Een prima zakelijke overwinning in Breukelen, uitlopen op de concurrentie, de clubtopscorer die zijn productie nog verder weet uit te breiden. Er zou gelachen moeten worden in Sassenheim. Het gebeurde ook wel, maar niet zo uitbundig als je van een koploper in de Hoofdklasse mag verwachten. Sportief is er succes, maar de begroting moet een tandje terug bij Ter Leede, dat doet pijn.

Er waren deze week vier hoofdrolspelers in Sassenheim: Vincent Ammerlaan, Youssef Ait-El-Houssi, Mitchell Kappenberg en Rene Troost. Alle vier spelen ze nog aan half jaar in het geel-rode tenue, om daarna de Roodemolen de rug toe te keren. Ammerlaan en Ait-El-Houssi waren al duidelijk. De beiden dertigers geven de voorkeur aan minder trainen.

Kappenberg en Troost is een ander verhaal. Voor deze heren is het spelen voor de koploper niet rendabel genoeg meer. Anders gezegd: Ter Leede kan ze niet meer betalen. Hoofdsponsor Kales wilde het stokje drie jaar geleden over geven aan een ander, maar de portefeuille is nog door niemand opgepakt.

,,Naar Ter Leede kom je niet voor het geld, maar wel als je echt beter wilt worden.”

En uitgerekend twee van deze heren, Ammerlaan en Kappenberg, speelden een hoofdrol in de overwinning op FC Breukelen. Kappenberg bleek de dirigent op het middenveld, die bij de 0-1 Ammerlaan in de zestien wist aan te spelen. De ervaren aanvaller draaide weg bij diens tegenstander en schoot in de kruising raak. Met het gejuich bij de Sassenheimers drong gelijk het besef door: ze gaan de ervaren krachten missen.

Dat de 0-2 daarna door een jongeling, Marc de Kruijs werd gemaakt, was een pleister op de wonden. De toekomst is er in Sassenheim; met jongens als Tomas Arroyo, Ben van der Lans, Toon Zwetsloot, Oussama Siali en De Kruijs. Maar deze jonge garde kan alleen renderen met ervaren krachten. En dus moet Ter Leede in de toekomst gaan hopen op goodwill. Trainer Henk Wisman zei het al eerder: ,,Naar Ter Leede kom je niet voor het geld, maar wel als je echt beter wilt worden.”

Pissig
Eén van die jongelingen, Siali, kreeg in de slotfase nog rood voor natrappen, maar daar had niemand het meer over. De winst was binnen, maar er viel wat uit te leggen aan de achterban. Die uitleg had Kappenberg duidelijk gemist in de communicatie naar buiten over zijn vertrek. De middenvelder was op z’n zachts gezegd not amused. Volgens de Sassenheimers waren hij en de club er samen niet uit gekomen.

,,Het is heel simpel, Ter Leede moet een stapje terug doen op financieel gebied en daar heb ik mijn conclusies uit getrokken. Ze hebben wel iets geboden, maar dat had voor mij totaal geen zin”, geeft de 30-jarige middenvelder ruiterlijk toe. ,,Ik moet ook twee kinderen onderhouden en dat soort dingen. Als ik zelf moet bijleggen om naar de club toe te komen dan heeft het voor mij geen nut.”

Tot zover de uitleg van Kappenberg, die dus nogmaals niet blij was met de manier waarop zijn club het naar buiten communiceerde. ,,Ik geef aan dat ik niet verder wil. Dan moet Ter Leede gewoon open en eerlijk naar buiten brengen dat het met financiën te maken heeft en niet dat we er samen niet uit zijn gekomen. Ik heb het de hele week tegen ze gezegd, dat ze eerlijk moeten zijn over de financiële situatie, alleen dat is nog steeds niet aangepast. Dat vind ik wel een kwalijke zaak.”

,,Ter Leede en ik kunnen prima door één deur hoor, vergeet dat niet.”

Niek Bloemendaal vindt het, sprekend voor het bestuur van de Sassenheimers, een vervelende situatie, maar zegt geen kant op te kunnen. ,,Het is voor de hele club jammer, maar we zullen me deze situatie moeten omgaan. Het is inmiddels bekend ja, dat jongens als Troost en Kappenberg om financiële redenen niet meer verder bij ons kunnen.”

Promotie
Hoewel het nog zeer hypothetisch is, blijft het wel de vraag hoe Ter Leede met deze begroting de Derde Divisie in zou moeten. Maar omdat de club de koploper is van de Hoofdklasse, mag de vraag wel hardop worden gesteld. ,,Dat is zeker hypothetisch, maar ik snap het wel”, begint Bloemendaal. ,,We doen het alleen al tien jaar op deze manier. We zijn keihard bezig om ook volgend jaar weer een goede selectie op poten te zetten. De toekomst zal alles moeten uitwijzen.”

Tot slot wil Kappenberg nog wel wat kwijt. ,,Ter Leede en ik kunnen prima door één deur hoor, vergeet dat niet. Ik vond het alleen niet netjes hoe de club alles naar buiten heeft gebracht en dat heb ik ze ook gezegd. Daarmee is de kous af.”

FC Breukelen – Ter Leede 0-2 (0-0) 56. Ammerlaan 0-1, 66. De Kruijs 0-2

Ter Leede: Constantin, Boelee, Arroyo, Van der Lans, Robertson, Zwetsloot, Kappenberg, Siali, De Kruijs (86. Splinter) , Ammerlaan, Bok (69. Dingjan)

Archieffoto: Hans Schalk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen