Het aantal overtredingen over en weer in het duel tussen FC Rijnvogels en de zaterdagtak van AFC vertelde zaterdagmiddag veel, zo niet alles, over het gebodene. Het spel lag om die reden om de haverklap stil en dat kwam de ontmoeting tussen beide laagvliegers in de Hoofdklasse A niet ten goede. Tel daarbij het druiligere weer en de positie op de ranglijst op en het valt te raden dat het voetbalmenu op De Kooltuin, ook dit keer bestond uit taaie kost.

De 1-1 eindstand betekende de zoveelste tegenvaller voor de formatie van Hein van Heek. Daar waar er in voorgaande duels in de laatste linie te vaak dingen misgingen, was dit keer Jeffrey Verkerk na afloop de meest besproken speler op De Kooltuin. De sluitpost stond bij een 1-0 voorsprong in de eerste helft aan de basis van de gelijkmaker, om na de pauze met een rode kaart op zak vroegtijdig de zijlijn op te zoeken. Gereduceerd tot een tiental deed de thuisploeg er een schepje bovenop om alsnog aan de goede kant van de score terecht te komen. Zover kwam het echter niet.

Jaap van Duijn tekende vanaf de stip voor de openingstreffer

,,De eerste twintig minuten speelden we goed. Daarna was het bij ons in balbezit te slordig om veel te creëren. Dat lukte ons vanmiddag niet goed genoeg”, blikte Van Heek terug. ,,Bovendien werd er wel heel pietluttig gefloten. Vooral Joost Leonard kon in de ogen van de arbiter vanmiddag niets goed doen.”

De vroege voorsprong ten spijt – Jaap van Duijn benutte na een klein kwartier feilloos een door arbiter Jensch toegekende strafschop na een duwfout in de AFC-zestien – was het hierna snel gedaan met de sturm und drang periode van de Katwijkse formatie. AFC bleef vrij gemakkelijk op de been en kreeg in de slotfase van de eerste helft de gelijkmaker letterlijk en figuurlijk in de schoot geworpen door Verkerk.

,,Nu gaat het weer fout en dat neem ik hem kwalijk. Dat heb ik hem ook verteld.”

De sluitpost, die door zijn zijn uitstekende optredens in de voorgaande wedstrijden het nodige krediet opbouwde, leverde de bal bij een spelhervatting zomaar in bij middenvelder Daan Sutorius, waarna de gelijkmaker van Thierry van der Kooye luttele seconden later op het scorebord verscheen.

Cynisch
Van Heek was dit keer niet te spreken over het optreden van zijn doelman. ,,Dit is niet de eerste keer dat hem dit overkomt. We hebben meerdere keren aangegeven dat hij meer rust in zijn spel moet leggen. Nu gaat het weer fout en dat neem ik hem kwalijk. Dat heb ik hem ook verteld”, aldus een ontgoochelde oefenmeester.

Hoogstandje van Pieter van der Breggen

Van Heek richtte zijn pijlen vervolgens ook nog op de arbitrage. ,,Beide ploegen stappen met een punt van het veld. De andere twee zijn voor de scheidsrechter”, klonk het cynisch. ,,Hij geeft Jeffrey rood voor het ten val brengen van een doorgebroken speler, waarbij het maar de vraag is of dat terecht was. Die speler ging volgens mij al naar de grond voordat er contact was. Daarnaast waarschuwde hij de nummer twee van AFC (Willem Deetman), die al geel op zak had, na de rust tweemaal, Een rode kaart had in mijn ogen meer op zijn plaats geweest.”

Grote vraag
De druiven waren na afloop dus zuur in het Rijnvogels-kamp. Dat de thuisploeg in de resterende twintig minuten met tien man de rug rechtte, pleit voor de moraal, maar het kwaad was al geschied. Eerst diende invaller-doelman Wesley de Ruiter uit de toegekende vrije trap zich te strekken om een achterstand te voorkomen, waarna zijn ploegmakkers met een bewonderenswaardige inzet bleven jagen op een voorsprong.

,,Dat is wel een verschil met enkele weken terug”, memoreerde Van Heek. ,,Wat dat betreft hebben we de dip achter ons gelaten. De jongens hebben er echt voor geknokt vandaag. Het is alleen jammer dat het daarvoor niet lukte om dit ook op te brengen, hoewel het de grote Grote vraag is of je dat een wedstrijd lang kunt volhouden”.

Geen happy end
Hoewel AFC in de slotfase wat meer aandrong, waren de beste mogelijkheden voor FC Rijnvogels. Jaap van Duijn wist Joost Leonard echter tot tweemaal toe niet te bereiken in de AFC-zestien, waarna het in blessuretijd toch nog op een happy end leek uit te draaien voor de gastheren. Pieter van der Breggen schoot in kansrijke positie echter hard in de handen van goalie Jort Berghuis.

FC Rijnvogels – AFC 1-1 (1–1). 14. Van Duijn 1-0 (Strafschop), 36. Van der Kooye  1-1

Rode kaart: 72. Verkerk (FC Rijnvogels)

FC Rijnvogels: Verkerk, Ampong, Staal, Wijmer, Rifai, Van der Breggen, Van der Stoep (82. Lugtigheid), De Vlugt (45. Slegt), Lauhouh (72. De Ruiter), Leonard, Van Duijn

Foto’s: Piet van Kampen