Dankzij geblunder en een gebrek aan felheid was FC Lisse na een helft al kansloos in de derby tegen Foreholte. Met een 0-3 ruststand leek de tweede helft een formaliteit te worden. Tot de thuisploeg halverwege het tweede bedrijf plots twee rode kaarten kreeg. Dat zorgde ervoor dat er voor de neutrale supporter nog wat te beleven viel. Foreholte weigerde de score naar monsterlijke proporties te brengen en gunde Lisse zelfs een treffer. Uiteindelijk werd het 1-4.

Het was een waar derbyweekend in de Bollenstreek. Naast natuurlijk de Katwijkse burentwist op Nieuw Zuid en het doelpuntenfestijn bij Noordwijk – FC Rijnvogels was er op zondag ook een streekderby te bewonderen. In de Tweede Klasse op zondag is de Bollenstreek met twee clubs mager vertegenwoordigd. Vandaag stonden die twee teams tegenover elkaar. De zondagtak van FC Lisse nam het op tegen Foreholte.

Foreholte beleeft een grillig seizoen. Tegen de hoogvliegers in de competitie staan de Voorhouters hun mannetje, terwijl ze tegen de mindere goden juist punten laten liggen. Bij Lisse was na een zwakke seizoenstart het lek boven. In de laatste vier wedstrijden werden tien punten gehaald. Beide teams bevinden zich in de middenmoot van de competitie. Met een overwinning op sportpark Ter Specke zouden beide teams de onderste regionen ver achter zich laten.

Zowel Lisse als Foreholte kozen in de openingsfase voor de aanval. Hierdoor waren er aan beide kanten kansen te noteren. Vooral Foreholte liet er een aantal onbenut. Lisse kon een aantal keer in de scrimmage de bal maar net wegwerken en mocht van geluk spreken toen Dennie Luigies voor een leeg doel vergat de bal te raken. Aan de aanvalsdrang kwam een einde toen Voorhouter Oscar Arroyo in botsing kwam met Joey van Beelen. Arroyo moest er met een hoofdwond af en werd vervangen door Jelle Geerlings.

Aanvalsgeest

Na de botsing werd door beide teams tien minuten wat rustiger aan gedaan. Het was uiteindelijk Foreholte dat de aanvalsgeest weer terug kreeg en daarvoor beloond werd met een doelpunt. Keeper Sander Hogervorst van Lisse liet een makkelijke bal uit zijn handen glippen en de slinkse Rik Grondel was er als de kippen bij om het foutje af te straffen: 0-1.

Lisse zette daarna wel aan maar het ontbrak aan felheid en wilskracht om duels te winnen. Het goed doorjagende Foreholte profiteerde hiervan. Lisse leverde in de 39ste minuut de bal in bij Toni Arroyo. Die wachtte het buitenkansje niet af en schoot van een metertje of twintig hard raak in de rechterbovenhoek: 0-2.

Dat leek een prima ruststand voor de Voorhouters, maar zij dachten hier anders over. In de zesde minuut van de blessuretijd werd de score vergroot tot 0-3. Rik Grondel liep sluw weg bij zijn man en promoveerde geheel vrijstaand een voorzet van Roy Dickhoff tot een doelpunt. De thee smaakte zoet aan de kant van Foreholte en zuur voor de thuisclub.

Consolideren

Foreholte speelde de tweede helft zoals een ploeg dat hoort te doen bij een 3-0 voorsprong: rustig het spelletje uitspelen en geen domme dingen doen. Lisse keek machteloos toe en kon geen vuist maken. Hierdoor was het schouwspel de eerste twintig minuten niet om aan te zien. Alleen Niels van Schie mocht zich even onderscheiden. Een uithaal van Sam van der Veek werd door de Foreholte-doelman stijlvol uit de kruising getikt.

Het saaie tafereel werd woest verstoord toen in de 64ste minuut Johan Prins dom doorliep op zijn tegenstander. Toen hij zijn overtreding maakte, wist hij al welke straf hem te wachten stond. Na zijn gele kaart in de eerste helft kreeg hij nu zijn tweede. Om de pijn voor Lisse nog groter te maken kwam er vier minuten later nog een rode kaart bij. Rik Grondel werd op de rand van de zestien neergehaald door Sam van der Veek. Het had met geel afgedaan moeten worden, maar de toch al niet sterk fluitende scheidsrechter besloot anders en gaf rood.

Toni Arroyo zorgde al snel voor 0-4 door het speeltuig binnen te schieten nadat de bal door iedereen was gemist. Een walkover leek in de maak. Een minuut later mocht Patrick Schaap echter aanleggen voor een makkelijk gegeven penalty om zo de eer voor Lisse te redden. Hij schoot hard raak in de rechterbenedenhoek en zette hiermee de 1-4 op het bord. Foreholte drong daarna nog wel aan, maar aan overtuiging ontbrak het.

Omhoog kijken

Toni Arroyo was content met de wedstrijd. ,,Tegen voetballende ploegen spelen wij altijd beter. Lisse probeerde net als wij alles voetballend op te lossen. Alleen wij deden dit beter.” Over de positie op de ranglijst is de goalgetter ook tevreden. ,,Vorig jaar hebben we een seizoen lang tegen degradatie gevochten. Het is fijn dat we nu een keer omhoog kunnen kijken in plaats van naar beneden.”

De woorden van verliezend coach Laurens van der Voort waren van minder optimistische aard. ,,Het verschil in de eerste helft tussen beide ploegen was dat wij fouten maakten. In de Tweede Klasse worden die meteen afgestraft.”

Over de rode kaart van Sam van der Veek had de coach ook een mening. ,,Belachelijk. Ik heb geen idee waarom de scheids de rode kaart toonde. Geel was terecht geweest. We hadden de wedstrijd al verloren en dan krijg je die kaart er ook nog bij.”

Tekst: Matthijs Snepvangers