Op de valreep behield FC Rijnvogels de drie punten in eigen huis. Het eerste uur zag het er niet naar uit dat er iets te juichen zou zijn op de Kooltuin. Tegenstander FC ’s-Gravenzande was al snel op 0-1 gekomen en Rijnvogels bleek onmachtig om een vuist te maken. Het waren uiteindelijk Hendrik van Beelen en in de blessuretijd Yuri Guijt die het publiek op de banken kregen (2-1). ,,Dit is de lekkerste manier om te winnen”, zei uitblinker Joey Zandbergen.

,,De slechtste wedstrijd van het seizoen’’, zei Rijnvogels-trainer Hein van Heek vorige week over het debacle tegen Spijkenisse (0-3 verlies). Revanche was dus het toverwoord op de Kooltuin. De opponent leek op papier een ideale. Revancheren doe je liever tegen een laagvlieger als FC ’s-Gravenzande dan tegen koploper Katwijk. De Westlanders staan troosteloos laatste in de competitie.

Rijnvogels begon onthutsend zwak aan het treffen met de ploeg uit het Westland. De verdediging van de Katwijkers stapelde fout op fout in de eerste minuten en het was dan ook niet verwonderlijk dat Gravenzande-spits Frank Broos hiervan profiteerde. Na twee minuten stonden de gastheren al met 0-1 achter.

Plaag

In de twintig daaropvolgende minuten bleef de rodelantaarndrager van de Hoofdklasse B aandringen. Vooral buitenspeler Domingos Lopes de Brito was een plaag voor de pover acterende achterhoede van de fusieclub.  De Brito raakte met een knap schot de lat. Of het allemaal nog niet erg genoeg was, viel Kevin Wijmer geblesseerd uit na een botsing met een tegenstander. Hein van Heek liet vervolgens zien dat hij een vakman is. Hij posteerde rechtsback Joey Zandbergen op de vrij gekomen positie achterin. Rob Zandbergen verhuisde van de links naar rechtsbackpositie en de ingevallen Andreas Stam werd linksback. Deze noodgreep pakte goed uit voor de Kooltuinbewoners.

Zandbergen – door het Katwijkse publiek uitgeroepen tot man van de wedstrijd – wilde er niet aan dat het uitvallen van Wijmer het kantelpunt  van de wedstrijd was. Hij roemde eerder de woorden van Van Heek in de rust. ,,De trainer droeg ons op om te blijven spelen zoals we aan het einde van de eerste helft deden. Dus veel meer druk vooruit zetten. Uiteindelijk kwamen die gasten er de tweede helft niet meer uit.’’

Goed bezig

Het was uiteindelijk Hendrik van Beelen die de gelijkmaker binnentikte.  In de scrimmage wist de oud-prof via de hand van een tegenstander de bal achter de lijn te brengen. Zandbergen gunde de ‘oude rot’ wel zijn doelpunt. ,,Hendrik was de hele wedstrijd goed bezig. Hij won bijna al zijn duels. Ik kon vanuit mijn positie niet goed zien wie er scoorde, maar ik gunde het Van Beelen wel.’’

In de 85ste minuut ging Van Heek vol op de aanval. Hij haalde centrale verdediger Orlando Ouwehand eruit en bracht met Niels van Veen een extra voorhoedespeler. De offensieve keuzes betaalden zich in de blessuretijd uit. Mitchell Beijersbergen nam de bal knap met zijn hoofd mee en hield op de achterlijn het overzicht. Met een goede pass bracht hij Yuri Guijt in scoringspositie. Die faalde niet en scoorde de 2-1. ,,Een fantastisch moment. Het was een fantastische voorzet van Mitchell en hoefde ik er alleen maar tegen aan te lopen. Dit is waar een sportman van droomt.”

Rijnvogels sluit door de overwinning aan bij de lange subtop. Het staat nu vier punten voor op nummer acht Noordwijk. Die ploeg is volgende week in de Districtsbeker de opponent.

FC Rijnvogels – FC ‘s-Gravenzande 2-1 (0-1). 2. Broos 0-1, 62. Van Beelen 1-1, 90+2. Guijt 2-1.

FC Rijnvogels: Messemaker, J. Zandbergen, Ouwehand (85, Van Veen), Wijmer (23. Stam), R. Zandbergen; Van der Breggen, Beijersbergen, Guijt, Dijk, Van Beelen, Onderwater (45. Beukenholdt)

Tekst: Matthijs Snepvangers