Twee behoorlijk gehavende ploegen stonden zaterdagmiddag aan de aftrap op De Kooltuin. Bij FC Rijnvogels waren er vooral defensieve zorgen. Onder meer Kevin Wijmer en Dirk-Jan van den Oever ontbraken wegens blessureleed op het wedstrijdformulier. Bij Ter Leede was met name het gemis van Stefan Kraaijvanger en Jeffrey Bok voelbaar. Robert Steemers was wel weer terug en viel pas na ruim een uur in. Het werd een derby met veel strijd, waarin beide ploegen weigerden de trekker over te halen toen het kon. Logische eindstand: 1-1.

Rob Zandbergen, zelf drie jaar actief op De Kooltuin krabde zich na afloop nog maar eens achter de oren: ,,Ik heb zelf wat moeite om deze wedstrijd te duiden. Voetballend zijn we beter, dat weten we, maar we begonnen zo slap. En dan helpen we ze ook nog eens in het zadel door die domme goal weg te geven.”

Die domme goal viel al na een vijftal minuten en kwam van de voet van Max van Steen. Hij mocht ongehinderd op Michael Bekkers af en hoewel zijn eerste aanname niet goed was, kon hij in tweede instantie alsnog afronden. Het was de eerste kans voor de Katwijkers, die de bal vooral aan de bezoekers lieten, die op hun beurt daar in de eerste helft eigenlijk niks mee deden.

,,Ik raak hem niet goed, ik raak hem echt fantastisch.”

In het laatste kwartier van het eerste bedrijf gooide FC Rijnvogels de schroom van zich af. De tot dan toe onzichtbare Jaap van Duijn besloot de gashendel een paar keer open te trekken en dat resulteerde meteen in het nodige gevaar. De grootste kans was voor Romano van der Stoep. Bekkers redde echter knap.

Twee centimeter
Spectaculair was de halve omhaal van Reno van Heiningen. De lach brak door bij de jonge verdediger als hij het moment na de wedstrijd weet terug te halen. ,,Ik raak hem niet goed, ik raak hem echt fantastisch. Maar helaas gaat de bal twee centimeter naast de paal.”

Na rust viel de gelijkmaker vrijwel direct. Uitgerekend Ian van Otterlo, de speler in Sassenheimse dienst bij wie het vizier dit seizoen het scherpst staat, mocht helemaal vrij door het hart van Katwijkse defensie snijden en kon één op één met Verkerk koel afronden.

Lichtpunt bij Rijnvogels was de pas 19-jarige Van Heiningen. Hij stond pas voor de tweede keer in de basis, maar speelde een degelijke wedstrijd en zag dat beloond met de titel Man of the Match. ,,Ik mocht mezelf weer bewijzen, ook omdat we achterin wat krap zaten”, vertelt Van Heiningen. ,,Ik speelde vooral voor rust wel een goede wedstrijd. Na rust waren we collectief een stuk minder. Al met al denk ik dat we misschien blij moeten zijn met een gelijkspel.”

Even gas terug
Waar Rijnvogels voor rust naliet het duel te beslissen, deed Ter Leede na rust hetzelfde. Na een uur zakte de wedstrijd in en werden kansen en counters schaarser. ,,Dat moest ook wel”, vond Zandbergen. ,,De tweede helft 45 minuten vol gas geven ging echt niet. Ons middenveld was niet meer fit, dus we kwamen loopvermogen tekort.”

,,Een echte derby en dan is het alleen maar rennen, vliegen en beuken.”

Tekenend voor die fase was het grote aantal spelers van beide ploegen wat te pas en te onpas op het kunstgras lag. ,,Dit was een typische wedstrijd op Hoofdklasse niveau.”

,,Een echte derby en dan is het alleen maar rennen, vliegen en beuken. Niemand die zegt: ‘doe nou effe rustig’. Het resultaat is veel duels, en overtredingen”, analyseerde Zandbergen na afloop.

Het resultaat was ook een voor de neutrale toeschouwer interessante wedstrijd met veel strijd, passie en kansen. En uiteindelijk ook een even terechte als logische puntendeling.

FC Rijnvogels – Ter Leede 1-1 (1-0). 6. Van Steen 1-0, 48. Van Otterlo 1-1.