Je mag Florian Wolf gerust een moderne trainer noemen. De vanaf komende zomer nieuwe coach van Noordwijk houdt van alles bij in zijn laptop. “Omdat de informatie die ik daarmee ter beschikking krijg van grote waarde is en ik hiermee planmatig te werk kan gaan”, zo legt hij uit.

“Uitgaan van een duidelijk idee en plan, waarbij ik analyseer en bijstuur richting de volgende stappen in het proces. Als het om voetbal gaat ben ik extreem perfectionistisch en echt een overdenker zowel op tactisch als op mentaal gebied. Dat is zowel mijn kracht als mijn valkuil. Beïnvloeden van de omgeving en spelers. Als trainer moet je altijd aan staan. Hierbij is een training om het trainen er voor mij nooit bij. Spelers moeten niet aankomen op de club en weten wat ze gaan doen, dan wordt het op de automatische piloot en is er geen ruimte voor individuele/team-ontwikkeling. Elke week gericht en onder een hoge intensiteit trainen om beter te worden staat voorop. Hierbij verwacht ik veel van spelers. Ongeacht leeftijd is daarbij openstaan voor ontwikkeling en hard werken van belang.”

“Ik wil graag een totaalplaatje van elke speler hebben. Als voorbeelden: op zaterdag 6 juli is voor ons bij Noordwijk de aftrap van het seizoen 2024/2025. Hierbij komen twee ex-spelers van Scheveningen in de vorm van Jordy Strooker en Virgil Tjin Asjoe. Er zit een groot verschil tussen die twee. Jordy heeft de competitie bij Scheveningen tot aan de laatste wedstrijd meegespeeld, Virgil heeft bijna niet gespeeld in het laatste halve seizoen. Zo is een speler als Giovanni da Fonseca nu nog drie weken vol in de strijd voor lijfsbehoud en spelers als Marouane Bakour en Nick van Staveren komen uit pittige blessures. Daarnaast zijn er op het mentale en fysieke dagelijkse vlak ook grote verschillen. Al die verschillen zijn immens. Dit zijn onder meer redenen waarom ik individuele periodiseer.”

Wie mocht denken dat Wolf met zijn 37 jaar eigenlijk nog een groentje in de trainerswereld is komt bedrogen uit. Vanwege een ernstige kruisbandblessure zat zijn periode als voetballer er al op zijn zeventiende op, maar werd die van trainer direct opgestart. “Ik speelde voornamelijk op het middenveld als 6 of 10.”

Onder de indruk van Bruinink
Wolf speelde voor de jeugdopleidingen van SV Hoofddorp, Blauw Wit Amsterdam en BVO HFC Haarlem. Zelfs mocht hij nog aantreden in een heuse oefenderby Haarlem – Telstar. “Dat waren mooie wedstrijden”, stelt hij. Toch bleek voor hem vooral een fraaie trainerscarrière weggelegd.

“Het mooie aan het vak als voetbaltrainer vind ik dat je met mensen kan werken uit verschillende geledingen en dat je elk seizoen weer bijleert, waarbij dit niet zo zeer op het veld hoeft te zijn. Buiten het veld heb ik in de twee seizoenen die ik bij Katwijk actief was veel geleerd van people-manager Cees Bruinink, de toenmalige hoofdtrainer. Ik denk dat het mede aan hem te danken is dat Katwijk zo’n stabiele club is. Hij weet wat kampioen worden en degraderen is. Je hebt het afgelopen seizoen gezien. Katwijk verloor vijf keer op rij, maar er raakte niemand van de kook. Bestuur niet, Bruinink niet, trainer niet en uiteindelijk pakten ze ook nog de periodetitel. Bruinink heeft ook een enorm netwerk en een neusje voor wat of wie er bij de selectie past. Die man is goud waard voor Katwijk.”

“Via een jaartje Sparta Rotterdam O19 kwam ik bij de FC Volendam terecht, waar ik de O19 trainde en waar we met mooie lichtingen naar de Eredivisie promoveerden en het seizoen daarop gemakkelijk veilig speelden. Terugkomend op het leren buiten het voetbalinhoudelijke zijn de jaren bij FC Uitgeest zeer waardevol voor mij geweest. Wij werden kampioen in de Tweede Klasse en speelden daarna mee in de top van de Eerste Klasse. De sfeer en de resultaten voor de club waren meer dan goed. TC-lid Frits Walsmit had mij op prachtige wijze had geanalyseerd en gaf op dusdanige positieve wijze feedback dat ik daar in de toekomst veel aan heb gehad. SJC en Jong Almere City volgden gecombineerd. Uitgerekend na een uitwedstrijd bij DOVO kwam ik tot de conclusie dat ik terug naar het amateurvoetbal wilde. De echte teambeleving in combinatie met het teampresteren miste ik. Ik wilde graag naar de top van het amateurvoetbal.”

Fundament in Veenendaal
“In 2021 kreeg ik de kans bij DOVO. Met nog zes selectiespelers over moesten we in korte tijd (half april tot half juni) de selectie nog volledig samenstellen. Hierbij kreeg ik grotendeels de vrije hand om dit voor elkaar te boksen. Dat was vooral terug te voeren op het gebrek aan geld, dus er kon niet veel  om jongens te motiveren om voor DOVO te kiezen. Wat volgde was een lange tussenvoorbereiding met zo’n 90+ stagespelers. Hierbij had ik een geweldige staf om mij heen die echt dag en nacht klaar stonden voor de club en mij als persoontje. Na een opstartperiode en een zwaar eerste half jaar wisten we direct veilig te spelen en het seizoen erop was de periodetitel pakken een feit. We bouwden door en waren stabiel geworden. Acht van de huidige elf basisspelers stammen af uit ons/mijn eerste seizoen bij DOVO en drie ervan kwamen door uit de O23, waarbij er inmiddels drie in Veenendaal woonachtig zijn. De TC en ik hadden een aantal meningsverschillen over de toekomst. Ik gaf vervolgens aan dat het seizoen 23/24 mijn laatste bij DOVO zou zijn. Helaas kreeg ik enkele dagen nadat ik dit had aangegeven direct mijn ontslag, vanwege verschillen van inzicht. Hierbij heb ik verder geen enkele rancune richting wie dan ook en ben ik de club DOVO zeer dankbaar voor de mooie jaren. Hierbij heb ik nog altijd geregeld contact met meerdere geledingen binnen DOVO. Prachtige club en nog mooiere mensen.”

Wolf: “Het mooie in sport voor mij is ontdekken wat mensen drijft om er op zijn manier mee bezig te zijn. Deze tijd gebruik ik om bij de spelers langs te kunnen en de mensen beter te leren kennen buiten de club. Een speler die goed in zijn vel zit, kan naar zijn maximum presteren. Weten hoe de omgeving van de speler is, maakt het makkelijker in bepaalde situaties lopende het seizoen. Het gaat onder meer om een goed, open en duidelijk contact hebben en blijven zien wat spelers motiveert. Zeer hard trainen in de voorbereiding is nooit een probleem, maar het gaat erom dat je in weer en wind het gehele seizoen beter wil worden en met elkaar sterker, fitter en beter wil worden om het maximale resultaat er samen uit te halen.”

Compliment voor Tamerus
“Het is mooi om te zien dat bij clubs die volgens een visie en planmatig te werk gaan het op de lange termijn winnen. Ik vind het bijzonder knap wat er jaar in jaar uit in Haarlem bij Kon. HFC gebeurt. Ik kan zeer veel waardering opbrengen voor Gertjan Tamerus en zijn staf. Al vele seizoenen wordt de selectie leeg geplunderd (op komend seizoen na), maar net zo gemakkelijk draait HFC in de Tweede Divisie jaar in jaar uit mee. Los van dat er een aantal clubs kapitaal heel erg krachtig zijn, zie je dat doorbouwen en alleen specifiek versterken waar echt nodig wint van het ‘kom-maar-door-beleid’.”

Zelf hoopt Wolf succesvol te worden op de Duinwetering. “Noordwijk is een prachtige club met een rijke historie en veel betrokken mensen. Ik kijk er enorm naar uit en ben dankbaar dat ik voor deze mooie club aan de slag mag gaan. Soms vallen zaken samen. Een viertal sterkhouders vertrekt naar competitiegenoten. Daarnaast gaat een aantal spelers dat niet of nauwelijks aan spelen toekwam een stapje lager doen om wie weet de stap weer terug te maken. Elf spelers blijven Noordwijk trouw, waarvan een groter deel vaste waarden waren of vanuit een blessure terugkomen. Hiermee is er al een goed fundament om mee van start te kunnen, aangezien zo goed als de gehele Noordwijk-staf intact blijft. Kees Zethof, heeft het met zijn selecties en staf meer dan goed gedaan de afgelopen seizoenen.”

Tekst: Theo Uphus
Headerfoto: Johanna Oskam
Foto in artikel: Orange Pictures

Lees ook: Florian Wolf nieuwe trainer van Noordwijk
Check ook: Wolf voor even terug in de Bollenstreek: ‘Zeker een regio waar ik graag kom’

POPULAIRE BERICHTEN