Met het hoofd in de wolken is het lastig voetballen. Een week na het kampioenschap kwam Katwijk weinig geïnspireerd voor de dag in de derby tegen FC Rijnvogels. De Kooltuinbewoners profiteerden dankbaar en trokken voor het eerst dit seizoen in een Katwijkse derby aan het langste eind (1-2). Voor de tweede week op rij was de Krom decor van een feestje, ditmaal gevierd door Rijnvogels. 

Door de zege speelde Rijnvogels zich officieus veilig. De ploeg van coach Hein van Heek koestert met nog drie speelronden te gaan een voorsprong van negen punten op nummer twaalf SHO en beschikt bovendien over een aanmerkelijk beter doelsaldo. De ontlading was dus logischerwijs groot in het Rijnvogels-kamp.

,,Het allerbelangrijkste is dat we veilig zijn”, stelde doelman Peter Messemaker, een van de uitblinkers. ,,Dat we de kampioen hebben verslagen is mooi meegenomen. We kunnen ons nu gaan focussen op volgend seizoen. Dan gaan we zeker wat plekken hoger eindigen.”

Naweeën? 

Een week geleden vierde Katwijk de terugkeer naar de Topklasse groots. Of het nu de naweeën van dat feest waren, het lentezonnetje, of juist de harde wind, maar feit was dat Katwijk vandaag nauwelijks vooruit te branden was. Enkel de eerste twintig minuten waren hoopgevend, daarna leek Katwijk het wel prima te vinden. Typerend was de traagheid waarmee een wissel zich in de eerste helft voltrok. Pas twee minuten na het uitvallen van Omar Hamdi kwam Donny Rijnink binnen de lijnen.

Dat Katwijk met het kampioenschap op zak wat verslapte, is volkomen menselijk en zal niemand de ploeg echt kwalijk nemen. Behalve Dick Schreuder dan. De coach van Katwijk bleef uiterlijk onbewogen, zoals altijd, maar gaf toe van binnen te koken.

,,Ik hou hier absoluut niet van”, stelde Schreuder. ,,De jongens hebben zo een hele slechte aan mij. We begonnen nog aardig, maar na een minuut of twintig vielen we ver terug. Het was gewoon niet goed genoeg. Ik had gehoopt dat de jongens een signaal wilden afgeven waarom wij kampioen zijn geworden. Dat was niet het geval. In de rust ben ik niet binnen geweest. Het zijn allemaal grote jongens, die prima zelf met elkaar kunnen praten. Ik ben niet blij met wat ze hebben laten zien.”

Kansenverhouding

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Katwijk op basis van de kansenverhouding de wedstrijd ook gewoon had kunnen winnen. Die was namelijk in het voordeel van de thuisploeg. Cruciaal was de 67e speelminuut. Rijnvogels-doelman Peter Messemaker redde tweemaal uitstekend op inzetten van Jeffrey Jongeneelen en Robbert Susan en in de tegenstoot zorgde Niels van Veen voor de 1-2. Vanaf de rechterkant van het strafschopgebied kegelde de spits de bal in de linker bovenhoek. Een juweel van een treffer.

,,Niels doet het op de trainingen vaker, maar in de wedstrijden was het hem nog niet eerder gelukt”, zei Van Heek. ,,Hij schoot hem aardig binnen.” Het bleek uiteindelijk de winnende goal, waardoor Rijnvogels voor het eerst dit seizoen tegen een dorpsgenoot de sterkste was. In de drie eerdere Katwijkse derby’s – Quick Boys thuis (2-2), Katwijk thuis (1-2) en Quick Boys uit (1-0) was Rijnvogels steeds kansrijk geweest, maar bleef een overwinning uit.

,,Dit zijn drie bonuspunten”, glunderde Van Heek. ,,Ik vond dat we de eerste tien of vijftien minuten teveel ontzag toonden voor Katwijk, maar daarna pakten we het aardig op. We zeiden vooraf al tegen de jongens dat Katwijk misschien geen honderd procent zou geven, tenzij ze misschien vroeg op 1-0 waren gekomen. Het pakte prima voor ons uit. Dit was een echte teamprestatie.”

Samenvatting TV West

Reactie FC Rijnvogels-trainer Hein van Heek

Reactie FC Rijnvogels-keeper Peter Messemaker

Katwijk – FC Rijnvogels 1-2 (0-1). 26. Guijt 0-1, 55. Jongeneelen 1-1, 68. Van Veen 1-2

Katwijk: Koroglu, Hamdi (34. Rijnink), De Lange, Stam, De Jel, Susan, Langeveld, Jongeneelen, Mengerink, Leonard (54. Sterling), Van Oijen

FC Rijnvogels: Messemaker, J. Zandbergen, Wijmer, R. Zandbergen, Stam, Van der Horst, Van der Breggen, Guijt, Beijersbergen, Van Veen (90+2. Beukenholdt), Onderwater (86. S. Zandbergen)

Archieffoto: Kooltuinstrijders

equaflor
Gebruik je app? Klik hier voor de banner

REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)