Na drie keer puntenverlies op rij deed FC Rijnvogels op de eigen Kooltuin goede zaken tegen het Amsterdamse Swift. Door de 2-1-zege werd allereerst  afstand genomen van de staart van het klassement. Daarnaast moet de driepunter voor de Kooltuinstrijders de aanzet zijn voor een gooi naar een prijs aan het einde van dit seizoen.

Twee snelle goals van Romano van der Stoep stonden daarbij aan de basis van de nipte overwinning. De doelpuntenmaker zelf was er blij mee. ,,Het ging inderdaad snel na de aftrap. Door de stevige wind verdween een hoekschop van Ryan Lugtigheid al bijna in een keer in de goal. Uit de daarop volgende corner was het wel raak.”

Deze hoekschop, van de voet van Van der Stoep verdween, opnieuw gedragen door de wind, bij de tweede paal pardoes achter goalie Bogdan Constantin. De voormalige Ter Leede-doelman moest nauwelijks een minuut later opnieuw de droeve gang naar het net maken.

,,Na een tegentreffer hebben ze altijd even de tijd nodig om zo’n tegenvaller te verwerken.”

Van der Stoep: ,,Na een goed uitgevoerde aanval schoot ik vanaf randje zestien diagonaal raak. Zoals de trainer al vaker aangaf, moesten we zien te profiteren van de verwarring bij de tegenstander. Na een tegentreffer hebben ze altijd even de tijd nodig om zo’n tegenvaller te verwerken. Het was dus een kwestie van meteen volop druk zetten na de 1-0. Dat is ons uitstekend gelukt.”

Met zijn twee treffers vijzelde Van der Stoep zijn doelpuntentotaal dit seizoen op tot zeven, waarmee hij (voorlopig) topscorer is bij FC Rijnvogels. ,,Natuurlijk leuk voor mezelf, maar het moet de anderen maar aanzetten om me bij te halen of te overtreffen”, aldus een lachende Van der Stoep.

Positief gevoel
Na de 2-0 verzuimde FC Rijnvogels om de wedstrijd al voor de thee in het slot te gooien. Kansen waren er wel, maar omdat goals uitbleven was het halverwege alsnog een wedstrijd. De spanning keerde direct na de doelwisseling zelfs terug nadat Swift de marge tot één doelpunt had teruggebracht.

,,Toch zijn we daarna nooit echt in gevaar geweest. We bleven gemakkelijk op de been en dat is naast de overwinning een ander positief gegeven dat we kunnen meenemen naar de volgende wedstrijd”, verwoordde Van der Stoep het positieve gevoel waarmee zijn ploeg in de kleedkamer terugkeerde.

,,Dat moet met herkenbaar voetbal en als we daarin slagen moet dat ons in het restant van de competitie naar een eventuele prijs leiden.”

Woorden van dezelfde strekking vielen ook uit de mond van Jimmy Simons te noteren. De oefenmeester blikte eveneens tevreden terug op het thuisduel. ,,Ook in de slotfase toen Swift nog even aanzette, behielden we de controle. Het had eerder 3 of 4-1 kunnen worden vanmiddag. We bleven relatief gemakkelijk overeind.”

Duidelijkheid
Met nog acht duels te gaan heeft Simons met zijn ploeg nog drie pijlen op de boog.  Met een vrijwel fitte selectie, alleen de zaterdag geblesseerd uitgevallen Wouter Soomer en Mart Spierdijk zijn vraagtekens, wil de opvolger van Hein van Heek met zijn ploeg zo hoog mogelijk eindigen. ,,Dat moet met herkenbaar voetbal en als we daarin slagen moet dat ons in het restant van de competitie naar een eventuele prijs leiden”, somde Simons zijn plannen op.

De lastige uitwedstrijd van aanstaande zaterdag bij SteDoCo moet wat dat betreft voor meer duidelijkheid zorgen voor de Kooltuin-brigade. ,,Het is simpel in het voetbal. De eerstvolgende wedstrijd is altijd de belangrijkste.”

FC Rijnvogels – Swift 2-1 (2-0). 12. Van der Stoep 1-0, 13. Van der Stoep 2-0, 47. Doorson 2-1

FC Rijnvogels: De Ruiter, Ampong, Wijmer, Van der Breggen, Soomer (80. Van Duijn), Slegt, Lugtigheid, Staal, Havenaar (83. Rifai), Dijkstra, Van der Stoep

Foto: Piet van Kampen

Lees ook: ‘Hillegom profiteert niet van ondertal, Nolles ‘de grote man’ bij gelijkspel Foreholte


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen