Meer dan een jaar was hij uitgeschakeld met een zware kruisbandblessure, maar toch kwam het nieuws naar buiten dat Quick Boys het contract van Yuri Guijt gaat verlengen. Geen wonder dat de 25-jarige middenvelder zoveel positivisme uitstraalt dat het bijna door de telefoon heen komt: ,,Dit is een teken van waardering van de club voor mijn opstelling tijdens de revalidatie.”

Want een lang traject is het geweest voor Guijt. ,,Half december 2015 scheurde ik mijn knieband af, en in maart van het afgelopen jaar ben ik geopereerd. Sinds eind november doe ik weer voorzichtig mee met de groep en op trainingskamp in Tenerife heb ik voor het eerst weer alles vol meegedaan.”

Het exponent van de jeugdopleiding, die tussendoor ook uitkwam voor Rijnvogels, schetst even een beeld van wat zo’n revalidatieproces precies inhoudt: ,,De eerste twee weken kun je eigenlijk niks en lig je vooral op bed. Daarna ga je voorzichtig lopen met krukken en komt de fysio voor het eerst om de hoek kijken. Het is dan zaak om te oefenen met de knie buigen en strekken en de benen weer sterker te maken.”

,,Op Tenerife heb ik 30 minuten meegedaan in een onderlinge oefenwedstrijd en dat ging goed.”

,,Na drie maanden worden de trainingen opgevoerd en steeds fysieker. Na een half jaar mocht ik het veld weer op maar nog zonder contact. Een beetje oefeningen doen, ook met de bal, maar alles nog zonder weerstand. Uiteindelijk,  na negen maanden, ga je voorzichtig weer bepaalde onderdelen met de groep meedoen.”

Studie
Guijt was zo slim om van de nood een deugd te maken. ,,Ik heb in het eerste half jaar maar een studie opgepakt”, zo vertelt hij. ,,Anders zit je met je gedachten alleen maar bij het voetbal. Dan is het beter als je je nog ergens anders op kan focussen.” Guijt rondde eerder al een HBO bouwkunde af, maar deed nu een opleiding bouwkosten erbij. ,,Op het einde van het traject was het wel pittig hoor. Studie combineren met  drie of vier keer in de week trainen. Maar uiteindelijk heb ik het goed opgelost.”

Sinds vorige maand maakt Guijt zijn trainingsminuten met het tweede. ,,Maar ik ga weer richting het eerste”, zegt hij stellig. ,,Op Tenerife heb ik 30 minuten meegedaan in een onderlinge oefenwedstrijd en dat ging goed. Nu is het een kwestie van met het tweede minuten maken en kijken hoe de knie reageert. Komt er geen reactie, dan is het goed.”

Drive
Uiteindelijk zal die laatste horde bepalen wanneer Guijt weer aansluit bij de selectie van het eerste. Want Quick Boys zal zijn contract heus niet alleen verlengd hebben als aardig gebaar. ,,Nee ze zijn nog steeds heel positief over mij”, bevestigt Guijt. ,,En ze gaan graag met mij verder. “

,,Ik wil graag dit seizoen bij het eerste nog gaan bijdragen. Hoe snel dat precies gaat zijn. is even afwachten.” Guijt staat in ieder geval te popelen: ,,Ik werk hier al zo lang naartoe. Ik heb echt een enorme drive bij mezelf gecreëerd. Nu het zover is wil ik er dan ook voor gaan.“

Foto: Hans van Duijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen