Twintig minuten voor tijd legde scheidsrechter Van der Rest het duel FC Rijnvogels – XerxesDZB even stil om zich te laten behandelen aan zijn hamstring. De arbiter kon eigenlijk niet verder, maar omdat een alternatief niet voorhanden was, kwam hij toch weer binnen de lijnen. Op z’n tandvlees haalde Van der Rest de eindstreep. Dat laatste gold in zekere zin ook voor FC Rijnvogels. Wat de thuisploeg ook probeerde, meer dan de uiteindelijke 1-1 remise zat er niet in. De Kooltuinbewoners leden hun eerste puntenverlies.

Alsof alles was verspeeld en verloren. Zo ijzig was de stilte in de kleedkamer van FC Rijnvogels. Het zei veel over de nieuwe status en het verwachtingspatroon van de ambitieuze hoofdklasser. Een gelijkspel – zeker voor eigen publiek tegen een laagvlieger – is tegenwoordig niet meer goed genoeg.

Een minuut of twintig na de wedstrijd meldde Hein van Heek zich met een sip gezicht in de catacomben. Zijn lichaamsuitdrukking liet weinig aan duidelijkheid te wensen over. De coach sprak van ‘een gemiste kans’. ,,Je kijkt toch met een schuin oog naar de periodetitel”, vertelde hij. ,,Ik baal van de manier waarop we hebben gespeeld. Teveel jongens waren niet in goeden doen.”

Labots                         Het spel van de ‘dreigende’ Gert Labots was voor Van Heek een lichtpuntje

Dat in de tweede helft de blessurebehandeling van scheidsrechter Van der Rest het meest spraakmakende moment was, zei voldoende. In een foutenfestival slaagden Rijnvogels en Xerxes er maar niet in het aanwezige publiek te boeien. In de zeventigste minuut dreigde even een voortijdig einde van de wedstrijd. Van der Rest gaf aan hamstringklachten te hebben, en liet zich behandelen door de verzorger van XerxesDZB. In de tussentijd werd gezorgd naar een vervanger, maar diverse oproepen van de speaker leverden niets op.

Van der Rest gaf bij een waarnemer van de KNVB aan eigenlijk niet verder te kunnen, maar wilde de wedstrijd ook niet staken. Daarop besloot de arbiter de pijn te trotseren en de wedstrijd uit te fluiten. Hij slaagde wonderwel uitstekend in die opdracht, hoewel zijn pijnlijke grimas duidelijk maakte dat hij niet okselfris was.

Het moet gezegd dat beide ploegen het Van der Rest ook niet heel moeilijk maakten. Rijnvogels probeerde wel jacht te maken op de 2-1, maar kon simpelweg niet. XerxesDZB kon zich prima verzoenen met een gelijkspel en weigerde zijn verdedigende stellingen te verlaten. De Rotterdammers gokten op een bevlieging van de pijlsnelle Angelmo Vyent, die rechtsback Sonny ten Hoope een lastige middag bezorgde.

Tjon-A-Njoek                         De niet geheel fitte Martijn Tjon-A-Njoek had een moeilijke middag

Van Heek had vooraf twee wijzigingen in zijn basisopstelling doorgevoerd. Pepijn Kooij acteerde op de plek van de geblesseerde Pieter van der Breggen, waardoor er op ’10’ een plek vrijkwam voor Niels van Veen. Links voorin kreeg Gert Labots de voorkeur boven Jaco van der Bent.

Het legde Rijnvogels aanvankelijk geen windeireren. De thuisploeg startte prima. Het veldspel was aardig, al leidde het nauwelijks tot concreet gevaar. Na twintig minuten kwam Rijnvogels enigszins fortuinlijk op voorsprong. Gert Labots creëerde in een bomvol strafschopgebied ruimte voor een schot op doel. Zijn weliswaar zachte, maar verradelijke schuiver kon door doelman Donatz met moeite worden gered. De goalie was vervolgens kansloos op de rebound van Beijersbergen: 1-0.

Gek genoeg deed de voorsprong Rijnvogels geen goed, want het veldspel werd alsmaar minder. Rijnvogels slaagde er nauwelijks in aanvalsleider Martijn Tjon-A-Njoek te bereiken. Lukte dat wel, dan was de spits vaak (te) snel de bal weer kwijt. ,,Martijn heeft door ziekte niet volle bak kunnen trainen en miste power”, aldus Van Heek. Tjon-A-Njoek deelde zodoende in de malaise van FC Rijnvogels, dat stuitend veel balverlies leed.

Xerxes kwam zeven minuten voor rust langszij. Uit een corner maakte aanvoerder Fens de gelijkmaker. In het tweede bedrijf kregen beide ploegen nog één goede kans. Maar aanvalsleiders Tjon-A-Njoek en collega Van der Steen hadden beide hun vizier niet op scherp

Van Heek tot besluit: ,,Ik vond ons de eerste twintig minuten aardig spelen, maar daarna werden we slordig en gingen we opeens ook veel de lange bal hanteren. Dit is uiteindelijk een terechte uitslag.”

FC Rijnvogels – XerxesDZB 1-1 (1-1). 20. Beijersbergen 1-0, 37. Fens 1-1

FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope, J. Zandbergen, Wijmer, R. Zandbergen, Van der Horst, Kooij, Van Veen, Beijersbergen, Tjon-A-Njoek, Labots

Zandbergen                        Verdediger  Joey Zandbergen werd tot man van de wedstrijd verkozen

Tekst: Gerben Oostdam

Foto’s: SV Kooltuinstrijders