Werd deze week bekend dat het doek voor FC Lisse zondag dreigt te vallen, de zaterdagtak is ook nog allerminst zeker van een glorieuze toekomst. In de Topklasse wel te verstaan. Voor de ploeg geldt al een tijdje dat ieder duel een ‘finale’ is. De formatie van Robbert de Ruiter staat op de voorlaatste plaats en moet oppassen dat het niet rechtstreeks degradeert. Uit tegen titelkandidaat Kozakken Boys zat een goed resultaat er wel in, maar de thuisploeg toonde zich zeer effectief: 2-1. 

Zelden zal een wedstrijd zo kort te zijn samenvatten als het treffen op De Zwaaier. Tussen minuut 28 en 32 vielen alle drie de treffers. De manier waarop vertelde eigenlijk alles over hoe beide ploegen dit seizoen acteren. Lisse scoorde alleen uit een strafschop. De gastheren sloegen voor rust twee keer toe en vonden het in het verdere verloop wel prima, terwijl Lisse niet bij machte was om nog iets te creëren.

Kozakken Boys is de regerend zaterdagkampioen en zeker na zaterdag nog volop in de race voor de titel. De achterstand op Katwijk bedraagt nog slechts een punt. De Werkendammers beschikken over een zeer getalenteerde selectie. Toch speelt de ploeg vaak zakelijk en een tikje behoudend.

Lisse kreeg dan misschien nauwelijks uitgespeelde kansen, maar dat gold eveneens voor de thuisploeg. Alleen Lisse-spits Murat Onal was voor rust twee keer dichtbij een treffer, maar zijn schot werd goed gepareerd door Kozakken Boys-goalie Maik van den Kieboom. Vlak voor rust ging zijn tegendraadse kopbal net voorlangs.

DSC_0077                                                 Gwaeron Stout torent hoog boven Niels Buijs uit

Kozakken Boys liet in de beginfase zien wel degelijk goed te kunnen voetballen. Het tikte in het eerste kwartier Lisse van het kastje naar de muur. Vlot combinerend kwam de ploeg tot bij Mark de Vries, maar kansen vloeiden er niet uit voort. Daarvoor was de eindpass steeds niet zuiver genoeg. Volgens aanvoerder Tom Zoontjes was de start een gevolg van de eigen tactiek. ,,Ons plan was om hoog druk te zetten en ze te dwingen tot de lange bal. Alleen zij speelden daar zo goed onderuit dat we overal te laat waren.” Lisse schoof als tegenzet verdediger Justin Valk door naar het middenveld en vanaf toen kreeg het grip op de nummer twee uit de Topklasse. De eerste mogelijkheid was zelfs voor de geelblauwen, maar Onal deed vanaf de punt zestien te weinig met de geboden ruimte. Net toen de ploeg beter in de wedstrijd kwam, viel de treffer aan de andere kant.

Zoontjes werd in eigen zestien gepasseerd door Madjer Lukoki. Zijn voorzet kon door een wegglijdende Roel de Goede nog net werd getoucheerd, maar Berry Powel kreeg het leer voor zijn voeten, kon om zijn as draaien en de bal simpel binnenschieten. Zoontjes: ,,Pech. Als Roel blijft staan, kan hij zo opruimen.”

De thuisploeg had wat het wilde, maar amper een minuut later lag de bal aan de andere kant op de stip. Cerilio Cijntje werd licht pootje gehaakt door een Werkendammer; strafschop volgens de soms pietluttig fluitende Serik. Zoontjes schoot het leer onberispelijk tegen de touwen. Lisse schrok blijkbaar zo van het cadeautje dat het er gelijk ook eentje weggaf.

DSC_0277                                 In de absolute slotfase ging doelman Mark de Vries mee naar voren

De tweede Werkendamse goal was weliswaar een fraaie, maar hoe die tot stand kwam, tekent de situatie bij FC Lisse. Weer ongelukkig, of misschien is het ook een gebrek aan kwaliteit. Zoontjes dacht bij een lange bal aan buitenspel, maar zag niet dat De Goede nog drie meter achter hem stond. Powel ging ervandoor en de aanvoerder zag zich genoodzaakt om de spits randje zestien neer te halen. De vrije trap werd vervolgens door Bryan Jongeneel fraai via de binnenkant van de paal binnengeschoten. ,,Ik had Roel niet gezien”, aldus de captain die heftig appelleerde voor buitenspel. Even later schoot het bij de aanvoerder in de lies en werd hij uit voorzorg in de rust vervangen door Thijs Hoogenboom. ,,Niets ernstigs. Tegen Katwijk over twee weken ben ik er weer bij.”

Kozakken Boys deed na de rust geen enkele moeite meer om de score verder uit te breiden. Dat kwam echter ook doordat Lisse op wilskracht en strijd de overhand nam. De Werkendamse verdediging gaf echter geen krimp zodat de bezoekers geen kans meer kregen op de gelijkmaker. ,,Dat is hun kwaliteit. Ik vond onze verdediging ook goed staan. Alleen twee ongelukkige momenten nekken ons.” ,,Zij vonden het wel best”, zag De Ruiter. ,,Dan moet je hopen dat de bal een keer goed valt, maar zij hebben een paar kanjers achterin staan die dat niet toelaten.”

Degradatie
De oefenmeester heeft nog maar een doel en dat is niet rechtstreeks degraderen. De achterstand op nummer dertien ONS Sneek is vier punten. De huidige veertiende stek betekent een promotie/degradatie-duel. ,,Wil je in het restant nog klimmen moet je over drie weken van Sneek winnen. De laatste wedstrijd is Scheveningen-thuis. Ook die moet je winnen. Daarvoor zit nog HHC Hardenberg-uit. Dat wordt lastig. Van GVVV en IJsselmeervogels kun je punten pakken”, dreunt De Ruiter de nog resterende opponenten op van zijn elftal. ,,We moeten in ieder geval RVVH onder ons houden.” En dat zal gezien de resultaten van de afgelopen weken, nog een heel karwei worden.

Kozakken Boys – FC Lisse 2-1 (2-1). 28. Powel 1-0, 30. Zoontjes (pen.) 1-1, 32. Jongeneel 2-1.

FC Lisse:  M. de Vries, Buijs, Valk, Zoontjes (45. Hoogenboom), De Goede, Rauws, Monteny. Vermeulen, Cijntje, Onal (74. Fokkema), Messaoud (81. K. de Vries).

Foto’s: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)