FC Rijnvogels zit in de hoek waar hele harde klappen vallen. Na de nederlaag tegen Jong Almere City FC is het de ploeg met de meeste verliespunten in de Derde Divisie op zaterdag. Bovendien treedt het elftal al lange tijd aan zonder de aanvallende kwaliteiten van Jaap van Duijn. De schorsing na het spuugincident in de derby tegen Quick Boys, houdt hem nog twee wedstrijden aan de kant. Hein van Heek wacht de loodzware taak om degradatie voor de Kooltuinstrijders af te wenden. Een vooruitblik naar aanstaande zaterdag, wanneer DVS ’33 uit Ermelo op bezoek komt.

Zodra de wedstrijd van aanstaande zaterdag ter sprake komt, spreekt Hein van Heek duidelijke woorden. ,,Als ik na afloop kan concluderen dat ik een vechtmachine heb gezien, ben ik tevreden. Een vechtmachine in de positieve zin van het woord welteverstaan.” Uit de woorden van de trainer klinkt de honger naar punten. En naar het rechtzetten van de uiterst teleurstellende prestatie tegen Jong Almere City. ,,Het lag bij ons afgelopen zaterdag vooral aan de instelling. Die was slecht. En daar ben ik ook heel boos over geworden.”

In de week waarin de wonden moeten worden gelikt, kijkt hij niet alleen naar het presteren van zijn team. Reflectief stelt hij zich ook op voor zichzelf. ,,Ik moet ook zelf in de spiegel kijken. Eigenlijk wij als staf in z’n geheel. Op de één of andere manier hebben wij het team niet goed voor kunnen bereiden op die laatste finale. Ik ging er vanuit dat het besef wel aanwezig zou zijn door de stand op de ranglijst. Voor mij was het een grote verassing dat de spelers met deze intentie de eerste helft speelden.”

Neerwaartse spiraal doorbreken
Een klein deel van de spelersgroep en het kader van de club heeft afgelopen maandag met elkaar gesproken over de neerwaartse spiraal. Vooral met de intentie om deze te doorbreken en een einde te maken aan de serie van nederlagen. De laatste zes duels leverden zes verliespartijen op. Van Heek heeft in het gesprek strijdvaardige gezichten gezien. ,,We hebben geen sociaal wenselijk uitspraken gedaan. Wel hebben we elkaar de waarheid verteld. Daarnaast hebben we aangegeven wat we van elkaar gaan vragen om degradatie proberen te voorkomen.”

Uitkijkend naar het treffen tegen DVS’33 uit Ermelo, kijkt van Heek vooral naar zijn eigen selectie. ,,Ik denk dat het niet uitmaakt welke tegenstander we treffen, we hebben iets goed te maken. Vooral aan die supporters die naar Almere waren afgereisd. Afgaande op de laatste training, hebben de jongens dat wel door.” Eerder dit seizoen verloor FC Rijnvogels in Ermelo met 4-1. De bezoekers treden het duel met aanzienlijk meer zelfvertrouwen tegemoet. Respectievelijk ASWH en Quick Boys werden in de laatste twee duels verslagen. Daarmee heeft de ploeg van trainer Willem Leushuis voorlopig de degradatiezorgen van zich afgeschud.

Vertrouwen
Op korte termijn is de doelstelling voor FC Rijnvogels het verlaten van een plaats onder de directe degradatiestreep. Ondanks de zorgwekkende plaats op de ranglijst houdt Van Heek vertrouwen in zijn selectie. ,,Ik vind nog steeds dat we een selectie hebben die waardig is voor de Derde Divisie. Deze groep heeft vorig jaar de stap naar de Derde Divisie gemaakt en kan daar nog steeds trots op zijn. Het proces bij deze club is snel gegaan.”

De afsluitende oproep van de oefenmeester is evenzo duidelijk als zijn inleidende woorden. ,,Ik vind het vooral belangrijk dat die gasten het niet voor mij doen. Zij doen het voor zichzelf. We gaan met de gehele selectie en technische staf alles doen om onze mooie club in de derde divisie te behouden. Iedereen moet zich wegcijferen voor dat doel.”

Resterend programma FC Rijnvogels

18 maart: DVS’33 (thuis)
25 maart: ONS Sneek (uit)
1 april: Jong Groningen (thuis)
8 april: SteDoCo (uit)
22 april: ASWH (thuis)
29 april: Jong Volendam (uit)
6 mei: Rijnsburgse Boys (thuis)
13 mei: Harkemase Boys (uit)

Tekst: Stefan Baars
Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)