Floris-Jan Hinnen, voetballer bij Van Nispen (zat.) en begenadigd tennisser. Na een tijdje voetbal op het tweede plan te hebben gezet, is dat nu weer andersom. Het tennissen op hoog regionaal niveau laat hij voorlopig even links liggen. In De Zilk laat de Noordwijker zien dat hij het spelletje nog niet is verleerd.

Nadat hij een tijdje in de selectie van Noordwijk speelde, koos Hinnen er enkele jaren geleden voor om het tennis weer op te pakken. Iets wat hij op jonge leeftijd altijd combineerde met het voetbal. Hij ging in een vriendenteam voetballen op Sportpark Duinwetering. Iets wat hem in het tennis geen windeieren heeft opgeleverd.

Hinnen werkte zich op naar ‘een drie’ op zijn spelerspas. Ter vergelijking: één is het hoogste en tien is het laagste. Daarnaast werd hij tennisleraar. „Mijn broer Ewout heeft een eigen tennisschool, Pure Tenni, die in de regio vrij bekend is”, legt Hinnen uit. ,,Daar ben ik ook trainer geworden, nadat ik de opleiding tot tennisleraar voltooid had. Dat doe ik nu bij tennisvereniging De Boekhorst en bij TC Noordwijk. Iets wat ik overigens nooit had verwacht. Ik heb vroeger heel veel getraind, daarom had ik nooit gedacht dat ik ooit ook tennisles zou geven. Doordat mijn broer zijn eigen tennisschool heeft opgericht, ben ik er eigenlijk zo ingerold.’’

„Je ziet daar dingen die je hier in nog geen tien jaar gaat meemaken.’’

Bahrein
De rode loper werd bijna voor hem uitgerold om aan de slag te gaan bij de tennisschool van z’n oudere broer. Hinnen probeerde de kinderen te enthousiasmeren om te gaan sporten en van de bank af te komen. Daarnaast leverde zijn baan een hele mooie trip naar Bahrein op voor zeven maanden.

„Een paar anderen uit Noordwijk zaten al een paar jaar in het Midden-Oosten. Via via ben ik daar terecht gekomen. Destijds was ik er even aan toe om in het buitenland te zijn en toen kwam dit voorbij. Het leek mij een hele gave ervaring om die kant op te gaan. De eerste paar dagen keek ik echt mijn ogen uit. Je ziet daar dingen die je hier in nog geen tien jaar gaat meemaken. Het les geven was niet echt bijzonder, maar ik ging daarheen voor het totale plaatje.’’

„Ik ben eigenlijk iets te fanatiek voor een vriendenteam.’’

Nadat Nederland lang geen held of heldin op de tennisbaan had, begint het tennisspelletje weer langzaam aan aandacht te winnen. Op dit moment is Kiki Bertens de Nederlandse trots in het tennis. De tennisster heeft zich dit jaar opgewerkt naar een negende positie op de wereldranglijst. Toch merkt Hinnen daar als tennisleraar vrij weinig van.

„De jeugd kent in het voetbal alle goede voetballers. Maar als je bij de kinderen, die tennis spelen, vraagt wie Nederlands beste tennissers zijn, dan kennen ze die niet. Dat is misschien apart, maar voetbal is dagelijks op televisie. Dit geldt voor tennis natuurlijk niet. Bertens presteert nu uitstekend, maar eigenlijk zie je dat ook niet al teveel op het nieuws. Uiteraard is het heel goed voor de sport dat een Nederlandse tennisster zo’n progressie heeft geboekt.’’

Clubkampioenschappen
Hoewel Hinnen graag praat over het tennisspelletje, heeft hij zichzelf inmiddels weer gericht op het voetbal. Naar eigen zeggen miste hij de echte wil om te winnen in het vriendenteam waarin hij acteerde bij vv Noordwijk.

Toen de lokroep kwam van het zaterdagteam van Van Nispen, kon hij die niet weerstaan. „Het voelt allemaal heel erg vertrouwd, want ik heb bij Noordwijk met bijna iedere speler samengespeeld. De sfeer is voor, tijdens en na de wedstrijd uitstekend. Maar iedereen wil winnen. Het presteren zit nou eenmaal in mijn bloed.’’

„Het is bij Van Nispen niet verplicht om te trainen. Dat is voor mij ideaal, zodat ik mijn tennisles in de avond kan blijven geven. Alleen vallen de eerste weken van het competitietennis tegelijk met de laatste wedstrijden van het voetbal. Daarom heb ik ervoor gekozen om alleen nog maar toernooien te spelen in de zomer. We hebben van tevoren met z’n allen afgesproken om voor het kampioenschap te gaan. Dan vind ik dat je het niet kan maken om de laatste potjes afwezig te zijn.’’

Tekst: Roy van der Meij

Foto: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘V0orverkoop voor derby tussen Noordwijk en Quick Boys’ 
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 22 jun.
Oefenwedstrijd
Jong ADO Den Haag17.00Rijnsburgse Boys