Kijken naar het dolende FC Rijnvogels, dat voelt een beetje als de verwoede pogingen van het Nederlands elftal om alsnog het WK te bereiken. Er zijn heus wel goede bedoelingen, alleen slechts met de moed der wanhoop. Als de verloren streekderby tegen Ter Leede (0-1) iets uitwees, is het wel dat doorgaan op deze voet geen optie is. Anders laat de afloop zich – net als bij Oranje – simpel raden.

Natuurlijk is het misschien wat vergezocht om FC Rijnvogels met het Nederlands elftal te vergelijken. Toch zijn er duidelijke overeenkomsten. De Katwijkse club heeft voor Hoofdklasse-begrippen wel degelijk goede spelers en zou in staat geacht moeten worden om voor de prijzen te spelen. Net zoals Oranje eigenlijk op een eindtoernooi hoort te acteren. Maar op de een of andere manier is er voor beide partijen de laatste tijd veel terreinverlies en lijkt het verval (nog) niet gestopt te kunnen worden.

,,Alleen is het niet zo dat je een bakje vertrouwen neerlegt in de kleedkamer en de spelers daar uit kunnen pakken.”

In een land met zestien miljoen bondscoaches en een vrije democratie behoudt iedereen zich het recht voor om een mening te hebben. Maar met zijn opmerking in de nababbel dat FC Rijnvogels een ‘punt had verdiend’ tegen Ter Leede verloor trainer Hein van Heek de realiteit uit het oog. Zijn ploeg had zojuist een hemeltergend slechte wedstrijd op de mat gelegd en werkelijk nergens aanspraak op gemaakt.

Irritaties en ongenoegen
Toegegeven: Ter Leede stak ook bepaald niet in grootse doen. Maar de Sassenheimers speelden, in ieder geval voor rust, wat verzorgder en creëerden ook beduidend meer kansen. Zo bezien was Ter Leede vooral de minst slechte in een derby die vooral tot irritaties en ongenoegen leidde bij het aanwezige publiek.

Vooral het spel van FC Rijnvogels wekte verbazing. De Katwijkers grossierden in balverlies en kwamen over negentig minuten gezien niet tot één uitgespeelde kans. Pas toen in de slotfase opportunistisch werd gespeeld, volgde er tot tweemaal toe doelgevaar. Maar een open kans voor Romano van der Stoep en een geblokt schot van Luuk Slegt leidden niet tot een doelpunt.

https://twitter.com/vidbs/status/921726344240574464

Bakstenen op de rug
Het was, nogmaals, ook teveel van het goede geweest: een gelijkspel voor FC Rijnvogels. De ploeg speelde zeer matig en stroperig. De slechte seizoensstart – zes punten uit acht duels inmiddels – heeft zichtbaar zijn tol geëist. Het zelfvertrouwen lijkt compleet weg. Het is alsof de spelers van Rijnvogels met een paar bakstenen op hun rug spelen.

,,Ik denk dat de jongens bang zijn om fouten te maken”, vertelde Van Heek. ,,Maar dat moeten ze helemaal niet zijn. Ze kunnen ontzettend goed voetballen. Dat moet terugkomen. Alleen is het niet zo dat je een bakje vertrouwen neerlegt in de kleedkamer en de spelers daar uit kunnen pakken. Het opdoen van vertrouwen betekent dat je moet durven voetballen. De bal durven vragen en ook durven inspelen.”

En dan na een korte pauze: ,,Alleen wel op de goede momenten. Niet als je zwaar onder druk staat.”

,,Het had vooral te maken met de entree van Marc de Kruijs, die in nauwelijks tien minuten 4 opgelegde kansen kreeg en ze allemaal verprutste.”

Van Heek doelde op een moment in de eerste helft, waarbij Rijnvogels in zijn ogen onnodig een vrije trap had weggegeven. Dat bleek een dure misrekening, want de bij Ter Leede sterk gestarte Ian van Otterlo schoot de bal via de binnenkant van de paal fraai binnen.

Het was een verdiende voorsprong. Ter Leede had een overwicht en liet de bal wat soepeler rondgaan. Het verschil op de ranglijst viel terug te zien. Het spel van Ter Leede bevatte meer automatismen dan dat van FC Rijnvogels. Ontegenzeggelijk speelt vertrouwen daarin een belangrijke rol.

Opgelegde kansen voor Sassenheimse invaller
In de tweede helft viel ook Ter Leede ver terug, waardoor het spel wel van een erg bedenkelijk niveau werd. Pas nadat FC Rijnvogels aanvallend was gaan spelen en terugviel op het vertrouwde 4-3-3 kwam er wat leven in de brouwerij. Het had vooral te maken met de entree van Marc de Kruijs, die in nauwelijks tien minuten tijd vier opgelegde kansen kreeg en ze allemaal verprutste. Al verdiende FC Rijnvogels-doelman Jeffrey Verkerk ook de complimenten. De goalie werd niet voor niets verkozen tot man van de wedstrijd.

Omdat Ter Leede zo slordig met de kansen omsprong, mocht FC Rijnvogels tot het einde blijven geloven op een resultaat. Dat kwam er niet, omdat Van der Stoep een enorme kans over mikte en Slegt zijn schot in kansrijke positie geblokt zag worden.

FC Rijnvogels – Ter Leede 0-1 (0-1). 36. Van Otterlo 0-1

FC Rijnvogels: Verkerk, Rifai, Spierdijk, Wijmer (14. Lugtigheid), Sanches Silva (55. Van Duijn), Slegt, De Vlugt, Van der Breggen, Van der Stoep, Leonard, Havenaar (76. Lauhouh)

Ter Leede: Sandor, Boelee, Kraaijvanger, R. Zandbergen, Robertson, Verplancke, Zwetsloot, Van Oterlo (90+1. Van der Lans), Bok (75. De Kruijs), Siali (82. Van Veen), Dingjan

Interview met Pieter van der Breggen

Interview met Ian van Otterlo

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude