Op de 2-0 overwinning van FC Rijnvogels viel zaterdagmiddag na afloop weinig af te dingen. Opponent FC ‘s-Gravenzande bakte er met name in de openingsfase weinig van en kon dat euvel gaandeweg het duel op De Kooltuin niet meer rechtzetten. Dat de thuisploeg de flitsende start geen vervolg kon geven was vooral jammer voor het thuispubliek. De tevredenheid over de eerste driepunter van het seizoen, behaald in de openingswedstrijd, voerde na negentig minuten echter de boventoon.

Al na vier minuten verscheen de 1-0 op het scorebord toen Max van Steen bij de tweede paal van dichtbij vogelvrij mocht uithalen en het dak van het doel vond. Een opsteker voor de thuisploeg die direct hierna door denderde. Nieuwkomer Chadion Melfor had even later zelfs de 2-0 op zijn schoen. Goalie Danny Koning voorkwam erger.

Daarmee was de toon gezet, waarbij FC Rijnvogels na ruim twintig minuten de hulp kreeg van de routinier in de Westlandse-goal. Koning kreeg een ogenschijnlijk gemakkelijke vangbal niet onder controle. Na nog wat grabbelwerk was het de voet van Jaap van Duijn die het beslissende laatste zetje gaf (2-0).

Luchtmacht
Vervolgens ontstond er wat meer evenwicht in de wedstrijd. Dat leverde meer dan een handvol hoekschoppen op voor de bezoekers waarbij het centrale duo ‘Wijmer–De Vreugd’ in de lucht heerste. En in geval van nood toonde Jeffrey Verkerk zich steeds een betrouwbare sluitpost.

,,Ik speel met FC Rijnvogels allereerst om te winnen. En dat hebben we gedaan vanmiddag.”

Met de 2-0 op zak was het na de thee wachten op de storm van de bezoekers. Die bleef echter uit. FC ‘s-Gravenzande probeerde het wel, maar de trage aanvalsopbouw in combinatie met het ontbreken van de eindpass zorgde ervoor dat de defensie van de thuisploeg nauwelijks in de problemen kwam. De gastheren konden daar eveneens weinig tegenover stellen, zodat er een gezapig duel ontstond met weinig tot geen hoogtepunten.

,,Ik speel met FC Rijnvogels allereerst om te winnen. En dat hebben we gedaan vanmiddag. Daarbij hebben we laten zien dat we ook op de nul kunnen spelen. Allemaal positieve punten, in een wedstrijd waar we naar toe hebben gewerkt met elkaar”, verwoordde Jimmy Simons de blijdschap over het eindresultaat.

Max van Steen zweeft door de lucht bij het maken van de 1-0

Dat had zomaar anders kunnen zijn na de rode kaart waar invaller Roy van Leeuwen tegenaan liep. De vervanger van Melfor kreeg binnen dertig(!) seconden het geel voorgehouden. Hij ontsnapte twee minuten later aan dezelfde kleur, maar was acht minuten na zijn entree alsnog het haasje. Met nog 25 minuten op de klok rook FC ‘s-Gravenzande trainer Richard Elzinga alsnog zijn kans door aanvallend te wisselen.

,,Dat leidde ertoe dat het meer tegenhouden werd dan voetballen”, bekende Simons. ,,Gewoon bittere noodzaak. Dat hebben we goed gedaan waarbij we ook wel een tikkeltje geluk hebben gehad, want zij waren er een paar keer dichtbij.”

,,Toch ben ik tevreden dat we gewonnen hebben van een ploeg die het vele anderen nog lastig gaat maken.”

Daar was niets teveel mee gezegd. FC ‘s-Gravenzande gooide het vanaf dat moment over de opportunistische boeg. Dat betekende veel hoge ballen in de vijandelijke zestien, waarbij de Westlandse-formatie hardnekkig weigerde om de trekker over te halen. Verkerk hoefde daarbij niet eens alles uit de kast te halen, omdat de vijandelijke aanvallers de goal steeds op de verkeerde plaats zochten.

‘Schijnoffensief’
Tot een aansluitingstreffer kwam het om die reden niet, terwijl het bij FC Rijnvogels in die fase aan power ontbrak om op de counter iets terug te doen. Dat leidde in de ultieme slotfase nog tot een ‘schijnoffensief’ van de bezoekers, die het hoofd op dat moment al in de schoot hadden gelegd. Tot vreugde van Simons

,,De start beloofde meer dan er bij ons uiteindelijk uitkwam. Toch ben ik tevreden dat we gewonnen hebben van een ploeg die het  in de Hoofdklasse vele anderen nog lastig gaat maken. Het is jammer dat Roy (van Leeuwen, red.) ons met zijn kaarten dupeerde. Hij had juist van zoveel waarde kunnen voor ons met zijn snelheid. Ik denk dat hij vandaag te gretig was in een poging om zich te laten zien.”

FC Rijnvogels – FC ‘s-Gravenzande 2-0 (2-0) 4. Van Steen, 1-0, 24. Van Duijn 2-0

Rood: Van Leeuwen (FC Rijnvogels, 2x geel)

Foto’s: Piet van Kampen

Lees ook: ‘Autoriteiten verplichtten Katwijk tot maatregelen: ,,Wij moeten doen wat zij zeggen”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude