Het is afgelopen met de derby’s tussen FC Lisse en Foreholte. Nog drie competitiewedstrijden en wellicht wat duels in de nacompetitie en dan valt het doek voor de zondagtak van FC Lisse. En dat was na afloop van de derby weer behoorlijk slikken, want wedstrijden tussen FC Lisse en Foreholte waren altijd speciaal, roemrucht zelfs.

Over doelpunten hadden de supporters nooit te klagen op Ter Specke. In de laatste vier ontmoetingen vielen er maar liefst 31 goals. Na een 1-4-verlies en twee gelijke spelen (4-4 en 5-5) was deze laatste wedstrijd een prooi voor de Lissenaren, die met een 5-3-zege aan de haal gingen.

Wie dacht dat Lisse het wel even zou laten lopen, kwam bedrogen uit. De thuisploeg begon weliswaar slap, maar wist zich daarvan te herstellen. Foreholte was wel goed uit de startblokken geschoten en kwam binnen de minuut op 0-1 door Toni Arroyo. Een kwartier later stond het zelfs 0-2. Een scherpe cornerbal van Wouter Vlasveld kon FC Lisse-keeper Sander Hogervorst niet goed controleren en was het grabbelen geblazen. Het leek na zo’n snelle achterstand een kwestie van tijd voordat Foreholte definitief de wedstrijd zou gaan beslissen. Zeker ook omdat FC Lisse nog een penalty de mist in zag gaan. Johan Prins’ inzet werd gekeerd door Jim Duindam.

Details
De ommekeer kwam zeven minuten later. Rond het half uur sloeg Lisse tweemaal toe. Eerst schoot Tom Hoejenbos snoeihard raak via de onderkant van de lat: 1-2. Een minuut later was de gelijkmaker een feit. Uitblinker bij Lisse, Prins, velde het vonnis en kopte de 2-2 binnen.

Foreholte-coach Marcel IJzendoorn baalde na de snelle gelijkmaker. ,,Er was niets aan de hand voor ons de eerste 25 minuten. We kregen weliswaar een penalty tegen, maar die werd gekeerd. Dat had een dosis vertrouwen op moeten leveren. Wij konden daarna zelf nog op 0-3 komen en hadden ook recht op een penalty. Die durfde hij in mijn ogen niet te geven omdat het te snel op elkaar volgde. Maar een penalty is een penalty in mijn ogen. En dat zijn nu net de details die beslissend zijn.”

Want in plaats van 0-3 stond het even later 2-2. En Foreholte werd steeds onzekerder achterin. Vrouwen en kinderen eerst was het bij de ploeg uit Voorhout. De ruststand bleef niettemin steken op 2-2.

De torpedojager 1 noemen ze hem bij FC Lisse: Jelle Boot. Een koosnaam voor zijn loopvermogen. De snelheidsduivel liet ook in deze wedstrijd weer van zich horen. Na de snelle 3-2 kort na rust (weer Prins) mocht Boot een halfuur voor tijd invallen. Twintig minuten later sloeg hij in vier minuten tijd tweemaal toe: 5-2.

Over en sluiten
IJzendoorn: ,,De 3-2 viel te snel en daardoor liepen we achter de feiten aan. We verdedigden vandaag zeer matig. Toch kwam de ploeg na de 3-2 achterstand weer op gang door een paar wissels.  Toen de 4-2 en 5-2 kort achter elkaar vielen, was het echter gebeurd met ons.”

Boot was logischerwijs optimistischer gestemd, vooral over zijn goals. ,,Ja, dat was lekker zeg. Een steekbal van Johan was perfect op maat en daarna kon ik gelijk mijn tweede erin prikken.”  Dat de zondagtak van Lisse aan zijn afscheidstournee bezig is, stemt Boot verdrietig. ,,Als je vandaag kijkt hoe we kunnen voetballen, dan is dat mooi om te zien. Ik kan het zelf nog niet helemaal plaatsen. Ik ga volgend seizoen naar Kagia, maar daar ben ik nog niet mee bezig. We gaan de laatste wedstrijden proberen goed af te sluiten, met opgegeven hoofd.”

Foreholte kwam nog terug tot 5-3 door een doelpunt van Rik Grondel in de 89e minuut. Het was het slotakkoord van de laatste derby tussen FC Lisse en Foreholte.

FC Lisse – Foreholte 5-3  (2-2) 1. Arroyo 0-1. 17. Hogervorst 0-2 (eigen doelpunt). 30. Hoejenbos 1-2. 32. Prins 2-2. 50. Prins 3-2. 80.Boot 4-2. 84. Boot 5-2. 89. Grondel 5-3.

FC Lisse: Hogervorst, Meiland, Van Schagen, Ten Have, Tibboel, Vermeulen, De Vries, Van der Veek, Van Beelen, Prins, Hoejenbos.

Foreholte: Duindam, O. Arroyo, Dickhoff, Spreeuw, Vlasveld, Jongbloed, Geerlings, Bleijswijk, Guijt, T. Arroyo, Wiering.