Het was lang wachten, maar zaterdagmiddag rond kwart over vier werd het eindelijk een feit. Op dat moment besliste FC Rijnvogels de wedstrijd tegen promovendus Rijsoord (1-0). De Vogels scoorden in de negentigste minuut en pakten de eerste overwinning van het seizoen. Hein van Heek heeft weer even lucht. ,,Natuurlijk merkte ik dat er druk op mij stond”, zei de trainer na afloop.

,,Ik denk dat dit zowel gerechtigheid als opluchting is”, vervolgde Van Heek. ,,We hadden vandaag misschien wel met zes of zeven goals verschil moeten winnen, alleen bleef die goal zo lang uit. Het zat ook niet mee in bepaalde situaties. Zo hadden we een strafschop moeten krijgen. Die jongen pakte de bal klemvast met z’n handen en de scheids floot niet.”

High five tussen Hein van Heek en de pupil van de week

Daarnaast viel het wegzenden van Bright Ampong hoogst dubieus te noemen. Van Heek: ,,Bright kreeg twee keer geel, waarvan de eerste voor praten. De tweede helft kreeg hij zelf twee of drie schoppen te verwerken. Vervolgens werd hij in de zestien neergehaald en gaf de scheidsrechter hem een tweede gele kaart. Ongelooflijk!”

Ondanks dat de omstandigheden lastig waren, toonde de thuisploeg karakter. De Vogels misten zowel Arno Dijkstra als Joost Leonard – beide zijn geblesseerd – en speelden in een 4-4-2 systeem met Jaap van Duijn en Jim Havenaar voorop. Laatstgenoemde had de Katwijkers in het eerste bedrijf op voorsprong moeten zetten, nadat hij alleen op de keeper af was gegaan. De aanvaller mikte naast.

,,Ik heb tegen de jongens gezegd dat ze plezier moeten hebben en lekker moeten gaan voetballen.”

Kort na rust had Van Duijn de openingstreffer op z’n hoofd, maar van dichtbij pareerde de doelman van Rijsoord. Aan de overzijde kwamen de bezoekers er af en toe gevaarlijk uit, maar Jeffrey Verkerk stond attent te keepen. Rijnvogels zag op zijn beurt twee penalty’s door de neus worden geboord en werd een kwartier voor tijd zelfs gestraft met een rode kaart.

,,Bij die eerste gele kaart riep ik wat, maar dat was tegen mezelf”, zei hoofdrolspeler Ampong na afloop. ,,Bij die tweede had ik gewoon een penalty moeten krijgen. De scheids gaf me geel, omdat ik viel. Maar wat kan ik anders als ik naar de grond wordt gehaald?”

Ontgoocheling bij Rijsoord na de winnende goal van Slegt

De Vogels lieten hun ‘koppies’ niet hangen na de rode prent, dat sierde ze, en gingen door met waar ze mee bezig waren. Namelijk domineren en aanvallen. Tien minuten voor tijd leek de thuisploeg op achterstand te komen, maar Verkerk hield zijn doel knap schoon. Rijsoord-aanvaller Hoekstra kreeg de bal van dichtbij niet langs de doelman.

De wedstrijd leek te eindigen in een doelpuntloze remise en dus waren de gezichten wat somber op De Kooltuin. Totdat er uit het niets een hoge bal van de linkerkant kwam. Havenaar kon niet uithalen, maar legde de bal per ongeluk neer voor de doorgelopen Luuk Slegt. Hij schoot in de negentigste(!) minuut de 1-0 tegen de touwen en liet het sportpark ontploffen.

,,We hebben een sterk team bij elkaar gekregen en een goede voorbereiding gedraaid. Dan ben je als trainer wel verbaasd dat dit allemaal zo kan gebeuren.”

,,We hebben de hele week goed getraind en dit is echt een beloning voor de afgelopen weken”, stelde een opgeluchte Van Heek. ,,Vorige week merkte ik aan de ploeg dat er veel druk op stond. Ik heb daarom tegen de spelers gezegd dat ze plezier moeten hebben en lekker moeten gaan voetballen.”

,,Natuurlijk merkte ik dat er ook druk voor mezelf was, maar ik heb dagelijks contact met het bestuur en de technische commissie. Zij gaven aan dat ik geen druk moest voelen aangezien we goed voetballen. Het is ook niet zo dat het niet goed zit in het team. Het enige wat we nodig hadden was een goed resultaat.”

,,Als je vijf gespeeld drie hebt is het altijd crisis. We zijn gedegradeerd uit de Derde Divisie en dan zijn de verwachtingen een niveau lager hoog. We hebben een sterk team en een goede voorbereiding gedraaid. Dan ben je als trainer wel verbaasd dat dit allemaal zo kan gebeuren. Deze overwinning smaakt zeker naar meer.”

Rijnvogels – Rijsoord 1-0 (0-0). 90. Slegt 1-0

Rode kaart: 75. Ampong (FC Rijnvogels, 2x geel)

Opstelling Rijnvogels: Verkerk, Ampong, Staal, Wijmer, Rifai, De Vlugt (79. Lugtigheid), Van Bruggen, Slegt, Van der Stoep, Van Duijn (88. Lahouh), Havenaar

Foto’s: Piet van Kampen