Voor ‘broekie’ SJC verloopt het debuut in de Hoofdklasse tot nog toe verrassend goed. De ploeg uit Noordwijk maakt van het debuut een ontdekkingsreis die wel eens een kan leiden tot opnieuw een klein feestje. De achterstand op koploper ADO’20 is maar zes punten. En laat die nou net de tegenstander zijn komende zondag. VIDB beschouwt voor met middenvelder Stef van der Zalm.

Hij was vorig jaar één van de sterkhouders in het team dat promoveerde, maar dit seizoen is een heel ander verhaal. Van de eerste twaalf duels speelde hij er maar vier, waarvan twee invalbeurten. Een combinatie van factoren speelde hem parten. ,,Ik ben laat op vakantie geweest en heb daardoor wat achterstand opgelopen.”

Eenmaal terug in de basis sloeg het noodlot toe voor de man die vorig jaar elf keer scoorde. De middenvelder viel eind september tegen SWZ BOSO Sneek op z’n schouder, waar hij al zoveel last mee had in het verleden en zelfs aan werd geopereerd. ,,Dat is m’n zwakke plek. Hij schiet snel uit de kom. En dat is dus wat er weer gebeurde.”

,,Ze hebben meer zonder mij gewonnen dan met mij.”

Gelukkig viel de schade mee, maar een herstelperiode van een aantal weken, kostte hem weer flink wat duels. Nu is hij weer helemaal fit. Vorige week zondag viel de Noordwijker alweer twintig minuten in. In de beker nam hij tegen Quick Boys 2 de enige twee treffers voor zijn rekening. ,,De orthopeed zegt dat alles er goed uitziet. Ik hoef voorlopig niet weer geopereerd te worden of zo. Er is niets echt kapot. Dat is wel goed om te horen.”

stef-van-der-zalm

Of hij tegen ADO’20 in de basis start, is nog de vraag. Trainer Kees Zethof kan beschikken over een volledig fitte selectie. Voor het eerst dit seizoen. Naast Van der Zalm zijn ook Abbas Al Tamimy en Mike Verhoek er weer bij. ,,Ik hoop het, maar weet het niet. De trainer zit in een luxepositie. Aan hem de keus om een zo goed mogelijk elftal te formeren.”

Maar een fitte Van der Zalm is toch altijd een zekerheidje? Heeft SJC hem niet gemist met zijn goals, loopvermogen en goede trap? ,,Nou dit jaar ging het in de duels dat ik meedeed niet goed”, lacht de Noordwijker. ,,Ze hebben meer zonder mij gewonnen dan met mij.”

Blessuretijd
Een zesde plaats is het resultaat. Met uitzicht op meer. SJC lijkt zich goed te hebben aangepast aan een niveau hoger. Van der Zalm heeft vanaf de zijkant een goed zicht gekregen op de krachtsverhoudingen. ,,We zijn door niemand weggespeeld. En we presteren weer beter tegen betere tegenstanders dan tegen ploegen die onder ons staan. Net zoals vorig jaar. Verder vond ik Hollandia de beste ploeg, samen met Hoogland. Maar die versloegen wij wel dik en van Hollandia wonnen we ook. En we hebben drie keer punten laten liggen in blessuretijd. Ongelofelijk zonde.”

Hij ziet nog een verschil met vorig seizoen. ,,Veel ploegen spelen voor een gelijkspel. Ook omdat de krachtsverschillen zo klein zijn. In de Eerste Klasse had je dat niet. Dan gingen ploegen vol voor een stunt. Dat heb je nu minder. Ik vind dat wij met ons aanvallende spel, daar prima in passen.”

,,Er is ons door het bestuur gevraagd om een profielschets op te stellen.”

Van de koploper uit Heemskerk weet Van der Zalm niets. ,,Ik heb nog nooit tegen de ploeg gespeeld. En onze trainer gaat eigenlijk altijd uit van ons eigen spel. Ik vind dat ook het beste. Wij hoeven ons aan niemand aan te passen. We kunnen het iedereen moeilijk maken op de manier zoals wij spelen. Dat past bij ons. Dat moeten we niet veranderen.”

Wordt het niet langzaam tijd om de doelstelling, van handhaving, aan te passen? ,,Weet ik niet. Wij hebben het goed gedaan als we erin blijven. Dat lijkt wel te gaan lukken. Wat er nog meer mogelijk is, hangt een beetje ervan af wat je zondag doet en voor de winterstop. Sta je er dan nog bij, kun je daar over nadenken.”

Trainerswissel
Er moet bij SJC ook worden nagedacht over een nieuwe trainer. Zethof verlaat de club na drie succesvolle jaren. Bij veel clubs wordt de spelersgroep gekend in de zoektocht naar een opvolger. Zo ook op de Lageweg. Van der Zalm heeft daar, als een van de sterkhouders, ook een stem in. ,,Er is ons door het bestuur gevraagd om een profielschets op te stellen. Dat hebben we samen met nog een aantal andere ervaren jongens gedaan.”

Een grote verrassing werd die schets niet. ,,We willen door op de voet van Kees. Dus ook gezelligheid buiten het veld. Dat past ook bij de club. Een prestatietrainer die na de wedstrijd of training gelijk weg is, past niet bij ons. Maar hij mag best buiten de Bollenstreek vandaan komen.”

Foto’s: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)