer werd door diezelfde Van Splunter knap uit de hoek gebokst waardoor de ploeg voor de tweede keer in evenzovele uitwedstrijden na de winterstop met een 1-0 nederlaag van het veld stapte.

,,Ik denk dat we op basis van de tweede helft een puntje verdiend hadden”, stelt Salden. ,,We hebben ook de kansen gehad. Zeker in de eerste helft moeten er van die twee er gewoon minimaal een in. Dat wordt gevraagd op Topklasse-niveau. We krijgen weinig goals tegen, maar scoren ook heel moeilijk. Dat is bekend en dus moet je toeslaan als het kan. Dat doen we niet en dus verlies je.”

Bang om het seizoen in mineur te beëindigen is Salden niet. ,,Ik kijk niet zozeer naar de ranglijst, maar naar onszelf. Wij moeten nog een aantal duels zien te winnen en dan komt het goed.”

Barendrecht – FC Lisse 1-0 (1-0). 23. Mourits 1-0

FC Lisse: De Vries, Buijs, Valk, Zoontjes, De Goede (83. Van Heulen), Winter, Broekhuizen (67. Messaoud), Vermeulen, Fokkema, Pauw, Hardenberg.

Tekst: Tom van der Wilt